Kantoorliefdesrelatie: wat zijn de risico’s?

Vooruitgang op het werk

Het eerste wat je moet weten over kantoorromances is dat de wet aan jouw kant staat: je kunt niet ontslagen worden omdat je met iemand uitgaat bij hetzelfde bedrijf. Sommige werkgevers hebben een intern reglement op dit gebied, maar ze kunnen je niet verbieden een romantische relatie met een collega te hebben.

Lees ook >> Kunnen liefdesverhalen op het werk blijven bestaan?

Aan de andere kant zou het voortzetten van deze relatie tegen het advies van je hiërarchie je carrière op een meer verraderlijke manier kunnen belemmeren: evolutiemogelijkheden belemmerd, verandering van afdeling sterk aanbevolen, overplaatsing… Je weet misschien nooit of je niet bent afgehaakt. de promotie gezocht omdat een ander het meer verdiende of omdat jouw gedrag wordt afgekeurd.

Pas op voor de fout!

Aan de andere kant, als uw relatie ernstige problemen op de werkplek veroorzaakt of uw vermogen om uw missies te vervullen belemmert, wordt de situatie ingewikkelder. Als je midden in een knuffelsessie tijdens je werkuren verrast wordt, als je huishoudelijke scènes afleiding veroorzaken voor je collega’s of als je HRD bent en je partner zonder reden bevoordeelt…

Dit alles kan aanleiding geven tot sancties, zelfs ontslag in de meest ernstige gevallen, omdat u zich op uw werkplek bezighoudt met uw privézaken of omdat u een fout begaat.

Geheim of niet?

Velen besluiten hun relatie geheim te houden, althans aanvankelijk, om roddels te vermijden, vooral als de een de baas van de ander is en het paar bang is voor geruchten over vriendjespolitiek.

Om te luisteren >> After-sales service podcast van de manager #16: Liefdesverhaal tussen mijn medewerkers, hoe te beheren?

Wanneer het echter serieus wordt, is het raadzaam om Human Resources op de hoogte te stellen. Omdat romantiek zelden heel lang discreet blijft, bestaat het risico dat u ondanks uw voorzorgsmaatregelen verrast wordt, dat u een fout maakt, of dat uw collega’s iets gaan vermoeden en dat u dan wordt betrapt in plaats van de situatie op uw eigen voorwaarden te onthullen.

Een beslissing om te nemen

Op de lange termijn zul je een keuze moeten maken. Als je op verschillende afdelingen werkt en weinig of geen omgang met elkaar hebt, zit je misschien goed. Als je daarentegen tot hetzelfde team behoort, zal de situatie waarschijnlijk snel verslechteren.

Over het algemeen wordt erkend dat als de relatie voortduurt, het paar er belang bij heeft een drastische beslissing te nemen: een van de twee moet het bedrijf verlaten, logischerwijs degene die minder goed geplaatst is, het lagere salaris heeft, of in ieder geval wil om elders nieuwe uitdagingen te vinden, om te voorkomen dat het privéleven inbreuk maakt op het professionele leven… En vice versa.