De weinige opties voor Bimbo-werknemers na de sluiting van hun fabriek in Alicante

Nieuws

De fabriek Bimbo gevestigd in El Vergel (Alicante) gaat sluiten na ruim 50 jaar in bedrijf te zijn geweest. Een fatale uitkomst die hun bijna 100 werknemers op het personeel, dat nu wordt geconfronteerd met de onzekerheid over wat er zal gebeuren met hun werkleven, maar ook met hun persoonlijke leven. En de mogelijkheden die het bedrijf biedt zijn nogal beperkt en zelfs als het mogelijk zou zijn om naar een van de andere fabrieken te verhuizen, zou deze verandering noodzakelijkerwijs een verandering van woonplaats betekenen.

Eén van de voorgestelde opties is precies dat, het verplaatsen van werknemers naar andere fabrieken: 15 plaatsen in Paterna (Valencia), 15 in Puente Genil (Córdoba) en 30 in Santa Perpètua de Mogoda (Barcelona). In alle drie de gevallen is dit dus vereist een adreswijzigingwat werknemers om deze reden nauwelijks zullen accepteren, vooral gezien het feit dat het veelal jonge stellen zijn die onlangs een huis hebben gekocht en hun hypotheek moeten betalen.

Het is om deze reden dat de meerderheid van de werknemers vertrekt besluiten een schadevergoeding te aanvaarden aangeboden door Bimbo die de ondernemingsraad volgens Europa Press verwacht te vergroten. De overeengekomen cijfers overschrijden slechts “iets” het wettelijke minimum en lijken te aanvaarden dat dit oploopt tot 25 dagen per gewerkt jaar (wettelijk is het minimum 20 dagen voor collectief ontslag). Hoewel deze punten zijn opgelost, lijken de stakingsmobilisaties, die zullen plaatsvinden van maandag 12 februari tot en met woensdag 14 februari, wel te gaan gebeuren.

Werkgelegenheid in de buurt?

Gezien de moeilijkheden waarmee Bimbo-werknemers in andere fabrieken worden geplaatst, is het waarschijnlijk dat velen van hen dat ook doen probeer werk te vinden in de omgeving. Als we het in die zin over dezelfde sector hebben, is er de Dulcesol-fabriek in Gandía (Valencia), een voor snoep en een andere voor sappen, allemaal gelegen binnen een afstand van 20 kilometer.