Ik durf het niet te vragen, maar… wat is Testen en Leren?

Vooruitgang op het werk

Test and Learn verscheen aan het einde van de jaren tachtig en vond vooral zijn opkomst bij start-ups die, niet over dezelfde middelen als grote groepen op het gebied van marketing en kwaliteitsbeoordeling, zich inzetten om markten te veroveren door hun aanbod te lanceren terwijl ze wisten dat het ging niet om de definitieve versie.

Voor-en nadelen

Zo verwijder je blokkades door fouten te accepteren en reactief te zijn: je verspilt geen tijd aan het verfijnen van de kleinste details van het project. De methode is ook realistischer, want ongeacht de zorg die u tijdens de ontwikkelingsfase besteedt, is de kans groot dat uw consumenten een defect vinden, dus u kunt net zo goed hun feedback aannemen en gebruiken. Ten slotte is het goedkoper, want als je je realiseert dat het project mislukt, kun je het opgeven zonder de kosten van een grootschalige lancering te hoeven dragen.

Lees ook >> Ik durf het niet te vragen maar… wat is lean management?

Aan de andere kant is er geen sprake van om de methode tot het uiterste te drijven: het eerste prototype moet een levensvatbaar minimum zijn, anders lijdt je reputatie eronder en wil niemand de tweede versie, ook al heb je die aanzienlijk verbeterd.

Bovendien suggereert de methode kritiek te accepteren en het niet persoonlijk op te vatten. Nadat ze zoveel in een project hebben geïnvesteerd, kunnen teams hun moreel zien dalen als de feedback niet aardig is!

Hoe het in te stellen?

De twee sleutels zijn vertrouwen en transparantie: je moet de steekproef kiezen van mensen aan wie je deze eerste versie aanbiedt, mensen die klaar zijn om bugs te accepteren en je eerlijke feedback te geven, en vooral open met hen te zijn. Geen kwestie van het project aan hen voorleggen zonder hen te vertellen dat het nog niet helemaal klaar is! Dit zal u helpen bij het maken van het eindproduct.

Lees ook >> Ik durf het niet te vragen maar… Wat is de Agile methode?

Het ideaal is om een ​​team te kunnen wijden aan de tests en hun analyse. Zodra het aanbod voor de steekproef beschikbaar is, verzamelt u de gegevens (bijvoorbeeld via tevredenheidsformulieren of door cijfers te verzamelen over het aantal aankopen, gebruikers, enz.) en analyseert u deze om te zien wat er kan worden verbeterd.

In welke gebieden?

De meest voor de hand liggende toepassingssectoren zijn die waar innovatie belangrijk is, maar in werkelijkheid kan elk bedrijf dat in contact staat met klanten het op de een of andere manier aanpassen, of het nu gaat om hun marketing en haar communicatie, producten, verkoop, enz.

Het enige wat je hoeft te doen is een proces, een dienst of een product te starten en te luisteren naar feedback om daarna een betere versie voor te stellen… Want we mogen het Leren van Testen en Leren niet vergeten!