Een effectieve e-mail met referentieverzoek opstellen

Vooruitgang op het werk

Stel je voor: je bent een sollicitatie aan het samenstellen voor je droombaan, je cv aan het verfijnen en je sollicitatiebrief aan het proeflezen. Voordat u uw documenten naar de rekruteringsmanager stuurt, weet u dat het tijd is om enkele mensen te vragen of zij uw referenties zijn.

Maar u weet niet zeker wie de beste referentie zou zijn, en als u dat wel doet, weet u misschien niet hoe u moet vragen of zij voor u willen instaan. Gelukkig kennen de mensen die je overweegt te vragen jou en je vaardigheden waarschijnlijk goed door ervaringen uit het verleden, wat betekent dat ze je graag willen helpen de volgende stap in je carrièrepad te zetten.

En het sturen van een beleefde, goed geformuleerde e-mail met een referentieverzoek is het startpunt dat u nodig hebt om een ​​lijst met referenties op te stellen die een positieve indruk zullen maken op potentiële werkgevers. Laten we eens kijken hoe u er een kunt schrijven waarmee u de volgende baan kunt vinden die u wilt.

Wat is een referentie?

Een referentie is een persoon of contactpersoon die u deelt met een potentiële werkgever die over uw professionele ervaring kan vertellen.

Iedereen kan over zijn eigen prestaties praten, maar uw referenties vormen het bewijs dat wat u over uzelf op uw cv zegt, waar is. Naast het bevestigen van de informatie in uw cv, kan uw referentie ook inzicht bieden in uw prestaties uit het verleden en voorspellen of u in staat bent de nieuwe rol op u te nemen.

Hun woord wordt een krachtige steunbetuiging en verzekert uw potentiële werkgever ervan dat zij de juiste beslissing nemen het verlengen van een baanaanbod – of hen overhalen om met een andere kandidaat mee te gaan.

Wanneer moet ik iemand als referentie vragen?

De beste tijd om iemand als professionele referentie te vragen, is wanneer u er geen nodig heeft.

Het fungeren als referentie is voor veel mensen een serieuze rol. De meeste van uw opties – inclusief uw huidige of voormalige baas – zullen een last-minute telefoontje of verzoek om een ​​referentiebrief niet op prijs stellen. Het is het beste om uw referenties te regelen zodra u met uw zoektocht naar een baan begint, zodat iedereen voldoende tijd heeft om te beslissen wat hij moet zeggen en zich op vragen kan voorbereiden.

Het belang van het kiezen van de juiste referenties

vrouw vraagt ​​zich af wie ze moet kiezen als referentie-e-mailverzoek

Uit enquêtegegevens van het wereldwijde uitzendbureau Accountemps blijkt dat één op de drie kandidaten na referentiecontroles buiten beschouwing wordt gelaten. Zo'n evaluatie bevat bijna altijd informatie over uw vorige baan, ervaring in eerdere functies en meer. En een sterke referentie kan precies zijn wat u nodig heeft om de balans in uw voordeel te laten doorslaan ten opzichte van andere sterke sollicitanten.

Werkgevers willen zoveel mogelijk informatie uit uw referenties halen. Omdat het de taak van een rekruteringsmanager is om de baan aan te bieden aan de sterkste kandidaatheeft u een referentie nodig die kan getuigen van de geweldige persoon en werknemer die u bent.

Bij het wervingsproces gaat het erom potentiële werkgevers de kans te geven u beter te leren kennen. Positieve opmerkingen van een goede referentie kunnen u helpen opvallen en uw kansen vergroten om de gewenste positie vast te leggen. Uw referentie kan u helpen de baan binnen te halen door enthousiast uw:

Wie moet ik vragen als referentie?

Normaal gesproken wil een potentiële werkgever graag iets horen van een baas of directe leidinggevende op uw meest recente werkplek. In sommige gevallen stellen ze het misschien ook op prijs om te horen van iemand met wie u crossfunctioneel heeft samengewerkt. Ze vertrouwen erop dat dit soort referenties een betrouwbaar en overtuigend beeld van u als sollicitant schetsen, omdat ze kunnen inspelen op uw huidige vaardigheden. Arbeidsethos, en karakter. Als uw huidige baan echter niet weet dat u weggaat en u nog niet klaar bent om het hen te vertellen, heeft u ook andere opties.

Vertrouwde collega's en tevreden klanten uit het verleden kunnen ook beschrijven hoe het is om met u samen te werken. Dit zijn ook geweldige opties als je niet de beste ervaring gehad bij uw laatste baan en zijn er niet zeker van of het management eerlijk of objectief zal zijn. Hoe het ook zij, je wilt het aan iemand vragen die een hoge dunk van je heeft en mensen met negatieve indrukken vermijden.

Als je net je opleiding hebt afgerond, heb je waarschijnlijk niet veel professionele referenties. Om deze leemte op te vullen, kunt u overwegen een academicus of karakterreferentie van een professor met wie je goed hebt samengewerkt, iemand die je heeft begeleid in het door jou gekozen vakgebied, of een persoon met wie je vrijwilligerswerk hebt gedaan.

Vraagt ​​u zich af hoe u een professor per e-mail als referentie kunt vragen? Behandel ze net zoals u een professionele collega zou behandelen: vriendelijk en hoffelijk.

Hoe u per e-mail een referentie kunt opvragen

man-leest-hoe-te-vragen-voor-referenties

Het vragen om een ​​referentie houdt meer in dan alleen het kenbaar maken van uw verzoek; uw boodschap moet duidelijk en beleefd zijn en rekening houden met de behoeften van de ander.

Hier zijn acht tips om via e-mail iemand als referentie te vragen:

 1. Kies iemand waarvan u denkt dat deze positief op het verzoek zal reageren: Als je iemand vraagt ​​met wie je niet zo nauw hebt samengewerkt, zal dit waarschijnlijk niet de sterkste referentie zijn. Zorg ervoor dat uw lijst met potentiële scheidsrechters omvat mensen die echt kunnen instaan ​​voor uw arbeidsethos.
 2. Gebruik een duidelijke, eenvoudige onderwerpregel en wees direct in de hoofdtekst van de e-mail: Vertroebel het verzoek niet met onnodige informatie.
 3. Vraag de persoon altijd om toestemming voordat u hem of haar aan uw referentielijst toevoegt: Verrassingstelefoontjes en e-mails hebben een slechte invloed op u en kunnen uw relatie met uw potentiële referentie negatief beïnvloeden.
 4. Zorg ervoor dat ze een goede referentie zijn: Als ze dat nu niet kunnen (of niet willen), geef ze dan altijd de mogelijkheid om uw verzoek af te wijzen.
 5. Geef uw referentie alle informatie die ze nodig hebben: Stuur ze een bijgewerkt CV, de naam van het bedrijf en de functiebeschrijving van de functie waarvoor u solliciteert. Dit is vooral belangrijk als het een tijdje geleden is dat je voor het laatst hebt samengewerkt en ze een update nodig hebben over waar je nu bent.
 6. Vermeld uw contactgegevens in de e-mail met referentieverzoek: Uw potentiële referentie heeft mogelijk vragen of heeft aanvullende informatie nodig voordat hij of zij akkoord gaat.
 7. Breng uw referentie op de hoogte wanneer u uw referentielijst deelt met een werkgever: Zo weten ze dat ze een telefoontje of e-mail kunnen verwachten met de vraag om een ​​referentie.
 8. Spreek uw dankbaarheid uit: Vergeet niet elke keer dat u aan een nieuwe ronde van zoeken naar een baan begint, een bedankmail te sturen voor de bijdragen van de referentie.

Hoe u een e-mail met referentieverzoek schrijft

Nu u weet wat u moet zeggen, is het tijd om die e-mail te schrijven. Hier zijn een paar goede tips voor het opmaken van elke sectie:

 • Onderwerpregel: Houd dit deel eenvoudig. Denk aan iets als ‘Referentieverzoek: (uw naam)’ of ‘Wilt u mij een referentie geven?’ Je kunt wat informeler zijn als je de scheidsrechter goed kent.
 • Openingszin: Gebruik de openingsregel van uw e-mail om uw verzoek te verzachten door de ontvanger te laten weten dat u zijn of haar mening op prijs stelt. En als u hen eraan wilt herinneren wie u bent, is dit de perfecte plek om dat te doen.
 • E-mailtekst: Gebruik deze ruimte om uw verzoek om een ​​referentie duidelijk te formuleren en enkele details te geven over het nieuwe bedrijf en de functie.
 • Conclusie: Laat uw potentiële referentie weten wanneer iemand contact met u opneemt, vraag toestemming om hem of haar als referentie op te nemen en bedank hem/haar dat hij de tijd heeft genomen om uw e-mail te lezen.

Referentieverzoek e-mailvoorbeelden

vrouw-lezing-referentieverzoek-e-mailvoorbeelden-van-laptop

Zoals u in de volgende e-mailvoorbeelden zult zien, kunt u uw bericht het beste kort, krachtig en to the point houden. Hierbij wordt rekening gehouden met de tijd van de ontvanger. Met dat in gedachten zijn hier een aantal referentie-e-mailsjablonen.

Met deze beknopte maar effectieve e-mailsjablonen voor referentieverzoeken kunt u uw writer's block van u afschudden en de perfecte boodschap opstellen. Voel je vrij om zo veel of zo weinig te veranderen als je wilt.

Vraag het aan een collega of manager

Beste (naam van de ontvanger),

Ik hoop dat het goed met je gaat!

Ik ben momenteel op zoek naar werk voor mijn volgende functie en ik schrijf om te vragen of u het prettig vindt om een ​​referentie voor mij op te geven. Omdat ik een aantal jaren bij (bedrijf) met u heb samengewerkt, geloof ik dat u potentiële werkgevers kunt voorzien van informatie over mijn vaardigheden en karakter, waardoor mijn kansen op de baan worden vergroot.

Ik heb mijn huidige CV bijgevoegd. Laat het me weten als u aanvullende informatie nodig heeft over mijn kwalificaties en, als u daartoe bereid bent, welke contactgegevens ik u moet verstrekken. Als dit geen goed moment is, of als u het niet prettig vindt om een ​​referentie te geven, laat het me dan weten. Hartelijk dank voor uw overweging.

Met vriendelijke groeten,
(Uw naam)

(Jouw Contact Informatie)

Vraag het aan een leraar of mentor

Beste (naam leraar of mentor)

Ik hoop dat alles goed is.

Ik ben een oud-student uit jouw (vak)klas aan (instelling) in (tijdsbestek). Ik werd onlangs gevraagd om academische referenties te verstrekken voor (werk- of stagemogelijkheden) en wilde contact opnemen om te zien of u bereid zou zijn een bijdrage te leveren. Ik dacht dat je een geschikte persoon zou zijn om te vragen, omdat ik echt genoten heb van mijn tijd in je klas en van de stof die ik mocht bestuderen, en ik veel van je heb geleerd.

De deadline voor het inleveren van referenties is (deadline).

Laat mij alstublieft weten of u een referentie wilt opgeven. Als u aanvullende gegevens van mij nodig heeft, geef ik ze graag.

Bij voorbaat dank voor uw tijd.

Best,
(Uw naam)

(Jouw Contact Informatie)

Referenties zijn het geheim van succes bij het zoeken naar een baan

Een goede referentie is iemand die kan instaan ​​voor jouw competentie en karakter. Omdat referenties de macht hebben om uw zoektocht naar een baan te maken of te breken, moet u er zeker van zijn dat u de juiste mensen op de juiste manier vraagt ​​en hen alle informatie geeft die ze nodig hebben om een ​​uitstekend rapport aan uw potentiële werkgever te verstrekken.

Met een beetje vertrouwen en begeleiding van een of twee e-mailsjablonen voor referentieaanvragen, kunt u een geweldige lijst met referenties samenstellen die u de boost zullen geven die u nodig heeft om eindelijk uw droombaan binnen te halen.