De bouwsector heeft te kampen met hoge temperaturen: werkgevers en vakbonden zien anticipatie als sleutel tot preventie

Nieuws

Het zomerseizoen komt eraan en daarmee ook de hoge temperaturen. Ook al is het bij uitstek de vakantieperiode, het werk gaat door, en dat zijn er veel werknemers die tijdens hun werk elke dag met de zon en de hitte worden geconfronteerd. Deze situatie doet zich onder meer voor in de bouwsector en om deze reden hebben werkgevers en vakbonden het belang ervan benadrukt werkomstandigheden aanpassen aan hoge temperaturen in de maak, zo blijkt uit rapporten van de Stichting Bouwarbeid.

Dit was het onderwerp dat werd besproken in het webinar 'Preventie tegen klimaatverandering', waarvan het doel was om “bedrijven en professionals bewust te maken van de relevantie van het voorkomen van beroepsrisico’s die verband houden met extreem hoge temperaturen, en de noodzaak om “werkende mensen” te beschermen. toevoegen vanaf de basis.

Aan de bijeenkomst, waaraan vertegenwoordigers van de sociale actoren van de bouw deelnamen (de Nationale Confederatie van de Bouw, CCOO van Habitat en UGT VAIS), van de wetenschappelijk-technische instantie gespecialiseerd in veiligheid en gezondheid (het Nationaal Instituut voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk INSST), en Spaanse bouwbedrijven zoals Comsa en Arpada, de goede acties en preventieve praktijken die ter plaatse worden uitgevoerd om hoge temperaturen tegen te gaan.

Een mijlpaal voor de sector

Werkgevers en vakbonden kwamen overeen om de waarde te benadrukken van de ondertekening vorig jaar van het “Protocol voor actie in de bouwsector in het licht van ongunstige meteorologische verschijnselen die verband houden met hoge temperaturen”, opgenomen in de VII Algemene Overeenkomst van de Bouwsector.

In dit document wordt vastgelegd hoe te handelen bij werkzaamheden buitenshuis en wat de preventierichtlijnen zijn om dit uit te voeren.

Preventieve maatregelen en anticipatie

De deelnemers waren het eens over de iHet belang van anticiperen voor preventie. Aída Suárez, minister van Arbeidsgezondheid bij CCOO del Hábitat, en lid van de FLC Board of Trustees, legde uit: “Het is een realiteit dat de temperaturen stijgen en buiten de traditionele zomermaanden vallen en dit doet ons overwegen om maatregelen te nemen om hierop te anticiperen. is de sleutel tot preventie. We mogen niet vergeten dat de preventie van beroepsrisico's een transversale as is en dat de preventieve cultuur iets is dat moet worden beïnvloed om de samenleving en de werkgelegenheid te doordringen.”

Spanje is een van de landen die het zwaarst getroffen worden door de klimaatverandering, en de bouwsector een van de zwaarst getroffen door hoge temperaturen, herinnert María José Leguina zich, directeur van de Arbeidsafdeling van de Nationale Confederatie van de Bouw (CNC) en secretaris van de FLC. Hoewel er volgens Lenguina op dit gebied vooruitgang is geboekt met het actieprotocol, “moeten we blijven werken en vooruitgang boeken op het gebied van arbeidsveiligheid in de bouw.”

Van de preventieafdelingen van enkele bedrijven die aan het webinar deelnemen, sommige van de preventieve maatregelen voor gebruik op bouwplaatsen om thermische stress te bestrijden als:

  • Zoek plekken met schaduw en hydratatie.
  • Gebruik van armbanden om een ​​hitteberoerte te detecteren.
  • Herplanning van het werk.
  • Gebruik van koelvesten en polsbandjes of ademende schoenen.