De MIR begint met een paradox: het specialisme met de meeste vacatures is het minst gewild

Nieuws

Vandaag beginnen ze MIR 2024-testen op 28 locaties in Spanje. Een oproep die voor het vijfde jaar op rij het grootste aanbod aan plaatsen in de geschiedenis is geworden. Er staan ​​in totaal 11.607 plaatsen voor gespecialiseerde gezondheidstrainingen (FSE) op het spel, wat een stijging betekent van 3,9% vergeleken met vorig jaar. Naast afgestudeerden Geneeskunde mogen ook degenen uit de Farmacie (FIR), Verpleegkunde (EIR) en de vakgebieden Psychologie (PIR), Scheikunde (QIR), Biologie (BIR) en Natuurkunde (FIR) deze examens afleggen.

Als er 11.607 plaatsen worden aangeboden, zijn er na jaren van voorbereiding 30.066 kandidaten toegelaten tot de examens. Maar het debat dat deze oproep centraal heeft gesteld, is ongetwijfeld wat er gebeurt met de specialiteit Huisartsgeneeskunde: hoewel dit het specialisme is met de meeste vacatures (van 2.455 naar 2.492), en in theorie het specialisme waartoe de meeste kandidaten graag toegang zouden willen hebben, is hier het minst vraag naarevenals een van degenen die een hoger verlatingspercentage registreren.

Wat zijn de redenen? De eerstelijnszorg wordt, zoals vakbonden en gezondheidswerkers aan de kaak stellen, gekenmerkt door: grote banenpariteit: overbelasting van het werk (veel patiënten en weinig tijd om voor hen te zorgen); slechtere salarissen en bestemmingen (de mogelijkheid bestaat om in plattelandssteden te moeten werken); precaire contracten gekenmerkt door tijdelijkheid; minder verzoening en slechtere schema’s en diensten; of administratieve obstakels zijn enkele van de belangrijkste redenen voor de lagere vraag.

Publicatie van MIR-notities

Het Ministerie van Volksgezondheid publiceert op 22 januari vanaf 00.00 uur de verschillende versies van de examenschriften op haar website. Een paar dagen later, op de 26e, wordt de voorlopige lijst met juiste antwoorden vrijgegeven volgens de kwalificerende commissies. Tenslotte zullen eind februari de voorlopige resultaten van MIR 2024 worden gepubliceerd. Al Eind maart worden de officiële nota’s vrijgegeventerwijl eind april de gewone en buitengewone wetten inzake de toewijzing van plaatsen zullen worden opgelost.

De meest gevraagde specialiteiten

Gezien vorig jaar, De meest gevraagde specialismen waren Dermatologie en Plastische, Esthetische en Reconstructieve Chirurgie, zoals dat in voorgaande jaren ook gebeurde. De eerste is vooral populair omdat er geen bewakers nodig zijn en omdat er ook in de particuliere sector zeer goede uitstapjes worden aangeboden. Achter deze twee bevonden zich cardiologie, mond- en kaakchirurgie, oogheelkunde, neurochirurgie, anesthesiologie en reanimatie, orthopedische chirurgie en traumatologie, keel- en oorheelkunde en urologie.