Groot ontslag: en voor degenen die blijven, hoe gaat het?

Nieuws

74% van de werknemers heeft de afgelopen 12 maanden een collega hun team zien verlaten

In de eerste helft van 2022 hebben volgens Dares 523.000 Fransen hun baan opgezegd. Driekwart van de werknemers is geconfronteerd met het plotselinge vertrek (in 18% van de gevallen) of vrijwillig vertrek (in 65% van de gevallen) van een lid van hun team, schat een recente studie* “Management van vertrek” uitgevoerd op een steekproef van 1.000 werknemers, door een onboarding-specialist (HeyTeam) en een AdTech die gespecialiseerd is in geautomatiseerde marketingstudies (Poll&Roll),

De eerste constatering van het onderzoek is dat deze afwijkingen zichtbaar sporen achterlaten:

  • 43% van de ondervraagde werknemers zegt dat deze vertrekken hun relatie met het bedrijf hebben veranderd
  • 33% zegt dat het zowel hun persoonlijke leven als hun mentale gezondheid heeft beïnvloed (31%)
  • 56% zag hun werklast toenemen na dit vertrek.

Om te zeggen dat degenen die overblijven de grote verliezers zijn van deze startgolven, lijkt, gezien deze resultaten, een understatement.

De andere les is dat de malaise van de troepen die nog op post zijn, wordt verklaard door de vertekening tussen hun perceptie van de situatie en de tevredenheid van de managers: amper iets meer dan de helft van de werknemers vindt alleen dat hun box deze vertrekken goed heeft beheerd , terwijl 81% van de managers zegt voldoende te zijn opgeleid om hun team te ondersteunen.

3 tips om het leven van de achterblijvers gemakkelijker te maken (en gerust te stellen)

Wat te doen om de sfeer te verbeteren en rekening te houden met de moeilijkheden van degenen die trouw blijven in het bedrijf die worstelen met golven van berusting:

✔️ Versterk de communicatie rond deze vertrekken

Niets erger dan op een mooie ochtend te ontdekken dat je collega op kantoor er niet meer is. En dat hij door de achterdeur vertrok, zonder eer, terwijl hij natuurlijk al jaren niet onverdiend was geweest.

“Bedrijven zouden er baat bij hebben om transparanter te zijn over de redenen van vertrek. Tenzij er sprake is van grove of ernstige wangedrag, moet een manager de bijdrage van de persoon aan het bedrijf waarderen. Dus degenen die vertrekken, zullen eerder geneigd zijn om deze box aan te bevelen. En voor de achterblijvers is het een boodschap van herkenning en aandacht.”

Nathaniel Philippe, CEO van HeyTeam.

Het organiseren van een pot en/of een poesje kan bijvoorbeeld helpen om medewerkers gerust te stellen. Zonder de toespraak te vergeten die goed gaat.

✔️Plan de overdracht van vaardigheden

Het is niet cool om een ​​functie zonder geschiedenis in te nemen… Voor elk vertrek heeft het bedrijf er belang bij te vragen om een ​​”vaardigheidsoverdracht”-boekje te documenteren waarin de vertrekkende persoon de verschillende processen van zijn werk specificeert, een link naar een up-to-date contactbestand, tot de notulen van de laatste belangrijke vergaderingen, een update over de realisatie van haar (en dus nog te behalen) doelstellingen. Kortom, een schriftelijke vastlegging die als referentie zal dienen voor de “kopers”. Een deugdzame reflex die wordt aangenomen door ‘lerende bedrijven’ die de verwerving van nieuwe kennis bevorderen, maar die zich ook bezighouden met het doorgeven van kennis die intern al bestaat.

✔️Reorganiseer de werklast zonder te wachten

Wanneer een medewerker plotseling vertrekt, wordt hun werklast vaak verdeeld over degenen die blijven wachten op een vervanger of een andere organisatie. Dingen op een natuurlijke manier laten gebeuren en/of er niet over praten is erg angstig. Want de “overige” zal, misschien ten onrechte bovendien, anticiperen op een overbelasting van werk. “Integendeel, ze moeten officieel worden geassocieerd met de nieuwe distributie van missies en bestanden”, voegt Nathaniel Philippe toe. Geef aan of deze werkoverbelasting tijdelijk is of niet, al dan niet bezoldigd. En of er een vervanging gepland is en wanneer. Door deze zichtbaarheid kan iedereen de zaken dus rustiger vatten. En om zich openlijk te positioneren als een van de vacatures hem interesseert.

*Methodologie van de HeyTeam-studie “departure management” uitgevoerd door Poll&Roll : 1000 Franse M/V-respondenten ondervraagd tussen 19 en 26 oktober, in de leeftijd van 18 tot 65 jaar en afkomstig uit ETI’s, KMO’s en grote bedrijven.