De autonome gemeenschap met de meeste vacatures gepubliceerd in 2023: zal de trend zich voortzetten in 2024?

Nieuws

De Actief Bevolkingsonderzoek (EPA) benadrukte een paar dagen geleden de groei van de arbeidsmarkt in Spanje gedurende het jaar 2023. In het laatste kwartaal Er werden 783.000 arbeidsovereenkomsten ondertekend, wat een perfecte indicator is voor de goede toestand van de arbeidsmarkt in de afgelopen maanden. Gegevens die de eurozone bevestigen, aangezien die er ook in Europa zijn geweest werkloosheidspercentage verlaagd.

Terugkerend naar Spanje, de werkgelegenheidsgegevens per autonome gemeenschappen laten uiteenlopende cijfers zien. Uit een onderzoek van adviesbureau Robert Walters blijkt dat Baskenland het gebied is waar vorig jaar de meeste vacatures zijn gepubliceerd, vergeleken met eerdere cijfers. De exponentiële banengroei die deze CCAA heeft doorgemaakt, laat traditioneel actievere plaatsen als Madrid en Barcelona in de goot liggen. Deze hebben, hoewel ze in cijfers gezien meer personeel toevoegen, minder groei gekend vergeleken met de cijfers van vorig jaar.

San Sebastián en Vitoria zijn de hoofdsteden waar de meeste banen zijn gecreëerd, respectievelijk 19% en 10%. Daarachter staat Bilbao, dat met 3,6% is gestegen. Het hoofd van het kantoor van dit adviesbureau in deze laatste Baskische stad heeft erop gewezen dat “dit een van de gebieden is met de hoogste industriële concentratie van het land: de instellingen versterken en promoten bedrijven die zich onderscheiden door innovatie.”

Meer vacatures in techniek en logistiek

De kansen van een baan zoeken in Spanje In 2024 zullen ze twee bloeiende sectoren doormaken. Dit is te zien aan de continue vacatures die dagelijks worden gepubliceerd. In veel Spaanse steden zijn ingenieurs en logistieke professionals nodig. Er is veel vraag naar deze banen, ondanks dat ze gespecialiseerd zijn.

Dit komt tot uiting in dit onderzoek, dat is gebaseerd op exponentiële groei. Techniek is de vierde sector als het gaat om het aantal vacatures in 2022 en is plotseling een aantal stappen gestegen, naar de tweede plaats in 2023.

In ieder geval binnen De eerste plaats is nog steeds technologie. Een nieuwigheid in deze lijst die de arbeidsmarkt actualiseert, verschijnt in de vermelding van logistiek in de Top 5, en samen met techniek heeft het in 2023 400.000 posities, 17% van de nationale.

Een werknemer met haar computer vanuit huis. | EFE

Zal de trend van banencreatie zich in 2024 voortzetten?

De laatste gegevens van de EPA wijzen op een aanzienlijke groei in het aantal aanwervingen. De minister van Arbeid, Yolanda Díaz, benadrukte op haar sociale netwerken het belang van het beschikken over deze gegevens, die de evolutie van de arbeidsmarkt positief laten zien.

Díaz schrijft deze toename van het aantal werkende mensen toe aan de arbeidshervorming en verzekert dat “we op de goede weg zijn, maar dat we verder gaan.” De waarheid is dat de werkloosheidsgegevens van de afgelopen maanden deze stelling ondersteunen, aangezien deze, afgezien van de slechte cijfers die doorgaans gepaard gaan met het einde van het zomerseizoen, in de andere maanden is gestegen.

Werkgevers zien vertraging bij bedrijven

De Spaanse Confederatie van Bedrijfsorganisatiesvoorgezeten door Antonio Garamendi, vind ‘maren’ bij deze inzetbaarheidsgegevens. Volgens de leider van werkgeversorganisatie CEOE gaat de dynamiek in het particuliere bedrijfsleven verloren.

Wat zij wel als positief beschouwen, is dat het productienetwerk is toegenomen, met een toename van het aantal zelfstandigen met 69.100 mensen, waardoor dit mondiale cijfer op 3.205.100 zelfstandigen komt.