Hoe banen versus carrières na te streven om verschillende doelen te bereiken

Vooruitgang op het werk

Een goed afgeronde vervulling omvat vaak een betekenisvolle carrière. En deze reis begint met het vinden van een baan waar je van houdt.

Je zult waarschijnlijk je hele leven verschillende banen proberen, totdat je iets vindt dat je op de lange termijn wilt nastreven. Dat is het cruciale verschil tussen een baan en een carrière.

Wat is een baan versus een carrière?

Zowel banen als carrières dragen bij aan uw professionele succes, maar hun reikwijdte en de passie die u ervoor voelt, verschillen vaak.

Een taak is een enkele functie waarbij u uw vaardigheden en diensten aanbiedt aan een werkgever die u betaalt, meestal per uur of via salaris. Dit kan parttime, fulltime of op contractbasis zijn.

Voor de meeste banen zijn bepaalde vaardigheden vereist, hoewel bij startersfuncties vaak wordt verwacht dat je leert terwijl je werkt.

Een carrière is een opeenstapeling van banen en ervaring op hetzelfde gebied, en dit is iets dat je gedurende vele jaren cultiveert. Carrièreopbouw omvat meestal het voltooien van een gespecialiseerde opleiding en het volgen van formeel onderwijs.

Een voorbeeld is het nastreven van een carrière in de kinderopvang gedurende 10 jaar. Je kunt beginnen als babysitter, een bachelordiploma in de ontwikkeling en opvoeding van kinderen behalen en werken als kinderopvoeder. Alle gerelateerde banen die je hebt na het voltooien van relevante training en opleiding vormen je carrière, van stages tot hogere functies.

Hoewel geld een motiverende factor kan zijn voor de baan die je kiest, zul je er meestal voor kiezen om op die manier een carrière op te bouwen vervult uw passiespast bij uw persoonlijkheidstype en helpt u resultaten op de lange termijn te bereiken professionele doelen.

5 verschillen tussen een baan en een carrière

Hoewel banen en carrières vaak door elkaar worden gebruikt, kan het begrijpen van de belangrijkste verschillen u helpen uw doelen na te streven.

Hier volgt een overzicht van de verschillen tussen een baan en een carrière:

  1. Vereiste opleiding: De meeste carrières vereisen een gespecialiseerde opleiding en voortgezet onderwijs, en veel banen niet. Voor professionele carrières als geneeskunde en rechten moet je bijvoorbeeld doorgaans een bachelor- en masteropleiding voltooien afstudeerprogramma’s en leerlingplaatsen.
  2. Tijdsduur: Een carrière kan je hele leven duren, en banen zijn vaak van korte duur.
  3. Professionele groeimogelijkheden: Gedurende uw hele carrière zult u waarschijnlijk van een beginnende functie naar een managementpositie overstappen, maar een enkele baan kan stagneren totdat u een andere krijgt of een promotie verdient.
  4. Doelbereik: De doelen waarop u zich richt bij het kiezen van een baan zijn vaak van korte duur, zoals het salaris dat u nu wilt. En de doelen waarop u zich richt bij het kiezen van een carrière zijn vaak gericht op de lange termijn, zoals de balans tussen werk en privéleven of de anciënniteit die u ooit wilt hebben.
  5. Opgedane vaardigheden: Het belangrijkste verschil tussen loopbaanvaardigheden en beroepsvaardigheden is dat de eerste vaak breder zijn, terwijl de laatste specifieker zijn. Als u een marketingberoep uitoefent, kunt u carrièrerelevante vaardigheden opdoen, zoals het opstellen van sociale mediastrategieën en functiespecifieke vaardigheden, zoals het werken met het CRM-systeem (Customer Relationship Management) van uw werkgever.

5 manieren waarop een baan een positieve invloed heeft op uw carrière

Uit een onderzoek van het Bureau of Labor Statistics onder babyboomers blijkt dat de meeste mensen tijdens hun leven gemiddeld twaalf banen zullen hebben. Sommige hiervan weerspiegelen mogelijk de door u gekozen carrière, andere niet. Hoe dan ook, hier zijn vijf manieren waarop elke rol die je vervult een positieve invloed heeft op de door jou gekozen carrière.

1. Nieuwe vaardigheden

In elke functie leer je waardevolle overdraagbare vaardigheden. Als uw eerste baan als restaurantserver was, neemt u belangrijke vaardigheden op het gebied van klantenservice mee in de door u gekozen carrière. Je hebt ook ter plekke probleemoplossende en kritische denkvaardigheden geoefend terwijl je met nieuwe situaties en lastige klanten omgaat.

Als u al weet welke carrière u wilt nastreven, overweeg dan banen die u relevante vaardigheden bieden. Als je probeert dokter te worden, kan het parttime administratieve werk van een hospice waardevol zijn terwijl je studeert.

Werkgevers waarderen ervaring, omdat dit hen laat zien dat u kunt uitvoeren wat er van u wordt verwacht. U kunt deze vaardigheden onder de aandacht brengen om uw cv te laten opvallen tussen andere werkzoekenden wanneer u solliciteert op carrièrerelevante functies.

2. Netwerkmogelijkheden

Werkplekken zijn uitstekende netwerkomgevingen, omdat u in contact komt met collega-professionals uit de sector en zeer ervaren externe belanghebbenden. Als u een positieve indruk achterlaat op deze contacten, vergroot u de kans dat de juiste persoon aan u denkt wanneer er een carrièrerelevante baan zich voordoet.

En het is ook waarschijnlijker dat u uitstekende aanbevelingsbrieven krijgt van supervisors, die u zullen helpen posities te bemachtigen die uw carrièredoelen op de lange termijn ondersteunen.

3. Een goede reputatie

U kunt eerdere ervaringen gebruiken om uw reputatie op te bouwen, zodat professionals uit de sector de waarde van deze posities herkennen en eerder geneigd zijn u een andere aan te bieden. Een stage of externship bij een gerenommeerde organisatie helpt je om je te onderscheiden van de concurrentie. En elke baan die u heeft, geeft u de kans om uw indruk op collega’s te beheren en zo uw reputatie gedurende uw hele carrière op te bouwen.

4. Een beter begrip van wat je wilt

Elke baan leert je meer over wat je leuk en niet leuk vindt met betrekking tot specifieke omgevingen, managementstijlen en taken. Misschien ontdekt u bijvoorbeeld dat u de voorkeur geeft aan hybride werken in plaats van volledig op afstand werken, of dat u geconcentreerd en onafhankelijk taakwerk verkiest boven samenwerking en frequente vergaderingen.

U kunt deze inzichten uit de werkervaring gebruiken om functies te blijven vervullen die bijdragen aan een meer vervullende en bevredigende algehele carrière.

man-met-werk-videogesprek-met-vrouw-baan-vs-carrière

5. Meer richting in het leven

Het nastreven van carrièrerelevante banen geeft uw leven een meer doordacht traject. Elke rol bouwt voort op de vorige en biedt een professionele routekaart, wat betekent dat u niet willekeurig van baan naar baan springt zonder te begrijpen waar u naartoe gaat. Als u uw baan gebruikt om een ​​bevredigend beroep op te bouwen, voelt u zich mogelijk minder doelloos en ontevreden over uw werk.

Hoe u van uw baan een carrière kunt maken: 4 tips

Het opbouwen van een carrière kan meer voldoening en financiële zekerheid bieden, omdat u waarschijnlijk meer opleiding, promotie en betere kansen zult krijgen. Hier zijn vier manieren om van uw baan een carrière te maken.

1. Vind uw roeping

De beste manier om van je baan een carrière te maken, is door erachter te komen wat je wilt doen. Uw huidige functie is misschien niet relevant voor uw roeping, maar als u weet wat u wilt nastreven, kunt u functies kiezen die u helpen een rijke en bevredigende carrière op te bouwen.

Overweeg om samen te werken met een loopbaancoach om te bepalen welk beroep bij jou past. Je kunt ook brainstormen en posities uitproberen waarvan je denkt dat je ze leuk zou vinden, of ideeën uitwisselen met goede vrienden en familieleden die je goed kennen.

2. Zoek een mentor

Als je eenmaal in een carrièrerelevante baan werkt, zoek dan een mentor bij deze organisatie, zoals je manager of een meer ervaren collega. U kunt een C-suite professional kiezen die uw droomrol heeft om advies te krijgen over vooruitgang of om hulp te vragen wanneer zich problemen voordoen. Mentoren kunnen u ook wijzen op nuttige bronnen, hun succesverhalen delen waar u van kunt leren, en meer rolspecifiek advies geven.

Bovendien kan uw mentor, nadat u een positieve mentor-mentee-relatie heeft ontwikkeld, nuttige contacten delen en u doorverwijzen naar vacatures in zijn netwerk.

vrouw-in gesprek-met-loopbaancoach-bij-ontmoeting-baan-vs-carrière

3. Overtref de verwachtingen

Probeer een geweldige indruk te maken in uw huidige functie, zodat mensen u in overweging nemen voor promoties of externe kansen die uw carrière vooruit helpen. Doe je best om de verwachtingen te overtreffen, zodat je je onderscheidt van de concurrentie en een staat van dienst opbouwt als betrouwbaar, bekwaam en betrouwbaar. Dit harde werk verlegt ook je grenzen en helpt je sneller nieuwe vaardigheden te verwerven.

4. Werk je een weg naar boven

Een carrière is iets dat je in de loop van de tijd opbouwt terwijl je je brancherelevante ladder beklimt. Aarzel niet om onderaan te beginnen en jezelf omhoog te werken, vooral als je weet voor welk bedrijf je zou willen werken. Bedrijven maken vaak intern reclame omdat het hen onboardingtijd bespaart en het moreel van de werknemers verhoogt. Gebruik dit in uw voordeel door een positie op instapniveau te verwerven, een mentor te vinden en de verwachtingen te overtreffen om promoties te krijgen.

Een voorbeeld van carrière versus baan

Een baan is een enkele, compenserende rol, en een carrière is de opeenstapeling van op het onderwerp gelijksoortige banen die u in de loop van uw professionele leven uitoefent. Hier is een voorbeeld om het verschil duidelijk te maken.

Een taak: Arthur werkt momenteel als junior social media manager voor een marketingbureau. Hij heeft deze baan gekozen omdat deze paste bij zijn salarisverwachtingen. Hij wil ook een carrière in de marketing nastreven en weet dat dit bedrijf prioriteit geeft aan interne promoties. Daarom hoopt hij zijn carrière op te bouwen door zich binnen het bedrijf op te werken.

Een carrière: Joy droomt ervan om een ​​C-suite verkoopprofessional te worden. Om een ​​managementpositie te verwerven, heeft ze vijf jaar ervaring in de verkoop nodig. Ze heeft twee jaar als verkoopadviseur en drie jaar als assistent-verkoopmanager gewerkt. Joy kan nu solliciteren naar verkoopmanagementfuncties die haar ervaringen uit het verleden benutten, haar passie vervullen en haar carrière vooruit helpen.

Jouw pad naar succes

Als u de verschillen tussen een baan en een carrière begrijpt, kunt u beide gebruiken om uw professionele doelen na te streven. Het vinden van een betekenisvolle bezigheid is van onschatbare waarde, omdat het uw dagen aangenamer maakt en uw werk doelgerichter. En je zult deze carrière vullen met verschillende banen – die hopelijk allemaal financieel welzijn zullen bieden en zullen bijdragen aan een betere loopbaanontwikkeling.

Begin met het visualiseren van uw ideale professionele reis. Neem educatieve stappen of speciale trindien nodig, het vinden van deeltijdwerk indien nodig voor financiële ondersteuning. Begin dan met uw zoek naar werk voor een rol die uw carrière een vliegende start geeft, zodat u meer werkplezier en een gevoel van doelgerichtheid krijgt terwijl u uw langetermijndoelen bereikt.