Hoe je een hobby kunt vinden die je voldoening geeft: 4 voorbeelden

Vooruitgang op het werk

Het hebben van een hobby die u leuk vindt, zorgt ervoor dat uw vrije tijd voldoening geeft.

Als kind had je waarschijnlijk een handvol hobby’s en nam je deel aan buitenschoolse activiteiten. Sporten of lid zijn van een schoolclub was een regelmatig overgangsritueel.

Maar nu u volwassen bent, neemt uw baan waarschijnlijk het grootste deel van uw week in beslag en besteedt u mogelijk uw vrije tijd scrollen door sociale media en tv-programma’s kijken die je al hebt gezien in plaats van nieuwe dingen te proberen.

Er is niets mis met het uitschakelen van je hersenen als je wilt ontspannen. Maar het vinden van hobby’s zoals je deed toen je jonger was, kan je meer vreugde brengen en je helpen nieuwe vaardigheden leren tijdens de vrije tijd.

Iets vinden dat je graag doet – en je eraan houden – vergt nieuwsgierigheid en discipline. Hier leest u hoe u als volwassene een hobby kunt vinden.

Waarom zijn hobby’s belangrijk?

Hobby’s zijn meer dan alleen een manier om je vrije tijd buiten het werk door te brengen. En hun voordelen variëren afhankelijk van wat u besluit te oefenen.

Uit één onderzoek bleek dat 75% van de mensen die kunst maaktend lagere niveaus van cortisol, het stresshormoon, nadat je dit hebt gedaan. Creatieve hobby’s zoals aquarelleren en breien zijn uitstekende manieren om kunst te maken, cortisol te verminderen en stress te verminderen. Ze vestigen uw aandacht op de taak die voor u ligt, waardoor u uw geest kunt bevrijden en u zich geen zorgen meer hoeft te maken.

Naast de psychologische voordelen van aanwezig zijn en het beoefenen van creativiteit, hebben hobby’s een positieve invloed op je energieniveau, vooral als het om lichaamsbeweging gaat. Uit één onderzoek is gebleken dat degenen die deelnemen aan fysieke vrijetijdsactiviteiten minder vatbaar zijn voor vermoeidheid.

Als u gaat wandelen of fitnesslessen volgt, kunt u wakker worden en weerstand biedenvermoeidheid. En lichaamsbeweging verlaagt de bloeddrukbouwt spiermassa op en verbetert uw hart en longen, waardoor uw algehele lichamelijke gezondheid wordt bevorderd.

Veel hobby’s geven je ook de kans om sociale contacten op te doen, of dat nu een wekelijkse spelletjesavond met het gezin is of moeite doen om nieuwe vrienden vinden bij sociale evenementen. Menselijke verbinding voorkomt eenzaamheidmoedigt aan weerstanden verbetert uw geestelijke gezondheid, en de hobby’s die daarbij betrokken zijn, geven u de kans om uw geestelijke gezondheid op te bouwen sociale gezondheid.

Hobby’s versus interesses

Hoewel verschillende hobby’s en interesses bijdragen aan uw persoonlijkheid, verschillen hun rollen in uw dagelijks leven.

Een interesse is een verlangen om iets nieuws te leren. In tegenstelling tot een hobby vereist een interesse geen fysieke actie. Mogelijk bent u geïnteresseerd in olieverfschilderijen na het bekijken van een galerietentoonstelling, of in koken na een bezoek aan een geweldig nieuw restaurant. Hoewel interesses alleen maar intellectueel van aard zijn, geven ze je inzicht in de soorten hobby’s die je misschien wilt proberen.

Een hobby is een plezierige vrijetijdsbesteding waaraan u consequent deelneemt, terwijl u vrij bent van andere verantwoordelijkheden. Wat een hobby onderscheidt van een interesse is dat het verder reikt dan een intellectueel verlangen en je helpt een fysieke actie te ondernemen om iets te leren, creëren of bouwen.

Als skiwedstrijden je fascineren – een interesse – kunnen ze je aanmoedigen om elk weekend skilessen te nemen – een hobby.

Hoe je als volwassene een hobby kunt vinden

Talrijke factoren stimuleren volwasseneneducatie, zoals financiële prikkels en mogelijkheden voor professionele ontwikkeling. Maar ook al motiveren deze externe factoren je wel, het leren van een nieuwe vaardigheid moet je persoonlijk vervullen en interesseren als je ermee door wilt gaan.

Hoewel de meeste hobby’s voor volwassenen activiteiten worden die inkomen genereren of uw carrière beïnvloeden, is hun voornaamste doel het creëren van een gevoel van voldoening.

Als er geen externe motivatie is die je ertoe aanzet een bepaalde hobby uit te proberen, is het een uitdaging om te weten welke nieuwe dingen je moet proberen en waar je moet beginnen. Bekijk een lijst met hobby’s en interesses voor inspiratie, of volg een van deze tips:

1. Denk na over wat je graag deed toen je klein was

Als kind is de kans groot dat nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht jouw interesses dicteerden. Waarschijnlijk heb je vaker nieuwe activiteiten uitgeprobeerd dan als volwassene, en heb je jezelf niet zo vaak met anderen vergeleken als nu.

Denk eens terug aan de activiteiten die u als kind leuk vond. Je kunt interessante hobby’s ontgrendelen waar je vandaag van zult genieten. Het kunnen de vakken zijn die je op school het leukst vond, of de activiteiten waar je thuis aan meedeed.

Als u een sluw kind was, kunnen artistieke hobby’s zoals schilderen, beeldhouwen of textielkunst u aanspreken. Als je het leuk vond om sketches voor je gezin op te voeren, zou je een improvisatiegroep kunnen proberen.

Als je sportief bent en aan schoolsport doet, kun je lid worden van een recreatief sportteam voor volwassenen dat buiten werktijd bijeenkomt. De kindertijd is een fantastische plek om inspiratie op te doen, en misschien genees je daarbij je innerlijke kind.

Groepsacteerles-van-een-theater-hoe-je-een-hobby-vinden

2. Denk na over uw interesses

Het spannende aan interesses is dat je geen expert hoeft te zijn. Concentreer u erop, hoe klein ook, en kijk of u er een hobby van kunt maken om na het werk te doen. Je zou kunnen proberen te tuinieren en voedsel te verbouwen als je een passie hebt voor plantkunde of duurzaamheid. Of als u geïnteresseerd bent in mode: enkele voorbeelden van hobby’s zijn naaien en het maken van sieraden.

En als je iemand anders een activiteit ziet doen, recreatief of voor zijn of haar carrière, en interesse ontdekt in zijn of haar ervaring, kan dit duiden op een activiteit die je graag zou willen proberen. Als je graag naar Olympische kunstschaatsen kijkt, kun je proberen een les te volgen. Het maakt niet uit of je een atleet wordt. Het proces is het punt.

3. Volg een introductieles

Faalangst en perfectionisme kunnen barrières opwerpen bij het uitproberen van nieuwe activiteiten. Maar als je je zorgen overwint, zul je jezelf misschien verrassen. Het enige dat je nodig hebt is een beetje zelfvertrouwen om erin te duiken en jezelf te laten zien dat je het kunt.

Introductielessen zijn een geweldige manier om je tenen te verdiepen en te zien of iets de moeite waard is om je aan te verbinden. Voor activiteiten die uitgebreidere lessen vereisen, bieden veel organisaties je eerste les gratis of met korting aan. Als je niet zeker weet hoe je er een kunt vinden, zoek dan naar ‘lessen’ of ‘lessen’ bij jou in de buurt. Je vindt er waarschijnlijk alles, van paardrijden tot grafisch ontwerp.

man-en-vrouw-bij-kookles-in-professionele-keuken-hoe-je-een-hobby-vindt

4. Doe een quiz

Het vinden van een hobby die je leuk vindt, is persoonlijk. Wat uw vrienden en familieleden graag doen in hun vrije tijd, is voor u misschien niet hetzelfde. Als je echt niet weet wat je interesseert, kunnen persoonlijkheidsquizzen en -beoordelingen je op ideeën brengen.

Door een test te doen om uw persoonlijkheidstype te identificeren, zoals de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI), kunt u zien welke hobby’s (en zelfs carrières) mogelijk bij u passen. De MBTI suggereert bijvoorbeeld dat mensen die ISFP zijn, creatief en nieuwsgierig zijn, en ikSFP’s zouden een artistiek project kunnen beginnen zijwaartse drukte of maak muziek om vervulling te vinden.

Maar je hoeft geen quiz te doen vind je passie. Het enige dat nodig is, is een beetje introspectie. Als je extravert bent en graag voor anderen zorgt, kan vrijwilligerswerk je helpen verbeter je sociale vaardigheden en dien mensen in uw gemeenschap.

Hoe vind ik een hobby als niets mij interesseert?

Je bent niet de enige als je niet zeker weet wat je leuk vindt. Het is frustrerend als je niet weet wat je met je leven of je vrije tijd moet doen.

Maar het gevoel vast te zitten is niet permanent. Het ontbreekt je gewoon aan inspiratie – en het beste van inspiratie is dat je het kunt vinden. Hier zijn drie manieren om uw nieuwsgierigheid te wekken:

1. Besteed aandacht aan de momenten op je dag waarop je ontspant

Een hobby hoeft niet je grootste passie te zijn. Besteed uw vrije tijd aan activiteiten die u gelukkig maken of ontspannen.

Als uw favoriete deel van de dag het fietsen naar uw werk is, kan fietsen in uw vrije tijd naar nieuwe bestemmingen een geweldige hobby zijn. Of als je merkt dat je leest en schrijft, zijn lid worden van een boekenclub of blogger worden geweldige creatieve uitlaatkleppen.

2. Sluit je aan bij een vriend

Als je motivatie en morele steun nodig hebt om buiten je comfortzone te treden, kan het doorbrengen van tijd met vrienden terwijl zij deelnemen aan hun favoriete hobby’s je misschien helpen er een te vinden die je leuk vindt. Je kunt ze vragen je mee te nemen naar een activiteit waarvan ze denken dat je die leuk zult vinden, of je zelfs verrassen met iets out-of-the-box.

En als jij en je vrienden allemaal niet zeker weten welke hobby’s ze moeten proberen, kies dan een introductieles om samen te volgen. Je kunt ook activiteitenavonden plannen om nieuwe interesses te ontdekken, zoals scrapbooking, bordspellen of leuke doe-het-zelf-projecten.

man-en-vrouw-lezen-bij-boekenclub-in-bibliotheek-hoe-je-een-hobby-vindt

3. Probeer een hobby die verband houdt met je werk

Als je je werk leuk vindt, probeer dan iets dat aansluit bij je carrièrepad. Dit is alleen een goede optie als het doen van werkgerelateerde activiteiten buiten kantooruren eerder een vorm van opwinding dan van uitputting is. Benader het met de nodige voorzichtigheid om te voorkomen dat uw balans tussen werk en privé wordt verstoord.

Maar deze optie is het proberen waard als je een baan hebt waar je van houdt en deze wilt blijven verkennen. Als je in de horeca werkt, zijn het volgen van kooklessen of het leren maken van wijn potentiële hobby’s. En als je een programmeur bent die van probleemoplossing houdt, kunnen hobby’s zoals videogames, rotsklimmen en legpuzzels je misschien voldoening geven.

Zoek een hobby om geluk te ontsluiten

Hobby’s hebben uitgebreide voordelen voor uw lichamelijke en geestelijke gezondheid. En als u weet hoe u een hobby kunt vinden, kunt u uw vrije tijd optimaal benutten. Of u nu op zoek bent naar een activiteit om uw gedachten af ​​te leiden van uw werk of een actief tijdverdrijf met gezondheidsvoordelen, er zijn eindeloze mogelijkheden om te verkennen.