De voorbeelden van harde vaardigheden die u aan uw cv moet toevoegen

Vooruitgang op het werk

Wanneer een rekruteringsmanager naar uw cv kijkt, scant hij waarschijnlijk het kwalificatiegedeelte om er zeker van te zijn dat u over de juiste harde vaardigheden beschikt. Elke baan vereist unieke technische kennis, en je hebt een voorsprong als je al bedreven bent in de software en technieken die een potentiële werkgever gebruikt.

Of u nu pas afgestudeerd bent, over een carrièreswitch debatteert of uw vaardigheden wilt bijscholen: als u begrijpt hoe u uw harde vaardigheden gedurende uw hele carrière kunt laten zien, krijgt u een concurrentievoordeel.

De definitie van harde vaardigheden

Harde vaardigheden zijn technische vaardigheden en vak- of branchespecifieke kennis. Meestal leer je deze doorh formeel onderwijs, beroepsopleiding of zelfgestuurd leren en stem deze af op de praktijk en werkervaring. Enkele voorbeelden zijn data-analyse, onderzoek en academisch schrijven.

In tegenstelling tot zachte vaardigheden, die genuanceerder zijn en persoonlijke vaardigheden zoals tijdmanagement en communicatie, zijn harde vaardigheden meetbaar en trainbaar. Ze vereisen vaak een volgbaar stapsgewijs leerproces en evolueren in de loop van de tijd naarmate industrieën veranderen en disruptieve technologieën innoveren.

Afhankelijk van uw branche kunnen wervingsmanagers prioriteit geven aan harde vaardigheden boven zachte vaardigheden. Als u een op technologie gerichte rol vervult, zoals een website-ontwikkelaar, moet u wellicht weten hoe u webontwerpplatforms zoals WordPress en codeertalen zoals Python moet gebruiken.

Uw vaardigheid met bepaalde hulpmiddelen zal bepalen hoe goed u uw verantwoordelijkheden uitvoert, wat rechtstreeks bijdraagt ​​aan de productiviteit in het hele bedrijf.

vrouw-typen-op-laptop-terwijl-ze-buiten-zit-hard-skills

Maar harde en zachte vaardigheden werken samen om uw expertise in een onderwerp te vergroten. Vaardigheid in een vreemde taal is een harde vaardigheid, maar kritisch denken, non-verbale communicatieve vaardigheden en aanpassingsvermogen zijn essentiële zachte vaardigheden. Het combineren van beide typen is noodzakelijk om culturele nuances te begrijpen, taalpatronen te herkennen en misverstanden op te lossen.

Tijdens het zoeken naar een baan is de beste aanpak het tonen van zowel uw harde als zachte vaardigheden. Uit een recent LinkedIn-onderzoek is gebleken dat harde vaardigheden de aandacht van een rekruteringsmanager trekken, maar dat zachte vaardigheden jou de baan opleveren. Een recruiter wil ervoor zorgen dat het bedrijf u niet hoeft te trainen in elk functiespecifiek programma en hulpmiddel dat nodig is, maar dat hij/zij ook moet begrijpen hoe u problemen oplost en samenwerkt.

U kunt meer technische en specifieke vaardigheden op uw cv benadrukken en tijdens het sollicitatiegesprek uw interpersoonlijke zachte vaardigheden laten zien.

5 waardevolle soorten harde vaardigheden

Technische kennis is essentieel voor uw carrièrepad. Volgens het Future of Jobs-rapport 2023 van het World Economic Forum investeren organisaties en professionals over de hele wereld in leervaardigheden die verband houden met technologieën als kunstmatige intelligentie (AI), big data en UX-design.

Volgens hetzelfde Future of Jobs-rapport hebben opkomende technologieën, de groene transitie en de mondiale economische uitdagingen een impact op de gevraagde harde vaardigheden. Hier zijn enkele vaardigheden die u op deze gebieden op uw cv kunt laten zien:

AI-relevante vaardigheden

AI en geautomatiseerde banen zijn momenteel populaire onderwerpen. Volgens een wereldwijd onderzoek uit 2022 gebruikt 50% van de bedrijven AI voor ten minste één operatie. Een ander rapport van Goldman Sachs schat dat grofweg tweederde van de Amerikaanse beroepen interactie zal hebben met AI-technologieën om hun workflows aan te vullen en de productiviteit te verhogen.

Computerprogramma’s en platforms die uw werkdag opnieuw definiëren, variëren per branche. Het is belangrijk om vast te stellen welke technologieën waarschijnlijk het meest gevraagd zullen zijn voor uw functie en vervolgens te zoeken naar relevante bijscholingsmogelijkheden.

Om te beginnen is hier een lijst met harde vaardigheden die u kunt oefenen, waarbij u AI kunt gebruiken om productiever te zijn:

 • Data-analyse en het gebruik van visualisatieplatforms
 • Workflowautomatisering en robottechnologieën
 • Cognitief computergebruik, zoals natuurlijke taalverwerking en chatbots
 • Cloud computing
 • Datamining

Groene vaardigheden

Groene vaardigheden maken de ecologische duurzaamheid van economische activiteiten mogelijk. Volgens het Global Green Skills-rapport uit 2022 van LinkedIn is het aandeel groen talent tussen 2015 en 2021 met 38,5% gegroeid. En groene initiatieven raken bijna elke sector, met sterke werkgelegenheidskansen in:

 • Zakelijke diensten
 • Productie
 • Energie
 • Publieke administratie
 • Bouw

bouwvakkers-kijken-naar-plattegronden-op-de-werf-met-veiligheidsuitrusting-op-harde-vaardigheden

Uit het Global Green Skills-rapport van LinkedIn blijkt dat expertise op het gebied van duurzame energie steeds belangrijker zal worden in de VS. Andere kennisgebieden zijn onder meer:

 • Duurzaamheid
 • Milieubewustzijn
 • Milieukunde
 • Milieubeheersystemen
 • Milieueffectrapportage

Computer vaardigheden

Hoewel je computervaardigheden kunt toepassen op computertechniek of andere hightechbanen, zijn deze vaardigheden veelzijdiger dan je denkt. De meeste gegevens worden geproduceerd in niet-technische sectoren, zoals de landbouw, productie en transport.

Dat is waarschijnlijk de reden waarom volgens O*NET Online van het Bureau of Labor Statistics (BLS) de meest gevraagde technische vaardigheid de vaardigheid in Microsoft Excel is. Het wordt gevolgd door aanvullende Microsoft Office Suite-software, waaronder Powerpoint, Outlook en Word.

Basiscomputercompetenties zijn waardevolle kantoorvaardigheden. Naarmate meer werk online gebeurt, kan kennis van kantoorsoftware u helpen gemakkelijk over te stappen naar andere software met vergelijkbare platformformaten, zoals Google Workspace, QuickBooks of Apache.

Programmeervaardigheden

Uit een onderzoek van Statista blijkt dat de uitgaven aan digitale transformatie in 2021 1,6 biljoen dollar bedragen, en dat dit in 2026 naar verwachting zal groeien tot 3,4 biljoen dollar. Nu de wereld steeds afhankelijker wordt van technologie, zal de behoefte aan werknemers die kunnen programmeren blijven stijgen.

Volgens de BLS zou de vraag naar softwareontwikkelaars tot 2031 met 25% moeten stijgen, wat aanzienlijk sneller is dan gemiddeld. En er wordt verwacht dat banen die computerprogrammeertalen gebruiken, zullen toenemen, zoals datawetenschappers, webontwikkelaars en cyberbeveiligingsanalisten.

Sommige programmeertalen en besturingssystemen die de moeite waard zijn om te leren zijn:

 • Javascript
 • Python
 • Orakel Java
 • Linux
 • Gestructureerde querytaal (SQL)
 • Hypertext-opmaaktaal (HTML)

vrouw-die-laptop-gebruikt-op-kantoor-terwijl-koffie-drinkt-en-hoofdtelefoon-gebruikt-hard-skills

Marketingvaardigheden

E-commerce, sociale media en veranderende demografische ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat consumenten meer koopkracht hebben gekregen. Terwijl bedrijven nieuwe manieren zoeken om klanten te bereiken, behoren marketingberoepen tot de meest gevraagde banen.

Volgens de BLS is de groeiverwachting voor marketingmanagers 10% in 2031. Dat vertaalt zich naar ongeveer 33.700 nieuwe banen.

Marketingvaardigheden zijn vaak een mix van zachte en harde vaardigheden. Je hebt sterke vaardigheden op het gebied van tijdmanagement, teamwerk en projectmanagement nodig. Maar u moet ook over sector- en werkgeverspecifieke vaardigheden beschikken die u helpen de behoeften van consumenten effectief te voorspellen en erop te reageren.

Of je nu geïnteresseerd bent in digitale, gedrukte of uitzendmarketing, hier zijn een paar harde vaardigheden en platformvaardigheden waar werkgevers naar op zoek kunnen zijn:

 • Google Analytics
 • Zoekmachineoptimalisatie (SEO)
 • Copywriting en redactie
 • Klantrelatiebeheer (CRM)
 • Grafische ontwerpprogramma’s zoals Photoshop, Illustrator of InDesign
 • Kleur, visuele identiteit en brandingtheorie
 • Data-analyse en rapportage

De beste harde vaardigheden om op een cv te zetten voor veelgevraagde banen

De BLS houdt gegevens bij over de snelstgroeiende banen op de markt. Hier zijn enkele voorbeelden van cv-vaardigheden die u waarschijnlijk zult vinden in vacatures in de meest gevraagde vakgebieden.

Gezondheidszorg

Verpleegkundigen staan ​​bovenaan de BLS-lijst van meest gevraagde banen, en de gezondheidszorgsector zal naar verwachting tot 2031 met 13% groeien. Die sneller dan gemiddelde groei vertaalt zich in twee miljoen nieuwe banen.

Naast belangrijke overdraagbare vaardigheden zoals samenwerking, emotionele intelligentie en empathie, zijn er verschillende harde vaardigheden die van pas komen bij het nastreven van een carrière in de gezondheidszorg. Deze omvatten:

 • Basiscomputervaardigheden voor gegevensinvoer en het bijwerken van elektronische medische dossiers
 • Up-to-date kennis van bio-ethische normen
 • Diversiteitstraining om uw begrip van culturele, religieuze en sociaal-economische verschillen te verbeteren
 • Een goed begrip van best practices op het gebied van budgetteren en contracteren
 • Kennis van technologische, regelgevende en wetgevende veranderingen
 • Vaardigheden op het gebied van medicatiebeheer
 • Kennis van medische codering en facturering
 • Ervaring met gezondheidszorgtechnologieën zoals telegeneeskunde, beeldvormingssoftware en elektronische monitoringsystemen

Onderwijs

De arbeidsmarkt voor leerkrachten in het kleuteronderwijs, leraren in het postsecundair onderwijs en museummedewerkers zal naar verwachting in 2031 sneller dan gemiddeld groeien. Hoewel je onderwijs misschien associeert met sterke sociale vaardigheden, zoals het oplossen van conflicten en spreken in het openbaar, beschikken docenten over een breed scala aan beroepsspecifieke harde vaardigheden. die verder gaan dan hun specifieke vakgebied.

vrouw-leraar-schrijven-aan-boord-op-de-kleuterschool-klas-harde-vaardigheden

Hier zijn een paar voorbeelden:

 • Curriculumontwikkeling
 • Klassen- en gedragsmanagement
 • Instructiestrategie en ontwerp
 • Alfabetiseringsinstructie en beoordelingstechnieken
 • Leerbeheersystemen, multimediacomputerprogramma’s en online samenwerkingshulpmiddelen
 • Educatieve spellen
 • Data-analyse en visualisatietechnologieën om prestaties te analyseren

Professionele en zakelijke dienstverlening

Deze sector omvat verschillende banen in het bedrijfsleven, van boekhouding en salarisadministratie tot reclame en juridische administratie.

Besteed veel aandacht aan de harde vaardigheden die op vacatures worden vermeld om uw waarde op uw cv te laten zien. Een vacature voor een accountant kan vragen om QuickBooks-vaardigheid, terwijl een bedrijf misschien wil dat zijn communicatie-expert vloeiend is in het beheer van sociale media.

Maar veel kantoorbanen delen de volgende harde vaardigheden:

 • Beheer van databases en cloud computing
 • Vaardigheden in projectmanagementsoftware
 • Professionele schrijfvaardigheid
 • Dossierorganisatie en -beheer
 • Planning en agendabeheer
 • Basiskennis van kantoorsoftware, zoals Excel, Word en PowerPoint
 • Financieel management

Harde vaardigheden zijn gemakkelijk te verkopen

Elke rol is uniek en de meeste sectoren zijn voortdurend in beweging. Maar ongeacht het vakgebied dat u nastreeft, het tonen van uw relevante harde vaardigheden laat zien dat wervingsmanagers minder tijd zullen besteden aan het op de hoogte brengen van u in uw nieuwe rol.

Jouw huidige vaardigheden geven je een voorsprong op minder ervaren kandidaten, dus laat ze zien. Gebruik vervolgens het wervingsproces om uw zachte vaardigheden tot uitdrukking te brengen, zoals het stellen van goede vragen in sollicitatiegesprekken en effectief communiceren via e-mail.

En onthoud dat je niet de enige bent in dit leerproces. U kunt uw manager vragen om u te begeleiden of samen met een vriend(in) te werken om elkaar verantwoordelijk te houden. Deze samenwerking kan het proces eenvoudiger maken – en het helpt je onderweg met je zachte teamwerk en veerkrachtige vaardigheden.