Lunchpauze op het werk: wat zijn de regels?

Vooruitgang op het werk

Minimaal 20 minuten lunchpauze op het werk

Pauzes op het werk zijn voorzien in de arbeidswet. Het legt niet specifiek een maaltijdpauze op, maar het artikel L3121-16 bepaalt dat “Een bedrijfs- of vestigingsconventie of -overeenkomst of, bij gebrek daaraan, een brancheconventie of -overeenkomst een langere pauzetijd kan bepalen. »

Goed om te weten : de lunchpauze is zelfs vaak langer: uit een Edenred-enquête blijkt dat 43% van de Fransen die op hun werk eten meer dan 45 minuten nodig heeft en 34% tussen de 30 en 45 minuten Edenred-enquête, april 2016).

Lees ook >> 5 tips om het kantoor te vertragen en toch efficiënt te blijven

Waar neem je je lunchpauze?

Ben je gewend om achter je computer te eten terwijl je e-mails beantwoordt? Houd er rekening mee dat u uw maaltijdpauze in principe niet kunt nemen in een werkruimte: (C. trav., art. R4228-19).

  • Bij bedrijven met minder dan 25 werknemers: er moet een speciale locatie voor u beschikbaar worden gesteld.
  • Bij bedrijven met meer dan 25 medewerkers: na overleg met de CSE (Sociaal-Economische Commissie) moet een horecaruimte worden ingericht.

Goed om te weten : als je luncht op je werkplek of in de plaatselijke horeca van je werkgever en je krijgt een ongeval, dan wordt dit beschouwd als een arbeidsongeval. Als je uit eten gaat en een ongeval krijgt op weg van of naar het restaurant, is het een woon-werkverkeer.

Lees ook >> Hebben managers werktijden?

Word je betaald tijdens je lunchpauze?

Pauzes worden niet als werktijd beschouwd, dus u wordt niet betaald terwijl u eet. Er zijn echter speciale gevallen. Als je tijdens je lunchpauze een taak voor je baas uitvoert (bij de receptie blijven om bijvoorbeeld klanten te begroeten of te bellen), dan ben je technisch aan het werk en moet je betaald worden. Ook hier kan een cao, een vestigingsovereenkomst, een ondernemingsovereenkomst of uw arbeidsovereenkomst voor u voordeliger bepalingen bevatten.

Goed om te weten : uw bedrijf kan u uw cateringkosten terugbetalen, hetzij forfaitair (u krijgt een vast bedrag terugbetaald wanneer u bijvoorbeeld op zakenreis bent), hetzij volgens uw werkelijke kosten (bewaar uw bonnetjes). U kunt ook profiteren van Restaurantbon.

Lees ook >> Betaald verlof: 9 misvattingen over je rechten