De 10 beste TED-talks over het leven voor inspiratie en aanmoediging

Vooruitgang op het werk

Ga naar sectie

De 10 beste TED-talks over het leven

Kijk, leer en leef je beste leven

Als je toegewijd bent aan succes – in je carrière, relaties of leven in het algemeen – heb je waarschijnlijk een groot deel van je tijd besteed aan zelfverbetering. Je hebt gelezen boeken over leiderschapgeluisterd naar podcasts over geestelijke gezondheiden bestudeerde theorieën zoals De Gouden Cirkel om betekenis en visie in je werk te vinden.

Al die inspanningen zijn geweldig, maar misschien mis je nog een belangrijke hulpbron.

TED Talks zijn korte lezingen van experts uit elke branche, van het bedrijfsleven tot het onderwijs en design. De beste TED-talks over het leven worden miljoenen keren bekeken. Geen wonder, want ze bieden wijsheid, overtuigend onderzoek en advies dat u kunt gebruiken om positieve veranderingen aan te brengen in uw gezondheid, carrière, relaties – zelfs uw mentaliteit. Bekijk de onderstaande video’s: ze kunnen misschien wel je leven veranderen.

De 10 beste TED-talks over het leven

De TED-organisatie heeft tot doel ideeën te verspreiden door middel van korte maar krachtige lezingen. En dankzij het feit dat TED hun video’s online heeft geplaatst, hebben hun gesprekken miljoenen mensen wereldwijd bereikt.

Of je nu op latere leeftijd van carrière wilt veranderen, een doel op je werk wilt vinden of betere vriendschappen wilt smeden, deze 10 gesprekken zullen je helpen.

1. Doden scholen de creativiteit?, door Sir Ken Robinson

Tegenwoordig bespreekt iedereen, van Google tot de Amerikaanse Kamer van Koophandel, hoe belangrijk creativiteit op de werkvloer is. Creativiteit is de belangrijkste soft skills waar werknemers naar op zoek zijn, maar bijna 75% van de volwassenen is van mening dat ze hun creatieve potentieel niet waarmaken.

Als je wijlen Sir Ken Robinson zou vragen wat deze creativiteitswoestijn drijft, zou hij je één woord zeggen: onderwijs. Ken, voormalig hoogleraar kunsteducatie (en later emeritus hoogleraar) aan de Universiteit van Warwick in Coventry, Engeland, bracht deze overtuiging tot uitdrukking in zijn beroemde TED-talk: “Do schools kill creativiteit?”

In deze lezing bespreekt Ken de ‘hiërarchie van vakken’ in het moderne schoolsysteem, waarin de nadruk wordt gelegd op wiskunde, lezen en natuurwetenschappen, terwijl creativiteit en kunst buiten beschouwing worden gelaten. Hij suggereert dat dit systeem er niet in slaagt “het hele kind te onderwijzen” en daardoor veel creatieve en intelligente denkers verspilt.

Dit is een interessant horloge als je de waarde van creativiteit beter wilt begrijpen, en het kan je inspireren om je hele zelf aan het werk te zetten.

2. Wat maakt een goed leven?, door Robert Waldinger

Sommigen zeggen dat geld en carrièresucces het leven gelukkig en zinvol maken, terwijl anderen vinden dat het om vreugdevolle ervaringen gaat. Maar als je het Robert Waldinger vraagt, zou hij je vertellen dat gezonde relaties de sleutel tot een goed leven zijn.

Robert doceert psychiatrie aan de Harvard Medical School en is directeur van de Harvard Study of Adult Development. In deze lezing bespreekt hij ‘het langste onderzoek naar menselijk geluk’, waarbij onderzoekers sinds 1938 meer dan 2.000 mensen volgden en alles leerden wat ze konden over wat iemands leven ‘geweldig’ maakt. Robert presenteert de bevindingen van het onderzoek, en de resultaten geven aan dat de Beatles gelijk hadden: “Liefde is alles wat je nodig hebt.”

Als je meer geluk wilt vinden, zal deze lezing je helpen waardevolle inzichten te verwerven.

3. De magie van het niet geven***, door Sarah Knight

Bestsellerauteur Sarah Knight heeft vijftien jaar lang als topboekredacteur in New York gewerkt. Maar in 2015 liet ze de bedrijfswereld achter zich. In deze humoristische TED-talk legt Sarah het uit: ze gaf er geen fuck meer om. Ze definieert ‘af*** geven’ als het geven van je tijd, energie en geld aan iets, en ze moedigt het publiek (inclusief jij) aan om hun ‘f*** geld’ verstandig te besteden.

Sarah’s lezing is grappig en godslasterlijk en toch ongelooflijk diepzinnig. Als je vaak evenementen bijwoont of activiteiten uitvoert die je liever niet doet, kan deze video je inspireren om ‘f*** it’ te zeggen en je energie, geld en geestelijke gezondheid terug te winnen.

4. Wat volwassenen van kinderen kunnen leren, door Adora Svitak

Bij TED-talks gaat het erom unieke en innovatieve denkers een platform te bieden waar ze hun expertise kunnen delen, en Adora Svitak past daar zeker bij. Ze hield haar toespraak in 2010 toen ze nog maar 12 jaar oud was, en besprak het ‘kinderachtige’ gedrag dat volwassenen opnieuw in hun leven zouden moeten integreren.

Adora vertelt over optimisme, durf en wilde creativiteit – allemaal eigenschappen die bij kinderen voorkomen, maar in mindere mate bij volwassenen. Ze pleit voor wederzijds leren tussen volwassenen en kinderen en moedigt volwassenen aan om hogere verwachtingen te hebben van de kinderen in hun leven. Het advies van Adora strekt zich ook uit tot uw persoonlijke ontwikkeling: het verhogen van uw verwachtingen en het durven optimistisch zijn kunnen u helpen uw dromen waar te maken.

5. Hoe definieer je jezelf?, door Lizzie Velasquez

Uw gevoel van eigenwaarde heeft invloed op uw leven, van uw persoonlijke relaties tot uw werkprestaties en productiviteit. Maar wat gebeurt er als je besluit de manier waarop je jezelf definieert te veranderen? Dat is wat er gebeurde met Lizzie Velasquez.

Lizzie lijdt aan het marfanoïde-progeroid-lipodystrofiesyndroom, dat naast andere symptomen haar vermogen om lichaamsvet op te hopen beïnvloedt. Haar toestand zorgde ervoor dat ze haar hele jeugd het doelwit was van pesterijen, waaronder een wrede grap op internet die haar ‘de lelijkste vrouw ter wereld’ noemde. Maar nadat ze jarenlang over haar toestand had geklaagd, besefte Lizzie dat ze zichzelf niet hoefde te definiëren volgens de maatstaven van de samenleving.

In deze lezing gebruikt Lizzie humor en positiviteit om de positieve kanten van haar leven te delen. Ze herinnert je er ook aan dat jij de controle hebt over je leven, zodat jij schoonheid, succes en al het andere kunt definiëren.

6. Hoe je van stress je vriend kunt maken, door Kelly McGonigal

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 62% van de Amerikaanse werknemers hoge stressniveaus ervaart. Dit is een probleem, omdat de wetenschap ons ook vertelt dat stress het lichaam op schadelijke manieren beïnvloedt, zoals het uitputten van uw immuunsysteem, het bevorderen van vroegtijdige veroudering en het vergroten van uw risico op een hartaanval of beroerte. Veel mensen zijn op zoek naar effectieve methoden voor stressverlichting, maar die van Kelly McGonigal is misschien wel een van de meest unieke.

In Kelly’s TED-talk ‘Hoe je van stress je vriend kunt maken’ betoogt de gezondheidspsycholoog en docent aan Stanford University dat stress niet altijd slecht is. Het kan uw lichaam helpen zich voor te bereiden op een uitdaging – en soms zijn het uw opvattingen over stress die daadwerkelijk schade aanrichten aan uw gezondheid. Als je de laatste tijd met stress hebt geworsteld, kan dit gesprek letterlijk je leven redden.

7. De eenvoudige remedie tegen eenzaamheid, door Baya Voce

Het is geen geheim dat mensen in de VS lijden aan een eenzaamheidsepidemie. Sommigen schrijven dit toe aan ons gebrek aan sociale interacties, dat in de loop der jaren is afgenomen dankzij het toegenomen gebruik van sociale media, eenpersoonshuishoudens en, meer recentelijk, pandemische lockdowns en mandaten voor werken op afstand.

Relatiecoach Baya Voce heeft jarenlang het belang van menselijke verbinding bestudeerd, dus ze weet hoe eenzaamheid je fysieke en mentale gezondheid kan schaden. Ze heeft ook een eenvoudige remedie: het handhaven van een ritueel, of wat zij een ‘anker van verbinding’ noemt. In deze TED-talk vertelt Baya hoe deze ‘ankers’ haar leven hebben beïnvloed, en laat zien hoe je soortgelijke rituelen kunt gebruiken om eenzaamheid te voorkomen.

8. Ik was bijna een schoolschutter, door Aaron Stark

Hoewel veel TED-talks afkomstig zijn van experts uit de industrie, academici en innovators, is een van de meest inspirerende sessies het verhaal van Aaron Stark, voorstander van de geestelijke gezondheidszorg, over de kracht van vriendschap.

Aaron maakte een pijnlijke, gewelddadige jeugd door die hem in zijn tienerjaren op een duister pad naar geweld leidde. Zoals hij in zijn toespraak vertelt, was hij van plan in 1996 een massale schietpartij te plegen op zijn middelbare school, totdat een vriend zijn pijn erkende en hem liet zien dat er licht in de duisternis was. Dit emotionele gesprek illustreert waarom vriendschap zo belangrijk is, en als je ernaar kijkt, word je geïnspireerd om een ​​betere vriend te zijn voor iedereen die je tegenkomt.

9. Je lichaamstaal kan bepalen wie je bent, door Amy Cuddy

Je weet waarschijnlijk al dat lichaamstaal invloed heeft op hoe mensen je waarnemen. Een rechte houding, oogcontact en een stevige handdruk dragen veel bij aan het maken van een goede indruk. En volgens sociaal psycholoog Amy Cuddy kan het zelfs je zelfperceptie veranderen.

In haar lezing bespreekt Amy de resultaten van een onderzoek naar ‘power poses’. Uit dit onderzoek blijkt dat slechts twee minuten zelfverzekerde, dominante lichaamstaal je hormonen kan veranderen, waardoor je hersenen zich ‘krachtiger’ gaan voelen. Deze lezing is een must-see als je worstelt met het imposter-syndroom of een laag zelfbeeld.

10. Grit: de kracht van passie en doorzettingsvermogen, door Angela Lee Duckworth

Carrièresucces heeft alles te maken met het nastreven van uw langetermijndoelen, of dat nu promotie maken is, een bedrijf starten of marktleider worden. Maar het bereiken van deze doelen is een uitdaging, en daarom moet je doorzettingsvermogen ontwikkelen.

Psycholoog Angela Lee Duckworth bespreekt hoe ze doorzettingsvermogen middelbare scholieren, West Point-cadetten en mensen uit vele andere lagen van de bevolking naar succes zag leiden. Haar onderzoek suggereert dat lef belangrijker is dan IQ of talent bij het bereiken van langetermijndoelen. Ze sluit haar lezing af door de luisteraars aan te moedigen een groeimindset te ontwikkelen, die mensen op elke leeftijd en in elk beroep kan helpen succesvol te zijn.

Kijk, leer en leef je beste leven

Of je nu op zoek bent naar een betere balans tussen werk en privé, je zelfvertrouwen wilt vergroten of op zoek bent naar de sleutel tot een gelukkig leven, de hier genoemde inspirerende gesprekken kunnen je helpen echte vooruitgang te boeken in je persoonlijke ontwikkeling.

Deze gesprekken dagen uit hoe je de wereld ziet, waardoor je een breder perspectief krijgt op je leven en je dromen. En als je het advies van deze sprekers ten uitvoer legt, zul je zeker positieve verandering zien. Er is tenslotte een reden waarom dit de beste TED-talks over het leven zijn.