Andalusië verrast met de oproep tot oppositie voor leraren met 14.000 plaatsen

Nieuws

De Ministerie van Onderwijs van de regering van Andalusië kondigt aan dat het een grote oproep tot opposities met 14.000 plaatsen voor docenten en professoren. De selectieprocessen zullen plaatsvinden in de jaren 2025 en 2026, met respectievelijk 7.000 vacatures. Een jaar later, in 2027, wordt een proces gestart om het onderwijzend personeel te stabiliseren.

Het was de minister van Onderwijsontwikkeling en Beroepsopleiding van Andalusië, Patricia del Pozo, die de aankondiging deed en benadrukte dat ze een nieuwe kalender en aanpassingen aan de oproepen gaan voorstellen. “Ze zullen voor maximaal drie jaar gelden”, hoewel er op de meest talrijke ESO- en basisscholen een openbaar werkgelegenheidsaanbod (OPE) zal zijn “twee jaar op rij en niet nog een”.

Hij De geschatte groei bedraagt ​​14.000 nieuwe leraren in het basis- en kleuteronderwijs, en ESO- en baccalaureaatleraren. “In samenwerking met de vakbonden hebben we veel vooruitgang geboekt”, zei hij. “Deze regering (die van Moreno Bonilla) wil een stabielere beroepsbevolking, met meer leraren en betere arbeidsomstandigheden.”

De salarisverevening van leraren, in september

Wat betreft de uitbetaling van de salarisverevening: dit extraatje zal in de maand september bij de docenten terechtkomen. Dit is het derde deel en het was dezelfde adviseur die het openbaar maakte. Bovendien wordt uit de verstrekte gegevens benadrukt dat er sprake is van een toename van 7.000 leraren meer vergeleken met het aantal in 2018, waardoor er vandaag de dag 107.667 niet-universitaire leraren zijn.

Het percentage tijdelijke arbeidskrachten bedraagt ​​5,5%, een cijfer dat beter is dan vóór de komst van de Populaire Partij (PP) in de Andalusische regering.

Over zeven jaar zullen er 40.000 plaatsen bekend zijn gemaakt in de onderwijscompetities

Het doel van het ministerie is het realiseren van de 40.000 nieuwe docenten in 7 jaar tijd. Een periode waarin het aantal oproepen tot publieke werkgelegenheid zal toenemen. Als we de cijfers analyseren, zijn er in de afgelopen vijf jaar 25.580 vacatures aangekondigd, en de 14.000 die overblijven komen overeen met die van 2025 en 2026.

Wat betreft de meest recente opposities, die van dit jaar 2024heeft aangegeven op 15 juni te beginnen met 2.826 plaatsen voor docenten en professoren van ESO, Muziek en Podiumkunsten, Plastics en Design, Workshop en Beroepsopleiding.

Wat de deelname betreft, zijn er recordaantallen bereikt in dit soort processen, met 59.363 aanvragen, waarvan 848 voor mensen met een bepaalde handicap. Net als bij andere gelegenheden bestaat het examen uit twee delen: een schriftelijke oefening en de verdediging van een Didactische Eenheid (UD).

Veranderingen in de tegenstellingen van leraren

De opposities zal niet langer eliminerende tests bevatten, zullen alle aanvragers het examen moeten afleggen en een UD moeten verdedigen, die ze eerder hebben gepresenteerd. Verder wordt er in de wedstrijdfase rekening gehouden met de servicetijd en moet je een 5 halen op de toets.

Het totaal is de weging van a 60% in de oppositiefase en 40% in de competitiefase in plaats van de gebruikelijke 33%. Het doel is om de tijdelijke dekkingsgraad in de onderwijssector te verlagen tot minder dan 8%. Om dit te bereiken wordt rekening gehouden met werkervaring, de zogenaamde 'servicetijd'.