Hoe beantwoord je de vraag 'vertel ons iets over jezelf' (& voorbeeldantwoorden)

Vooruitgang op het werk

Veel mensen worstelen met de klassieke (en vage) interviewvraag “vertel ons iets over jezelf”. Als je de vraag moeilijk vindt om te beantwoorden, ben je niet de enige. Het beantwoorden van een open vraag kan overweldigend zijn. Er zijn gewoon te veel mogelijke richtingen voor je potentiële antwoord.

Gelukkig kunt u uw antwoord op deze gevreesde interviewvraag perfectioneren. Zie het als een kans om te praten over uw passies en op te vallen tussen andere kandidaten. Door te begrijpen waar interviewers naar op zoek zijn, kunt u een antwoord formuleren dat zeker indruk zal maken.

Waar interviewers naar op zoek zijn als ze zeggen: “vertel eens iets over jezelf”

Je hebt waarschijnlijk wel eens met een recruiter of hiring manager gesproken die zei: “Vertel eens iets over jezelf.” Het is een van de meest voorkomende interviewvragen naast de “vertel eens over een keer…”-vragen. Interviewers gebruiken vragen om werkzoekenden te screenen en hun persoonlijkheid te peilen. Tijdens de eerste interviewvragen zal de potentiële werkgever je professionele ervaring beoordelen om te zien of je een goede keuze bent voor de functie.

Er zijn een paar doelstellingen in het spel wanneer een hiring manager je tijdens een sollicitatiegesprek confronteert met de vraag: “Vertel eens iets over jezelf”:

 • Bepalen hoe veelzijdig u bent als kandidaat: Dit is een kans om je diverse werkervaring te laten zien en te verwoorden waarom jij het beste bij de rol past. Interviewers beoordelen ook je persoonlijkheid om te bepalen of je een goede culturele fit bent voor hun bedrijf.
 • Het verhaal achter het CV En Voorblad: Interviewers willen dat je ze door je werkgeschiedenis leidt. Ze willen weten wat je van elke baan hebt geleerd, waarom je je baan hebt opgezegd of overweegt om te vertrekken, en waar je nieuwe rol in dit traject past.
 • Het gesprek op gang brengen: Het interviewproces is stressvol genoeg. Interviewers willen niet dat je het gevoel krijgt dat het een verhoor is. “Vertel ons iets over jezelf” is een ijsbreker. Het is een overgang naar de Q&A over kwalificaties, ervaring en hypothetische scenario's.
 • Zich voorbereiden op het interview: Het hiring team zou een plan moeten hebben voor je interview. Maar je antwoord “vertel ons over jezelf” zal hen herinneren aan de items op je CV en waarom ze in je geïnteresseerd zijn. Het opent ook de deur voor creatieve vervolgvragen.

Vertel eens wat over uzelf. Voorbeelden: wat hebben de beste antwoorden met elkaar gemeen?

De beste antwoorden op de vraag “vertel eens iets over uzelf” hebben een paar dingen gemeen. Door deze gemeenschappelijke thema's te herkennen in uitstekende antwoorden, kunt u uw antwoord aanpassen aan de standaard. Ongeacht in welke branche u werkt, kunt u deze tips toepassen in toekomstige interviews.

De beste voorbeelden van “vertel eens iets over jezelf” doen de volgende dingen goed:

 • De geïnterviewden gebruiken goede verteltechnieken. Door te leren hoe word je een goede verhalenvertellerkun je de luisteraars geboeid houden.
 • De antwoorden illustreren de persoonlijke groei de persoon heeft bereikt
 • De geïnterviewden gaan niet te veel in op details, omdat ze weten dat ze de rest van het interview nog hebben om specifieke zaken te bespreken.
 • Uit de antwoorden van de geïnterviewden blijkt dat zij goede kandidaten zouden zijn voor de betreffende functies.
 • De geïnterviewden hun passie tonen voor wat ze doen. Ze spreken met opwinding en enthousiasme.
 • De antwoorden zijn specifiek en zijn geïnspireerd door de STAR-interviewmethode

Hoe beantwoord je de vraag “vertel ons iets over jezelf”

Zonder behoorlijke voorbereiding op een interviewis het gemakkelijk om te ratelen of van het onderwerp af te raken. Vooruit plannen en je richten op de belangrijkste punten die je wilt behandelen, kan je helpen om gefocust te blijven. Je kunt zelfs oefenen met een vriend of familielid. Hoewel je je antwoord niet moet scripten, kun je een ruwe schets maken van wat je wilt zeggen.

Verdeel je verhaal in verleden, heden en toekomst

Interviewers hebben niet je hele levensverhaal nodig. Ze willen alleen een overzicht van waar je vandaan komt en waar je naartoe gaat. Stel je voor grootste prestatie en de uitdagingen die je hebt overwonnen. Bespreek eerdere ervaringen en hoe deze je hebben gevormd carriere.

Uw bespreking van het heden moet draaien om waar u zich op richt tijd en energie. Leg uit in welke fase van je carrière je zit. Misschien ben je bijvoorbeeld begonnen in grafisch ontwerp, maar verschuif je meer richting softwareontwikkeling. Laat de interviewer weten wat je voldoening geeft.

Als het om de toekomst gaat, beschrijf dan uw carrièredoelen en hoe u van plan bent deze te bereiken. Uw carrière ambities laat interviewers weten dat u optimistisch bent over de toekomst en wat u kunt bereiken. Als u een 3-jarenplan of een 10-jarenplan dat deze rol in een ladder past, deel het tijdens het interview. U kunt zelfs nuttige informatie ontvangen loopbaanadvies.

Benadruk eerdere werkervaringen die uw sterke punten laten zien

Je eerdere ervaringen hebben je allemaal iets waardevols geleerd. Misschien heb je uw communicatievaardigheden verbeterd of kennis opgedaan in project management. Het maken van uw zachte vaardigheden door ervaring blijkt dat potentiële werkgevers goed zijn in nieuwe dingen leren.

Deel met de interviewer de relevante ervaring die heeft bijgedragen aan uw professionele ontwikkeling. Je kunt alles wat je groei in het gesprek heeft aangewakkerd, opnemen, inclusief stages.

Vertel wat je zoekt in je volgende baan

U kunt deze tijd in het interview gebruiken om te laten zien hoe de rol past bij wat u zoekt. Leg uit waarom je deze baan wilt in het bijzonder. Misschien bedrijfscultuur is belangrijk voor de vervulling van uw carrière, of u heeft een specifieke manier waarop u graag beheerd worden. Leg alles uit in hoeverre dit u zal helpen de werkgever te dienen.

Het is belangrijk om een ​​duidelijk doel te hebben achter je zoektocht naar een baan. Dit doel kan zijn om een ​​positie te hebben die een verschil maakt in de wereld. Misschien wil je meer vrijheid voor creativiteit of wil je deelnemen aan meer samenwerking op projecten.

Het interview is ook een kans om uw behoeften te verkennen. Het is belangrijk om erachter te komen of u compatibel bent met het bedrijf. Afstemmen op een kernwaarden van het bedrijfkan bijvoorbeeld geluk en tevredenheid op de werkplek bepalen. In de Internationaal tijdschrift voor milieuonderzoek en volksgezondheideen artikel uit 2022 over kernwaarden op het werk onderzocht de rol van bedrijfswaarden in zelfverwerkelijking en erbij horen. Het ontdekte dat verbindingen gebaseerd op gedeelde waarden helpen om een ​​sterke gevoel van verbondenheid.

Bespreek wat u onderscheidt van andere kandidaten

Je hoeft niet direct vergelijk jezelf aan andere kandidaten om te laten zien dat u de beste keuze bent. Het tonen van uw unieke eigenschappen is voldoende om u te onderscheiden als de ideale werknemer. Denk na over wat u onderscheidt in uw vakgebied, zodat interviewers de waarde kunnen zien die u meebrengt.

Indiase vrouw praat in een interview voor twee mensen en vertelt ons iets over jezelf

Hieronder staan ​​enkele goede voorbeelden van hoe dit eruit zou kunnen zien:

 • “Veel mensen kunnen aan de verzoeken van klanten voldoen, maar ik ga graag een stapje verder om ervoor te zorgen dat klanttevredenheid
 • “Ik hecht veel waarde aan de gebruikerservaring en ik denk dat dat mijn werk als softwareontwikkelaar uniek maakt”
 • “Terwijl veel verkoopmedewerkers alleen maar om cijfers draaien, concentreer ik mij liever op een band opbouwen met cliënten en het versterken van vertrouwen terwijl ik mijn doelen bereik”

Relateer het allemaal terug aan de rol

Wanneer u deze aspecten van uzelf en uw persoonlijke prestatieskoppel alles terug aan de functiebeschrijving. De interviewer zal op zoek zijn naar manieren waarop je een goede match zou kunnen zijn. Je vertelt ze in feite waarom ze jou zouden moeten inhuren voordat ze het kunnen vragen.

De volgende voorbeeldantwoorden illustreren hoe u uw gesprek weer terugbrengt naar de rol:

 • “Ik zou perfect passen bij deze rol, omdat ik mij nauw verbonden voel met en geïnspireerd word door de cultuur van uw bedrijf”
 • “Deze functie zou de perfecte kans zijn om mijn passie te beoefenen”
 • “Door te schrijven voor bedrijven in de gezondheidszorg heb ik veel geleerd over de sector en ben ik voorbereid op een rol als deze”
 • “Mijn professionele achtergrond in computerwetenschappen heeft mij geleerd probleemoplossend vermogen noodzakelijk voor deze functie”
 • “Als je zoveel verantwoordelijkheid als leider heeft mij geconditioneerd voor managementfuncties zoals deze”

3 voorbeeldantwoorden voor “vertel ons iets over jezelf”

Het zien van een aantal voorbeeldantwoorden voor de vraag “vertel ons over uzelf” kan uw eigen antwoord inspireren. Let op hoe elk antwoord de formule heden-verleden-toekomst volgt. Merk ook op dat ze meer zijn dan een opsomming van prestaties.

Voorbeeldantwoord “Vertel ons iets over uzelf” voor een pas afgestudeerde

“Ik heb nog twee maanden om mijn graduate school-programma in mariene biologie af te ronden. Ik heb dit vakgebied gekozen omdat ik ben opgegroeid aan zee. Ik hou van de oceaan en alles wat erin zit. Ik geef heel veel om de invloed van klimaatverandering.

Laatst jaardoor een stage, ik werkte met oceanografen in het Noordpoolgebied. We deden veel fascinerende ontdekkingen en ik was dankbaar dat ik kon bijdragen. Nu hoop ik naar “Ik ga door met veldwerk en leid op een dag mijn eigen onderzoek.”

Voorbeeldantwoord “Vertel ons iets over uzelf” voor een overstap naar een vergelijkbare rol

“Ik ben bij mijn huidige baan als content writer gegaan omdat ik van het vak houd. Tijdens mijn studie, toen ik mijn diploma in Engelse literatuur haalde, was schrijven altijd mijn eerste prioriteit. Ik heb bijvoorbeeld een stage aangenomen bij de krant in mijn dorp, omdat ik daar interessante verhalen kon vertellen.

Toen ik terug naar de stad verhuisde, waren nieuwe banen schaars, dus ging ik bij een lokaal contentbureau werken omdat ik daardoor kon blijven schrijven. Mijn huidige rol is voornamelijk gericht op social media en abonnees winnen.

Ik ben dankbaar voor alles wat ik heb geleerd, maar mijn doel is om uit te breiden naar langere teksten. Toen ik deze vacature op LinkedIn zag, was ik erg geïnteresseerd.”

Voorbeeldantwoord “Vertel ons iets over uzelf” voor een carrièreswitch

“Mijn huidige functie is in project management bij een tech startup. Ik help graag getalenteerde mensen om geweldige dingen te bouwen, daarom vind ik deze rol zo leuk.

Maar ik heb ook een geschiedenis van werken in de publieke sector. Ik heb gemeenschapsevenementen georganiseerd en heb eerder gewerkt met non-profitorganisaties in mijn stad. Ik werd ook verkozen tot studentenraad tijdens mijn masteropleiding.

Ik mis het werk in de publieke dienstverlening. Ik hoop mijn beheer vaardigheden in deze nieuwe rol bij uw organisatie om terug te keren naar mijn passie.”

Tips voor sollicitatiegesprekvoorbereiding: hoe je het beste van jezelf laat zien

Een interview is een kans om een goede eerste indruk maken. Misschien is er een kans voor tweede interviewvragenmaar je moet wel opvallen tijdens de eerste ronde.

Met deze sollicitatietips komt u professioneel over en haalt u de volgende sollicitatiegesprek:

Is het een goed idee om over je privéleven te praten?

U vraagt ​​zich misschien af ​​of u tijdens sollicitatiegesprekken wat persoonlijke details over uw leven moet vertellen. Om het simpel te zeggen, het hangt van het bedrijf af. Sommige interviewers zullen het op prijs stellen om op een persoonlijk niveau met u in contact te komen.

Bijvoorbeeld, het vermelden van uw liefde voor uw huisdieren kan een goed idee zijn tijdens een sollicitatiegesprek voor een functie bij een dierenkliniek. Of misschien bladerde u door de website van het bedrijf en zag u een sectie gewijd aan kantoordieren. Laat zien dat u persoonlijke waarden of interesses in het bedrijf kunnen uw populariteit zeker vergroten.

Sommige onderwerpen kun je beter onaangeroerd laten, zoals financiële stress en politieke of religieuze overtuigingen. Laat die onderwerpen thuis.

Er zijn talloze manieren om op persoonlijk vlak contact te maken. Je kunt een boek bespreken dat je interesse in je beroep heeft gewekt of een citaat uit een favoriete serie die motiveert jeWanneer u iets persoonlijks bespreekt, moet het relevant zijn voor de specifieke baan of het bedrijf.

Hoe uw antwoord “vertel ons iets over uzelf” uw carrièregroei kan stimuleren

Die vier woorden hebben zoveel kracht, ze onthullen wat het belangrijkst voor je is. Je kunt ervoor kiezen om de tijd te besteden aan het praten over je verleden, je hoop of je passies. Misschien richt je je op hoe je je authentiek zelf door je werk of door vervulling te vinden.

Als je de vraag “vertel ons iets over jezelf” onder de knie hebt, betekent dit dat je tot de volgende stap bent gekomen: ken jezelf Nou. Je kunt herkennen wat belangrijk voor je is en wat je te bieden hebt. Neem contact op met een BetterUp Coach om uw sterke punten te identificeren, uw ware zelf te ontdekken en te floreren tijdens uw volgende sollicitatiegesprek.