Dit is het ‘blinde curriculum’ dat Yolanda Díaz wil implementeren: niets van dit alles zal je helpen

Nieuws

Heb je gehoord van de blinde cv’s? Het is het CV-model dat de minister van Arbeid en tweede vicepresident van de regering, Yolanda Díaz, wil promoten een einde maken aan “discriminatie” in selectieprocessen. Een ambitieuze doelstelling die het in ieder geval mogelijk maakt dat gediscrimineerde groepen naar het sollicitatiegesprek kunnen gaan terwijl ze normaal gesproken bij de eerste screening worden weggegooid, wanneer cv’s worden beoordeeld.

Onder hen de 45-plussers: “Als in ons land iemand van boven de 45 jaar opduikt voor een selectieproces en een vrouw is, hebben ze een probleem”, stelde de minister begin januari in een interview voor ‘La Voz uit Galicië’. Maar wat zijn blinde cv’s? We kunnen sindsdien zeggen dat ze anoniem zijn Ze bevatten geen persoonlijke informatie dat kan discriminerend zijn.

Gegevens zoals naam, geslacht, nationaliteit, leeftijd of foto worden dus uit cv’s verwijderd, waardoor discriminatie op basis van geslacht, ras of leeftijd wordt voorkomen. Verdedigers van dit model, zoals Yolanda Díaz, verzekeren dat het een soort training is die geen verband houdt met iemands capaciteiten om een ​​bepaalde taak uit te voeren. Hun standpunt is dat cv’s alleen informatie mogen bevatten die verband houdt met de professionele capaciteiten om een ​​functie of functie uit te oefenen. En hoewel dit model in Spanje nog onbekend is, is het gebruikelijk in andere Europese landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk of Duitsland.

Hoe maak je een blind CV en wat houdt het in?

Het blinde curriculum Het wordt alleen gemaakt met informatie die verband houdt met of relevant is voor de functie of functie waarvoor het wordt verzonden.: studies, cursussen, ervaring, vaardigheden… Door persoonlijke informatie uit te sluiten wordt, althans in eerste instantie, bereikt dat er geen discriminatie plaatsvindt op grond van leeftijd, geslacht, etniciteit of enig ander aspect dat niet relevant is voor de vervulling van de vacature.

Randstad legt uit dat de eerste stap is om duidelijk te maken welke informatie relevant is en welke niet. Hiermee rekening houdend, is dit de informatie die een blind CV zou moeten bevatten:

  • Contactgegevens. Een telefoonnummer en e-mailadres zodat het bedrijf contact met ons kan opnemen.
  • Academische gegevens, titels van opleidingen en gevolgde cursussen. Als er een goed cijfer is behaald, kan dit worden meegenomen. Ook de duur van deze trainingen en de vaardigheden of competenties die daarmee zijn verworven.
  • Werkervaring. Niet alleen moeten de verschillende banen of ervaringen die zijn opgedaan, worden vermeld, maar ook de functies en verantwoordelijkheden die in elke baan werden uitgeoefend, evenals de bereikte prestaties of doelstellingen.

Einde van discriminatie in selectieprocessen?

Een studie uitgevoerd door het Duitse Instituut voor de Studie van Arbeid (Iza) in 2018 analyseerde het blinde curriculum in landen als Frankrijk, Duitsland, Nederland en Zweden. Hierdoor was het mogelijk om dat te verifiëren een aantal discriminerende barrières waren verminderd, hoewel de verantwoordelijken ook waarschuwden dat dit niet de maatregel is die een einde kan maken aan discriminatie in arbeidsprocessen. Omdat er in een later stadium, tijdens het sollicitatiegesprek, inderdaad sprake kan zijn van discriminatie.

In die zin zijn de tegenstanders van het blinde curriculum van mening dat het enige wat dit model doet, is discriminatie uitstellen tot latere stadia van het proces, indien de persoonsgegevens bekend zijn, waarbij wordt afgesproken dat in deze fasen bovendien de definitieve beslissing wordt genomen. De verdedigers zijn echter van mening dat in ieder geval groepen die doorgaans worden gediscrimineerd de kans krijgen om in een interview te verschijnen, wat voor hen cruciaal is om hun vaardigheden te demonstreren.

Een ander negatief punt dat dit model betreft, is dat Sommige arbeidsinformatie onthult persoonlijke gegevens. Als er bijvoorbeeld wordt geclaimd dat er vele jaren ervaring is, wordt ervan uitgegaan dat de kandidaat een persoon van middelbare leeftijd of een oudere persoon is.