Collectief interview: definitie, interesse en voorbeelden van scenario’s

Zoek werk

Wat is een groepsinterview?

Het collectieve interview, ook wel groepsinterview genoemd, is een stap in het wervingsproces.

Het bestaat uit het gelijktijdig oproepen van meerdere kandidaten die op een jobaanbieding hebben gereageerd (of die een ongevraagde sollicitatie hebben verstuurd).

Het collectieve gesprek stelt de recruiter in staat om de technische vaardigheden, maar ook je soft skills, van de kandidaten te beoordelen en een of meer van hen te selecteren voor de rest van het wervingsproces.

Aan het einde van het groepsinterview kunnen één of meerdere functie(s) worden ingevuld. Het aantal opgeroepen kandidaten is afhankelijk van het aantal vacatures.

Waarom een ​​groepssollicitatiegesprek?

Groepsinterviews worden vaak gebruikt voor: banen die soft skills vereisen of van teamwerk.

Collectief onderhoud heeft meerdere voordelen voor bedrijven.

Ten eerste staat het toe: test de persoonlijkheid van sollicitanten :

  • De kandidaat moet proberen op te vallen zonder anderen te ‘overweldigen’. Hij moet zich daarom met respect voor anderen laten gelden.
  • Als onderdeel van een collectief sollicitatiegesprek met een case study die door meerdere moet worden opgelost, zoekt de recruiter naar de kandidaat die in staat is om in teamverband te werken (teamgeest) en die zijn leiderschap toont. Het is dus in uw belang om als team te spelen.
  • Je analyse- en synthesevaardigheden.
  • Het groepsinterview stelt je ook in staat om je weerstand tegen stress te beoordelen. De druk kan inderdaad meer dan meerdere zijn.

Door de applicaties vervolgens te groeperen, kan het bedrijf: kostbare tijd besparen tijdens de wervingsfasen. Ontmoet zoveel mogelijk kandidaten en evalueer ze in een minimum van tijd.

Goed om te weten : wanneer bedrijven collectieve sollicitatiegesprekken aanbieden, zijn er meestal meerdere vacatures te vervullen. Uiteindelijk worden er dus potentieel meerdere verkozen en is het dus niet de bedoeling om alle andere kandidaten uit te schakelen.

Met een beetje oefening en na het lezen van ons advies, heb je alle sleutels tot een succesvol collectief interview.

Hoe lang duurt een groepsinterview?

Hoe meer sollicitanten er zijn, hoe meer het collectieve gesprek zich in de loop van de tijd zal uitstrekken. Over het algemeen kunt u rekenen op een ochtend of een middag.

Waar vind het plaats?

Meestal vindt het collectieve interview plaats in een grote ruimte op het terrein van het bedrijf.

Maar verwacht in tijden van de Coronavirus-epidemie te worden opgeroepen voor een virtueel interview via een communicatiemiddel op afstand zoals Meet, Zoom of Skype.

Hoe werkt een groepsinterview?

Heel klassiek begint het groepsinterview met een rondetafelgesprek van belanghebbenden (HR, manager, divisiemanager, enz.). Vervolgens wordt een presentatie gemaakt van het bedrijf, de waarden van het bedrijf en de te vervullen functie door de persoon die verantwoordelijk is voor werving.

De oefening kan dan een eerste eenvoudige vorm aannemen: de kandidaten stellen zich achtereenvolgens voor door hun vaardigheden en motivaties aan te geven in het kader van het bedrijf en de functie waarvoor ze solliciteren. Verschillende waarnemers noteren het gedrag, de reacties en de relevantie van de opmerkingen van elke kandidaat.

In een meer uitgebreide vorm van collectief gesprek krijgen de kandidaten een simulatieoefening aangeboden. Ondergedompeld in een gesimuleerde beroepssituatie worden ze over het algemeen uitgenodigd om in een groep een onderwerp te bespreken, een beslissing te nemen en een argument te verdedigen. Er kunnen meerdere thema’s worden opgelegd zoals met name de organisatie van een evenement of de opzet van een project.

Voorbeelden van scenario’s

De thema’s die tijdens het collectieve interview worden voorgesteld, kunnen divers en gevarieerd zijn. In de overgrote meerderheid van de gevallen gaat het om vraagstukken die te maken hebben met de te vervullen functie. Bijvoorbeeld :

  • Je hebt 1 uur om je voor te bereiden op de lancering van een nieuw product.
  • Je hebt 1 uur om een ​​klant te overtuigen om het nieuwste product te kopen dat in het bedrijf is geboren.
  • Je hebt te maken met een klant die erg ontevreden is over hun productervaring.
  • U bent een manager in het bedrijf en u moet een conflict tussen twee leden van uw team beheren.
  • Je wordt naar een onbewoond eiland gestuurd, wat neem je eerst mee en met welk doel?

En wat gebeurt er na het collectieve gesprek?

Aan het einde van de toegewezen tijd doet de recruiter een algemene en niet-nominatieve debriefing. Hij zal de kandidaten kunnen ondervragen over hun gevoelens en hen om feedback vragen. Vergeet dit moment niet, want je wordt getest tot aan de poorten van de interviewruimte.

Het collectieve gesprek is over het algemeen de eerste stap in een lang wervingsproces. Als je bent geselecteerd voor de tweede ronde, moet je vervolgens een of meer individuele gesprekken doorstaan. Met verschillende leden van het bedrijf: HR, de directe manager, een lijnmanager en soms zelfs een of meer teamleden.

Mocht het collectieve gesprek voor jou helaas niet lukken, schroom dan niet om aan het bedrijf te vragen waarom dat zo is. Dit zal u toelaten om te verbeteren voor toekomstige wervingen.

Zelfs als het collectief is, vergeet dan niet om na het interview een bedankmail te sturen.