Efficiëntie verhogen met automatische HR documentverwerking

Nieuws

In de hedendaagse bedrijfswereld worden Human Resources (HR) afdelingen geconfronteerd met een toenemende hoeveelheid papierwerk en administratieve taken. Dit leidt vaak tot inefficiënties, fouten en vertragingen in het voldoen aan wet- en regelgeving. Automatisch HR documenten laten verwerken biedt hier uitkomst voor door processen te stroomlijnen en de efficiëntie van HR professionals te verbeteren. In dit artikel bespreken we wat automatische documentverwerking is, hoe het werkt en welke voordelen het biedt voor uw HR afdeling.

Wat is automatische HR documentverwerking?

Automatische HR documentverwerking is het gebruik van technologie om HR-documenten zoals sollicitatiebrieven, contracten, salarisstrookjes en verlofaanvragen gemakkelijker en sneller te verwerken. Hiermee kunnen HR afdelingen gestroomlijnd en geautomatiseerd hun workflow beheren, bestaande uit documenten archiveren, informatie extraheren en analyseren, notificaties sturen naar betrokken personen en digitale handtekeningen verzamelen. Het uiteindelijke doel is om tijd en middelen te besparen en de kwaliteit van HR-diensten te verhogen.

Een belangrijk aspect van automatische HR documentverwerking is het documenten archiveren op een overzichtelijke manier, zodat werkprocessen geoptimaliseerd worden. Dit wordt bereikt door middel van het digitaliseren en indexeren van documenten in een veilige en gestructureerde omgeving.

Hoe werkt automatische HR-documentverwerking?

Automatische HR documentverwerking kan op verschillende manieren toegepast worden, maar het fundament van deze technologie bestaat uit de volgende stappen:

 1. Scannen: Papieren documenten worden digitaal gemaakt door ze te scannen of importeren.
 2. Extractie: Belangrijke informatie wordt uit de digitale documenten gehaald met behulp van Optical Character Recognition (OCR) of andere geavanceerde algoritmes.
 3. Sorteren en classificeren: De informatie wordt gesorteerd en ingedeeld in categorieën naar bijvoorbeeld soort taak of notificatie. Deze stap maakt het mogelijk om gemakkelijker taken toe te wijzen aan de juiste persoon.
 4. Verwerking: De gegevens worden geïntegreerd in relevante systemen, zoals HR-beheersoftware en salarisadministratie, waarna verdere acties nodig zijn, bijvoorbeeld het verzamelen van digitale handtekeningen – hiervoor worden vaak Gekwalificeerde digitale handtekeningen gebruikt die voldoen aan strenge regulaties en GDPR.
 5. Opslag: Verwerkte documenten worden opgeslagen in een digitaal archief met toepasselijke metadata zodat ze later eenvoudig terug te vinden zijn.

Voordelen van automatische HR documentverwerking voor uw bedrijf

Automatisch HR documenten laten verwerken biedt tal van voordelen, zoals:

 • Verminderde handmatige arbeid: Door HR-documenten automatisch te verwerken, hoeven medewerkers zich niet meer bezig te houden met tijdrovende taken als het invoeren van gegevens of het doorzoeken van stapels papierwerk. Hierdoor kunnen zij zich beter richten op strategische en waardevolle taken.
 • Foutpreventie: Automatisering vermindert de kans op menselijke fouten aanzienlijk doordat er geen handmatige gegevensinvoer meer nodig is, wat de betrouwbaarheid en kwaliteit van de documentstromen verbetert.
 • Milieuvriendelijk: Een digitale werkomgeving zorgt voor minder papierverspilling, wat bijdraagt aan duurzaamheidsinitiatieven binnen uw organisatie.
 • Betere naleving van wet- en regelgeving: Het automatisch verwerken van documenten maakt het eenvoudiger om te voldoen aan wet- en regelgeving, aangezien alle documenten in een overzichtelijk digitaal archief worden bewaard. Hierbij kunnen toegangsrechten en beveiligingsprotocollen op maat worden ingesteld.
 • Vereenvoudigde samenwerking: Doordat HR-documenten centraal en digitaal worden opgeslagen, kunnen medewerkers van verschillende afdelingen eenvoudiger en sneller samenwerken aan taken.

Implementatie van automatische HR documentverwerking

Om automatische HR documentverwerking te implementeren binnen uw organisatie, zijn er verschillende factoren die in overweging genomen moeten worden:

 • Bepaal de doelen en vereisten : Analyseer eerst de huidige processen en knelpunten op uw HR-afdeling en stel prioriteiten voor verbetering. Dit zal u in staat stellen om duidelijke doelen en vereisten te definiëren voor het implementeren van automatische documentverwerking.
 • Kies geschikte software en technologie: Er zijn talrijke oplossingen en leveranciers die automatische HR documentverwerking faciliteren. Oriënteer uzelf zorgvuldig naar de efficiëntste en meest compatibele systemen met uw bestaande bedrijfsinfrastructuur.
 • Train uw personeel: Om optimaal gebruik te maken van automatische documentverwerking is het essentieel dat medewerkers weten hoe zij het systeem op de juiste wijze kunnen toepassen. Training en ondersteuning kunnen daarom noodzakelijk zijn om werknemers bekend te maken met het nieuwe systeem.
 • Evalueer resultaten regelmatig: Zorg ervoor dat u regelmatig controleert hoe effectief de automatische documentverwerking functioneert binnen uw bedrijf, en voer indien nodig aanpassingen door voor een optimale werking.

Kort samengevat biedt automatisch HR documenten laten verwerken organisaties de kans om hun Human Resources afdeling efficiënter te laten opereren. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor strategische en waarde-toevoegende taken die bijdragen aan de groei en ontwikkeling van het bedrijf. Een investering in HR-automatisering is dan ook zeker het overwegen waard als u streeft naar optimalisatie van de werkprocessen binnen uw organisatie.