Gat op je cv: hoe praat je erover?

Zoek werk

Wat wordt bedoeld met een gat in een cv?

Het gat op een cv komt overeen met een periode van onderbreking van de professionele activiteit. Om je loopbaanpad correct te kunnen presenteren, is de eerste stap om duidelijk te zijn over je perioden van inactiviteit. Het is dus belangrijk dat u de oorzaak, de duur en de omstandigheden opsomt. Deze perioden van onderbreking van de beroepsactiviteit kunnen van verschillende aard zijn.
Het zou kunnen :

 • van een zoekperiode naar werk naar aanleiding van een door u genomen besluit of naar aanleiding van een boventalligheid;
 • van een trainingsperiode, bijvoorbeeld in het kader van een professionele heroriëntatie;
 • van een overgangsperiode die uw privéleven betreft, zoals een verhuizing of een geboorte;
 • een periode van onderbreking van het dienstverband om uw eigen professionele project te lanceren.

Met deze elementen in gedachten, zult u gemakkelijker uw cursus kunnen uitleggen, en in het bijzonder uw perioden van inactiviteit.

Waarom moeten we het hebben over hiaten in het cv?

Het is essentieel om de grillen van iemands professionele carrière uit te kunnen leggen. Inderdaad, een recruiter zal zelden een gat in je cv missen. Als u het onderwerp niet zelf ter sprake brengt, zorg er dan voor dat de vraag aan u wordt gesteld. In plaats van deze vraag te stellen, moet u uw onderwerp onder de knie krijgen door het van tevoren voor te bereiden. Het is ook een manier om uw gesprekspartner gerust te stellen.

Wat je niet moet doen als je een gat in je cv hebt:

 • Vermijd het onderwerp.
 • Liegen of het verhaal opnieuw uitvinden (een recruiter kan gemakkelijk de juistheid van wat je zegt verifiëren).
 • Boos worden of anderen de schuld geven.
 • Vermeld details van uw privéleven (als de onderbreking van de cursus bijvoorbeeld het gevolg is van een overlijden, een scheiding of een burn-out op het werk).

De juiste houding om aan te nemen als je een gat in je cv hebt:

 • Ga uit van perioden van inactiviteit.
 • Neem het initiatief om het onderwerp ter sprake te brengen.
 • Verklaringen geven in plaats van zichzelf te rechtvaardigen.

Hoe een gat in een cv rechtvaardigen?

Of uw periode van inactiviteit nu is gekozen of geleden, u moet een stap terug kunnen doen om het onderwerp met een recruiter te bespreken.

Wanneer je het probleem van de hiaat op je cv aanpakt, moet je intentie zijn om een professionele lectuur tijdens deze periode van inactiviteit. Wees positief en eerlijk in je presentatie. Geef uitleg zodat de recruiter uw achtergrond kan begrijpen zonder u in een foutpositie te brengen.

Hoe praat je over een gat in zijn cv als de situatie is geleden?

Vermijd wrok, woede, frustratie. Op het moment van uw wervingsgesprek moet u deze stap terug hebben gehad om de omstandigheden van het einde van het contract objectief uit te leggen. En ook hoe je je periode van inactiviteit hebt gebruikt. Het feit dat een beroepsonderbreking wordt opgelegd, maakt het soms zelfs mogelijk om te trainen, een vaardigheidsbeoordeling uit te voeren of een professioneel project te heroverwegen. In dit geval is uw vermogen om een ​​geleden situatie om te zetten in een kans zal de recruiter uw veerkracht, uw behendigheid, uw vermogen om terug te stuiteren en uw aanpassingsvermogen bewijzen.

Hoe praat je over een gat in zijn cv als de situatie is gekozen?

In deze context is het gemakkelijker om een ​​periode van professionele inactiviteit te waarderen. Leg in je sollicitatiebrief of tijdens het wervingsgesprek uit wat je beslissing heeft gemotiveerd, wat je project was en welke lessen je daaruit hebt geleerd. Zelfs als dit persoonlijke projecten zijn, zijn er veel vaardigheden die op professioneel niveau kunnen worden gewaardeerd.

Hoe leg je een sabbatical jaar uit in een cv?

Ben je de wereld rond geweest? Waardeer je culturele openheid, je aanpassingsvermogen, je aanleg voor projectmanagement en de emotionele intelligentie die je tijdens deze ervaring hebt opgedaan.

Hoe vermeld je ouderschapsverlof op een cv?

Heb je ouderschapsverlof opgenomen? Een nieuwe organisatie van het dagelijks leven vereist ook een sterk aanpassingsvermogen. Waardeer uw prestaties, uw associatieve verplichtingen bijvoorbeeld.

Hoe praat je over een mislukt project?

Ben je aan een ondernemersproject begonnen dat niet is gelukt? Recruiters zijn vaak dol op dit soort ervaringen omdat ze worden geconfronteerd met mensen die risico’s hebben genomen, die hebben moeten leren omgaan met alle aspecten van het bedrijf en die de beperkingen van bedrijfsleiders hebben leren kennen. Een professionele mislukking staat ook voor leren, vragen stellen en persoonlijke evoluties die de rijkdom van een profiel maken.

Hoe maak je van een gat in een cv een aanwinst?

Je voorbereiden om te praten over je perioden van inactiviteit is daarom essentieel. Als je een eerlijke en positieve houding aanneemt, als je een professionele lezing geeft van deze periodes van inactiviteit, begin je de kneepjes van het vertellen onder de knie te krijgen.

Door de recruiter in je verhaal te betrekken, genereer je waarschijnlijk nabijheid, zelfs empathie.

Door de positieve effecten te benadrukken van wat je tijdens deze periodes hebt bereikt, promoot je je soft skills, die soft skills waar steeds meer naar gezocht wordt door recruiters.

Door uit te gaan van de originaliteit van je carrière, kom je over als een atypisch profiel dat een nieuwe dynamiek kan brengen binnen een team.

Ten slotte, als het bedrijf een ondernemerscultuur in Amerikaanse stijl en een start-upgeest cultiveert, kan uw recruiter alleen uw vermogen waarderen om terug te stuiteren na de grillen van de cursus.