Big data: beroepen die continu groeien in bedrijven

Vooruitgang op het werk

Big data engineer en data architect: het begin van de keten

Voordat het kan worden gebruikt, moeten de gegevens worden verzameld. Hier komen vanaf het begin van het traject de data architect en de big data engineer binnen, die een groot deel van de vacatures in big data samenbrengen.

  • L’ingenieur grote gegevens masters databasesoftware (Cassandra, MongoDB, etc.) en digitale tools zoals Hive, Hadoop of Spark. Hij gebruikt ze om te verzamelen, maar vooral om de data te ordenen om ze bruikbaar te maken.
  • Over het algemeen meer ervaren, dedata architect, van zijn kant, heeft een meer mondiale rol. Hij zorgt er met name voor dat big data-tools worden geïntegreerd in het IT-systeem van het bedrijf, adviseert het bedrijf over de te implementeren technologieën en houdt toezicht op alles wat met data te maken heeft binnen de organisatie.

>> Wil jij big data engineer of data architect worden? Al onze aanbiedingen op .

Big data: datawetenschappers en data-analisten in het hart van het systeem

Iedereen heeft bij het bezoeken van een site een sectie gezien “Je vond het leuk … Misschien vind je het ook leuk …”. Het is het resultaat van het werk van de data scientist, die zijn kennis van digitale tools, statistieken en consumentengedrag gebruikt om passende aanbevelingen te doen. In tegenstelling tot de data-analist, wiens vaardigheden en rol vrij gelijkaardig zijn, maar die een meer gericht standpunt hebben, hebben ze een algemene visie dankzij het gebruik van gevarieerde gegevens uit verschillende bronnen.

>> Wil je datawetenschapper of data-analist worden? Al onze aanbiedingen op .

Functionaris gegevensbescherming: het nieuwe verplichte beroep van big data

GDPR verplicht, bedrijven moeten maatregelen nemen om de vertrouwelijkheid en veiligheid van de gegevens van hun klanten, werknemers en contacten te waarborgen. Met name wanneer ze gegevens op grote schaal verwerken, moeten ze een functionaris voor gegevensbescherming of een gemachtigde voor gegevensbescherming aanstellen. Zijn rol: contact onderhouden met de CNIL, het bedrijf adviseren, ervoor zorgen dat de AVG wordt gerespecteerd en vragen van alle betrokkenen beantwoorden. Hij werkt daarom samen met verschillende afdelingen en combineert zowel technische als juridische kennis, en de CNIL beschouwt hem als een “dirigent” van compliance.

>> Wil je Functionaris Gegevensbescherming worden? Al onze aanbiedingen op .