De sociale zekerheid verslaat Amazon: gestraft voor het gebruik van duizenden schijnzelfstandigen als bezorgers

Nieuws

tegenslag voor amazone. De Sociale Rechtbank nummer 42 van Madrid heeft E-commercebedrijf veroordeeld voor het inhuren van 3.688 bezorgers als schijnzelfstandigentussen oktober 2019 en november 2021. Justitie heeft verklaard dat de relatie die deze werknemers met het bedrijf onderhielden een arbeidsrelatie was en niet een commerciële relatie. Daarom heeft de Algemene Schatkist van de Sociale Zekerheid (TGSS) een rechtszaak aangespannen, met tussenkomst van de UGT.

In verklaringen aan ‘El Periódico de España’ heeft Amazon verklaard dat het het daar niet mee eens is en overweegt om in beroep te gaan: “Van 2018 tot 2021 hebben we samengewerkt met een aantal autonome vervoerders via het Amazon Flex-programma, dat een klein percentage van de pakketten vertegenwoordigde afgeleverd. in Spanje”.

Het gaat om een ​​dienst die het bedrijf op 27 november 2017 lanceerde, samenvallend met Cyber ​​Monday, waarmee het zelfstandigen “aanmoedigde” om extra inkomsten te verdienen door pakketjes in hun privéauto te bezorgen. Op deze manier konden ze kosten besparen, maar vier jaar na de lancering besloten ze het op te schorten, zowel in Spanje als op andere Europese markten. Voor UGT was het, zoals ze in een verklaring uitdrukten, een systeem waarbij “bezorgers gedwongen werden om met hun eigen voertuig te werken om pakketten af ​​te leveren met behulp van een bedrijfs-APP die dicteerde hoe ze werkten.”

Voor de vakbond betekent de uitspraak (9/2024 van 22 januari) “een belangrijke mijlpaal”, aangezien het “deze pijnlijke episode in dit specifieke bedrijf afsluit, door nu alle werknemers te laten regulariseren met contracten” (hierdoor is de claim van alle bijdragen door de sociale zekerheid bevestigd). Om deze reden dringt het er bij werknemers op aan om op de organisatie te blijven vertrouwen “om mogelijke aanspraken op het bedrijf op andere rechten die hen in die periode van “valse autonomie” zijn ontnomen (bijvoorbeeld vakanties) te analyseren, of om te vechten en te onderhandelen over hun rechten. huidige arbeidsomstandigheden, werk (overeenkomst, onderaannemers, enz.) in dit of een ander bedrijf.”

Tweede keer dat Amazon wordt veroordeeld

Het is niet de eerste keer dat justitie Amazon om dezelfde redenen heeft veroordeeld. Daaraan voorafgaand werd al een uitspraak gedaan voor de periode tussen 2017 en 2019, toen het bedrijf het Amazon Flex-systeem introduceerde, waarmee iedere autonome persoon met een auto voor 14 euro per uur pakketjes kon bezorgen. Toen de Rider Law werd goedgekeurd in Spanje, een pionier op dit gebied, sloot de multinational dit programma af is momenteel niet meer in bedrijf.

In die zin heeft UGT beweerd dat het “opnieuw” duidelijk is dat “als een computertoepassing, een algoritme of een AI uw arbeidsomstandigheden controleert, u niet alleen duidelijk een werknemer van dat bedrijf bent, maar dat uw rechten ook worden bedreigd en Er moeten regelgeving en cao’s komen die deze automatisering transparant maken en controleren.”