Christian Bastien, 47, voormalig verkoopdirecteur bij Maserati, wordt binnenkort steward bij Air France: “Ik ga minder verdienen, maar ik zal beter leven”

Nieuws

Auto passie

Bijna twintig jaar lang werkte Christian Bastien in de automobielsector. Eerst om Mini’s in het oosten van Frankrijk te verkopen, daarna in Monaco voor Audi/Volkswagen en Lotus. Het was in 2014 voor de opening van het centrum Maserati dat hij zich bij het Italiaanse merk voegde. Op 47-jarige leeftijd werd hij verkoopsmanager en Maserati-ambassadeur. “We verkochten zo’n honderd auto’s per jaar, met goede margeshij legt uit. Als ambassadeur heb ik deelgenomen aan evenementen in heel Zuidoost-Frankrijk.” Qua salaris krijgt Christian ongeveer 3.000 euro bruto per maand, waaraan bonussen op de omzet worden toegevoegd, om op een salaris tussen de 6.000 en 7.000 euro per maand te komen.

Ecologische boete

De situatie begon rond 2019/2020 ingewikkeld te worden met de ecologische strafbelasting gekoppeld aan de CO2-uitstoot van het voertuig. “De boetes begonnen bij 10.000 euro. De prijs van het voertuig was oké, maar uiteindelijk kwamen ze uit op ongeveer 50.000 euro”specificeert Christian.

Resultaat ? De directie van het dealerbedrijf besluit ook gebruikte voertuigen te verkopen en de werktijden worden uitgebreid tot dagelijks werken. En niet te vergeten de mondiale pandemie. De verkoopcijfers dalen naar slechts 30 tot 40 verkochte voertuigen in 2022.

Verlangen naar verandering

Christian Bastien voelt dan het tij voor hem keren:

Ik walgde een beetje van de verkopen in deze sector. De klanten waren een beetje verbitterd geworden. Toen ik begon, hadden we het over auto’s. Nu vragen ze rechtstreeks om korting. Ze komen niet op zoek naar een auto, maar naar een prijs.

Voor Christian is het uitgesloten dat hij zich tot een ander merk wendt; niemand heeft het prestige van Maserati in zijn ogen. “Bovenal had ik het gevoel dat ik door de omgeving had gereisd.”

Na te hebben onderhandeld over een conventioneel ontslag, verlaat Christian uiteindelijk het bedrijf in de zomer van 2022. Een korte rondleiding in de vastgoedsector stelt hem in staat een beetje boter in zijn spinazie te doen.

Ik vond de ervaring niet zo leuk, geeft hij toe. Ik was het niet eens met het feit van klant moeten ophalen.”

Christian wil dan van baan veranderen maar onder bepaalde voorwaarden: in contact blijven met klanten maar zonder financiële doelstellingen. Het was zijn partner, zelf medewerker bij Air France en dochter en kleindochter van medewerkers van het bedrijf, die hem voorstelden om als steward (ook wel cabinepersoneel voor commercieel cabinepersoneel genoemd) in de luchtvaartsector te gaan werken. ‘Ik zal minder verdienen, maar ik zal beter leven, zoals ze me vertelde’ hij voegt toe.

250 plaatsen bij Air France en duizenden kandidaten

Allereerst slaagt Christian Bastien in december 2022 voor het CCA, Cabin Crew Attestation, een essentieel Europees diploma gevalideerd door de DGAC om te solliciteren als cabinepersoneel bij een Europese luchtvaartmaatschappij.

Vervolgens bereidt hij methodisch zijn aanvraagdossier voor met de TOEIC (professionele Engelse niveautest), het medisch onderzoek in een erkend centrum en de standaardfoto’s.

Er werd mij verteld dat het moeilijk zou zijn om in deze omgeving te werken, gezien mijn leeftijd (47) en de economische context (terwijl de luchtvaartsector het goed doet).

In het voorjaar van 2023 solliciteerde Christian zodra het wervingsproces van Air France openging, net als enkele duizenden andere mensen, voor 250 vacatures (met of zonder CCA) voor Air France en Hop (een dochteronderneming van Air France).

En hij is geselecteerd!

Terug naar school

Sinds begin november 2023 werkt Christian bij Afmae, een opleidingsschool voor luchtvaartmaatschappijen, in samenwerking met Air France, om cabinepersoneelslid te worden, met een CQP, beroepskwalificatiecertificaat, in één jaar professionaliseringscontract (veel oefenen en 6 weken theorie). Er namen slechts 20 mensen deel aan deze training.

Ik denk dat mijn senior verkoopprofiel hen interesseerde en geruststelde, omdat ze er de voorkeur aan geven de mensen die ze werven te behouden. Bij mij kunnen ze gerust zijn, ik blijf tot mijn pensioen.

Wat het salaris betreft, ontvangt Christian tijdens de training het minimumloon en krijgt hij 2400/2500 bruto/maand als cabinepersoneelslid. Hij ambieert om cabinemanager te worden binnen de luchtvaartmaatschappij.

Corp tot pensionering

Hij die graag een merk vertegenwoordigt “met de grootst mogelijke oprechtheid en enthousiasme” – hij liet de drietand van Maserati tatoeëren – zweert nu bij Air France.

Wat hebben Air France en Maserati trouwens gemeen?

Ik vind weer klantcontact, maar zonder iets te verkopen, bij hetzelfde soort klanten. En procedures die ik graag toepas. Diep van binnen ben ik heel lichamelijk.

Betere kwaliteit van leven

Tijdens de opleiding werkt Christian 15 dagen (niet aaneengesloten) per maand:

“Ik heb tijd gewonnen voor mijn gezinsleven, ik verdien minder dan voorheen, maar ik werk niet meer 6 dagen per week”, merkt hij op. Het zijn zijn vier kinderen van 22, 10, 4 en 2 jaar oud en zijn partner, die blij zijn met deze verdeling van zijn tijd, waardoor hij meer beschikbaar is voor hen.

Het einde van de opleiding is voorzien eind oktober 2024 met het diploma: “Het wordt weer een uitdaging, maar ik ben er in ieder geval trots op dat ik alles heb opgegeven en heb kunnen herstellen”, besluit hij.