Het salaris van huishoudelijk personeel verandert: hoeveel het stijgt en hoe werkgevers het moeten bijwerken

Nieuws

De regering heeft de verhoging van het interprofessioneel minimumloon goedgekeurd en deze verhoging zal worden weerspiegeld in de salaristabellen van huishoudelijk personeel. Deze werknemers, net als de rest van de werknemers, zullen profiteren van deze stijging. Of ze nu fulltime of parttime worden ingehuurd of op uurbasis werken (extern). En in alle gevallen wordt deze verhoging met terugwerkende kracht vanaf 1 januari in rekening gebracht en moeten zij dus ook de bijbehorende vertraging krijgen.

Dit komt doordat deze werknemers volgens de wet op zijn minst het totaalbedrag moeten verdienen dat is vastgelegd in het jaarlijkse Minimum Interprofessioneel Loon. Dus met de nieuwe stijging, huishoudelijk personeel Zij zullen niet minder dan 15.876 euro bruto per jaar in rekening kunnen brengen. Hun maandsalaris wordt dus ook verhoogd, afhankelijk van het feit of zij de extra uitkeringen afzonderlijk of pro rata ontvangen:

  • Extra betalingen apart (salaris in 14 betalingen): deze zullen minimaal moeten worden uitbetaald 1.134 bruto euro per maand.
  • Extra betalingen naar rato (salaris in 12 betalingen): zij zullen minimaal moeten ontvangen 1.323 bruto euro per maand.

Voor zijn deel, De beloning van huishoudelijk personeel dat per uur werkt, is anders. Dit zijn degenen die minder dan 120 dagen per jaar hun diensten bij de werkgever thuis verlenen en, indien van toepassing, de het uurloon wordt 8,87 euro, inclusief het proportionele deel van de overuren en vakanties. Als er in elk geval minder dan deze minima, die zijn vastgesteld door de nieuwe SMI, in rekening wordt gebracht, zal de werkgever gedwongen zijn het salaris van de huishoudhulp die hij heeft aangenomen te verhogen. Hieronder vindt u een uitleg over hoe u dit kunt bijwerken in de Sociale Zekerheid.

Hoe u het salaris van huishoudelijk personeel kunt bijwerken

Werkgevers die een huishoudhulp hebben aangenomen en hun salaris moeten bijwerken na de goedkeuring van de nieuwe SMI, aangezien dit het minimum is dat zij in rekening moeten brengen, moeten het portaal betreden ‘Importeren@ss’ van de Algemene Schatkist van de Sociale Zekerheid (TGSSS). Concreet moeten ze toegang krijgen tot de sectie ‘Wijziging van arbeidsgegevens in binnenlandse werkgelegenheid’ en zichzelf identificeren met een digitaal certificaat, Cl@ve-systeem, elektronische DNI of via sms, als ze hun mobiele telefoon hebben geregistreerd bij de sociale zekerheid.

Als u niet over een van deze accreditatiesystemen beschikt, moet u formulier TA.2/S-0138 invullen Aanvraag voor registratie, annulering of wijziging van gegevens van de werknemer in het Algemeen Reglement – Speciaal Systeem voor huishoudelijk personeel, die via deze link kan worden gedownload en via deze Import@ss-service kan worden verzonden. Hiervoor heeft u uw identiteitsbewijs (DNI, NIE of paspoort) nodig; een e-mailadres; en een apparaat met een camera om een ​​foto te maken (mobiele telefoon is prima).

Op dezelfde manier kan het ook worden bijgewerkt via het RED-systeem, met behulp van de dienst ‘Variaties’ in het Speciale Systeem voor Huishoudelijk Werknemers, dat beschikbaar is in de sectie Online Registratie/Aansluiting van het Virtuele Kantoor. In alle gevallen legt de Sociale Zekerheid uit dat, hoewel er vanwege de nieuwe SMI geen deadline is om deze salarisvariatie mee te delen, “de regel bepaalt dat de wettelijke termijn de betaling van de vergoedingen eindigt op de laatste dag van de volgende maand” waarin deze verhoging ingaat. Als deze datum wordt overschreden, wordt u dus geconfronteerd met een toeslag.