H&M sluit 28 winkels: kondigt een ERE aan die gevolgen zal hebben voor 588 werknemers

Nieuws

H&M sluit 28 winkels over het hele nationale grondgebied en kondigt de opening aan van een Dossier Arbeidsreglement (ERE)ook bekend als collectief ontslag. Deze maatregel ter vermindering van het personeelsbestand zal gevolgen hebben 588 medewerkerszo meldt de vakbond Comisiones Obreras (CCOO) via haar website.

Het textielbedrijf heeft deze maatregel bevestigd, die wordt geproduceerd door organisatorische en economische oorzaken, Dit is een van de meest voorkomende situaties waarin objectief ontslag is toegestaan. Het is er niet alleen. De H&M-kantoren in Barcelona hebben ook melding gemaakt van een nieuwe arbeidsregelingsprocedure, waarvan de onderhandelingen volgende week zullen beginnen.

De sluiting van H&M-winkels, die hierdoor wordt gemotiveerd, zal plaatsvinden. Wat niet openbaar is gemaakt, is in welke steden en op welke locaties dit directe gevolg van het banenverlies wordt getroffen.

“Zoek naar oplossingen waarbij je je baan niet verliest”

Vakbond CCOO wijst erop dat met de toepassing van de nieuw Koninklijk Besluit van 2023Wanneer er sprake is van sluiting van werkplekken, is het bedrijf verplicht dit 6 maanden van tevoren aan de arbeidsautoriteit te melden. De organisatie onder leiding van Unai Sordo hoopt oplossingen te vinden die “niet tot gevolg hebben dat iemand zijn baan verliest.”

Nadat hij deze maatregel als “te agressief” heeft omschreven, is hij vastbesloten onderhandelingen met het bedrijf te openen, zodat het grootste aantal banen behouden blijft, aangezien het werkloos maken van bijna 600 mensen “zeer harde maatregelen” zijn.

Er moet aan worden herinnerd dat H&M in 2021 al een nieuwe ERE lanceerde, waarbij 349 mensen hun baan verloren, ondanks het feit dat aanvankelijk 1.100 mensen waren voorgesteld.

Wat is een ERE en hoeveel wordt er in rekening gebracht?

Het Arbeidsreglementdossier is één van de maatregelen die het meest gevreesd wordt door het personeel van het bedrijf. Daarom vragen veel werknemers zich op het moment dat er een wordt aangekondigd af hoeveel er in rekening wordt gebracht bij een ontslag vanwege ERE.

Indien deze maatregel gerechtvaardigd is, kunnen de getroffenen een schadevergoeding innen ontslag van 20 dagen per gewerkt jaarmet pro rata per maand in perioden van minder dan een jaar.

Bedrijven kunnen andere bedragen overeenkomen met werknemersvertegenwoordigers of vakbondsorganisaties, zoals in het geval van H&M. Er zijn meer rechten waarop bedrijven moeten letten voor ontslagen werknemers. Een voorbeeld hiervan is dat zij de mogelijkheid moeten hebben van een extern verhuisplan, via geautoriseerde bedrijven.