Acute stress: wat u moet weten

Vooruitgang op het werk

De nasleep van een traumatische ervaring is voor iedereen moeilijk om mee om te gaan. Acute stressstoornis (ASS) komt vaak voor na een stressvolle gebeurtenis. Hoewel het tijdelijk is, kan het lijken alsof het voor altijd duurt.

Weet dat je niet alleen bent in je strijd. Er zijn gezonde technieken voor stressmanagement om je door moeilijke tijden te loodsen.

Wat is acute stress?

Acute stress is een stoornis die kort na een traumatische gebeurtenis kan optreden. Het kan overal duren drie dagen tot een maand. Symptomen van acute stress kunnen snel optreden.

Dit is anders dan andere soorten stressleuk vinden chronische stress of PTSS. Hoewel je er misschien minder over hebt gehoord dan over andere vormen van stress, komt het vrij vaak voor.

Over 5 tot 20% van de mensen ontwikkelt een acute stressstoornis na een traumatiserende of stressvolle gebeurtenis. De gediagnosticeerde personen zijn echter niet de enigen die acute stress ervaren.

U kunt tijdelijk acute stress ervaren zonder dat u een medische aandoening ontwikkelt. Ruzie hebben met een dierbare of een auto-ongeluk krijgen zijn voorbeelden van korte maar stressvolle gebeurtenissen. Aanhoudende symptomen kunnen leiden tot de diagnose ASS.

Acute stresssymptomen

Acute stressstoornis kan zich op veel verschillende manieren manifesteren, zowel fysiek als psychologisch. Deze kunnen lijken op symptomen van angst. Sommige symptomen van een acute stressstoornis omvatten, maar zijn niet beperkt tot:

 • Spanning
 • Prikkelbaarheid
 • Negatieve stemming
 • Instabiele emoties
 • Dissociatieve symptomen (het gevoel alsof het leven niet echt is)
 • Vermijding (weigeren om uw problemen aan te pakken)
 • Opdringerige gedachten
 • Depersonalisatie (het gevoel alsof je niet jezelf bent)
 • Slaap stoornis
 • Terugkerende dromen
 • Flashbacks
 • Hypervigilantie (altijd op zoek naar gevaar)
 • Roekeloos gedrag
 • Substantie gebruik
 • Emotionele gevoelloosheid

Symptomen van acute stressstoornissen zijn moeilijk te behandelen. Maar wees gerust, ze zijn normaal als je te maken hebt met een traumatische gebeurtenis.

Mannen-niet-kunnen-slapen-acute-stress

Wat zijn acute stressoren?

Acuut stressoren zijn gebeurtenissen die een plotselinge stormloop veroorzaken spanning en adrenaline. Deze zijn meestal traumatisch, wat betekent dat ze psychologische schade veroorzaken. Acute stressoren kunnen leiden tot de ontwikkeling van een acute stressstoornis.

Je hoeft niet direct een traumatische gebeurtenis mee te maken om acute stress te ontwikkelen. Misschien ben je getuige geweest van iets traumatisch of leefde het plaatsvervangend via anderen.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende acute stressoren:

 • Lichamelijke pijn of letsel, zoals een auto-ongeluk
 • De dreiging van overlijden of ernstig letsel
 • Getuige zijn van een overlijden
 • Leven tijdens een natuurramp
 • Oorlog ervaren
 • Plotseling overlijden van een dierbare
 • Terrorisme
 • Seksueel geweld
 • Huiselijk geweld
 • Ernstige ziekte

De fysieke tol: acute stressrisicofactoren

Mensen kunnen ook fysieke symptomen van een acute stressstoornis ervaren, zoals:

Deze lichamelijke symptomen worden gedeeltelijk veroorzaakt door de natuurlijke stressreactie van uw lichaam. Een adrenalinestoot kan leiden tot risicofactoren zoals zweten, een snellere hartslag en verhoogde bloeddruk.

Snelle verlichtingstechnieken voor acute stress

Er zijn eenvoudige, kortetermijnoplossingen voor ontregeling veroorzaakt door een acute stressstoornis. Ontregeling is het gevoel geen controle te hebben over emotionele reacties.

Aarzel niet om verschillende methoden uit te proberen. Wat voor één persoon werkt, werkt mogelijk niet voor iedereen.

Ademhalingsoefeningen

Ademwerk is een van de handigste (en uiterst effectieve) verlichtingstechnieken voor acute stress. Je kunt overal ademoefeningen doen. Ademoefeningen reguleer uw autonome zenuwstelsel terwijl uw hartslag synchroon loopt met uw ademhaling.

Bewuste ademhaling maakt ons mogelijk cellen meer zuurstof opnemen. Als gevolg, Ademhalingsoefeningen zijn een effectieve methode om stress te verlichten.

Mindfulness-oefeningen

Mindfulness is de handeling van aanwezig en bewust zijn. Dit omvat wat er om je heen en in je gebeurt (jouw emoties).

Symptomen van ASS na een traumatische gebeurtenis kunnen dissociatie, depersonalisatie en hypervigilantie omvatten. Deze symptomen maken het moeilijk om verbinding te maken met de wereld om je heen.

Mindfulness-activiteiten train uw hersenen om vrede en plezier te vinden in de stilte van het leven. Alles wat je leuk vindt, kan met mindfulness worden gedaan, zoals kleuren of een favoriete maaltijd eten.

Fysieke beweging

Door je lichaam te bewegen, houd je je gedachten anders soorten stressoren. Het verbetert ook actief de geestelijke gezondheid.

Fysieke beweging betekent niet dat je een professionele atleet moet worden. Het kan zo simpel zijn als een spelletje vangen met uw hond of rolschaatsen.

Yoga en wandelen zijn uitstekende vormen van lichaamsbeweging. Ze integreren doorgaans meditatie of ademsynchronisatie met beweging. Doe eenvoudige rekoefeningen, maak een wandeling, dans door de kamer of doe een andere beweging die je leuk vindt.

Hulpmiddelen voor langdurig stressmanagement

Het beheersen van een acute stressstoornis kan een aantal levensveranderingen vereisen. Je kunt je oude leven herstructureren om ruimte te maken voor groei en productieve contemplatie.

Triggers herkennen en onnodige lasten vermijden

Emotionele triggers kan ons herinneren aan een traumatische gebeurtenis. Dit kunnen geuren, woorden, geluiden, kleuren, mensen of andere prikkels zijn die je geest associeert met trauma.

Triggers vermijden kan lastig zijn. Niet alles gaat gepaard met een waarschuwing, maar je kunt wel stappen ondernemen om negatieve emoties tot een minimum te beperken.

Gestrest-mannen-met-bril-acute-stress

Identificeer de sensaties die door uw lichaam gaan voordat u wordt geactiveerd. Zodra u deze sensaties herkent, maakt u van de gelegenheid gebruik om er snel mee aan de slag te gaan drukvermindering technieken.

Houd rekening met de plannen van uw dag en of iets u kan triggeren. Als je bijvoorbeeld rouwt, is het misschien geen goed idee om een ​​film te kijken waarin een personage sterft. Of als harde geluiden je triggeren, is een festival misschien niet de beste plek voor jou.

Leren ‘nee’ zeggen en prioriteit geven aan zelfzorg

Het kan moeilijk zijn om grenzen te stellen, vooral als het om een ​​dierbare gaat. Maar grenzen stellen is een noodzakelijk onderdeel van genezing. Het verbeteren van de geestelijke gezondheid vereist vaak dat u uzelf op de eerste plaats zet.

Dit kan inhouden dat u geen projecten op zich neemt en zware verantwoordelijkheden heeft. Het kan ook een beperking van het vrije aanbod inhouden emotionele arbeid jij presteert. Het minimaliseren van uw mentale belasting in deze tijd is belangrijk.

Het bouwen van een ondersteuningssysteem

Of je dat nu bent omgaan met verdriet of het overwinnen van een ernstig letsel, is het hebben van een ondersteuningssysteem van essentieel belang. Degenen in uw ondersteuningssysteem kunnen uw welzijn in de gaten houden en u naar een gezonder leven leiden coping-mechanismen.

Uw steungroep kan bestaan ​​uit familieleden, vrienden of vreemden. Het belangrijkste is dat zij om uw welzijn geven.

Er zijn ook gemeenschapssteungroepen voor rouw, verslaving, mishandeling en andere traumatische gebeurtenissen. Veel mensen vinden het praten met anderen die hetzelfde hebben meegemaakt ongelooflijk helend.

Voeding, beweging en slaap

Nachtmerries, slapeloosheid en algemene slaapstoornissen komen vaak voor na een traumatische gebeurtenis. Gebrek aan slaap hygiëne beïnvloedt het lichaam en kan leiden tot medische aandoeningen. Raadpleeg een zorgverlener als u last heeft van slaapverlies.

Zorg ervoor dat trainen En eet gezond eten. Als je het moeilijk vindt om al je voedingsstoffen binnen te krijgen, praat dan met een voedingsdeskundige. Eiwitten, vezels, ijzer en vitamines maken deel uit van een gebalanceerd dieet.

Tijdmanagementtactieken

Een overvolle to-do-lijst kan het werken aan je herstel verstoren. Verbeter je vaardigheden op het gebied van tijdmanagement om aan te werken het terugdringen van burn-out.

Mensen met dissociatieve symptomen hebben vaak moeite met het bijhouden van de tijd. Een planner of kalender helpt u bij het plannen van belangrijke taken.

Het is ook nuttig om een ​​afspraak te maken zelfzorgplan. Het is gemakkelijk om te vergeten zonder die tijd opzij te zetten.

Methoden zoals de Pomodoro-techniek En Pareto-principe het maximale uit kan halen uw productiviteit. De sleutel is weten wanneer en waar u het meest gefocust bent voor een productieve en krachtige dag. Houd bij hoe lang het duurt om elke taak uit te voeren en plan uw dagen dienovereenkomstig.

Werken met een life- of loopbaancoach

Een levens- of loopbaancoach kan u helpen uw leven weer op de rails te krijgen tijdens een periode van acute stress. Acute stressstoornis maakt het moeilijk om te identificeren waarden En doelen. Een coach kan de weg vrijmaken om u weer op het goede spoor te krijgen.

Iedereen heeft wel eens omleiding nodig. Coaches kunnen u helpen met tijdmanagement, waardeafstemming, levensplanningzelfzorg en planning.

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Als u voldoet aan de diagnostische criteria voor een acute stressstoornis, moet uw zorgverlener een psychologische debriefing aanbieden. Een psychologische debriefing bevat details van een ondersteuningsplan. Dit kan onder meer counseling omvatten cognitieve gedragstherapie (CBT).

CBT is een op gesprekken gebaseerde therapie die helpt bij emotionele regulatie en de verwerking van traumatische gebeurtenissen. Het helpt mensen ongezonde denkpatronen te veranderen die een negatieve invloed hebben op hun leven.

Door ongezonde gedachten te identificeren, kun je dit leren jezelf aarden. Na een traumatische gebeurtenis is aarden belangrijk om jezelf eraan te herinneren dat je veilig bent in het huidige moment. Dit vermindert symptomen zoals hyperwaakzaamheid en hyperarousal.

Exposure-therapie

Langdurige blootstellingstherapie is een methode om de negatieve mentale effecten na traumatische gebeurtenissen te behandelen. Exposure-therapie richt zich op het blootstellen van de cliënt aan triggers in een gecontroleerde omgeving.

Door het ervaren van triggerende stimuli in een veilige omgeving worden de symptomen verminderd. Het is van oudsher een therapiemethode voor PTSS, maar kan helpen bij de hyper-arousal en ontregeling veroorzaakt door een acute stressstoornis.

Mindfulness en meditatie

Mindfulness en meditatie helpen bij het kalmeren van het zenuwstelsel. Meditatie richt zich op het zelfbewustzijn van onze gedachten, terwijl mindfulness een gemoedstoestand is. Mindfulness-activiteiten kunnen wanneer nodig worden uitgevoerd met eenvoudige hulpmiddelen.

Ontregeling na traumatische gebeurtenissen gaat vaak gepaard met racistische gedachten en een onvermogen om te ontspannen. Mindfulness en meditatie reguleren uw zenuwstelsel om weer gezond te worden.

Acute stress op de werkvloer

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel je leven uit vele compartimenten bestaat, emoties je overal mee naartoe nemen. Acute stress kan een wisselwerking hebben tussen uw werk en uw privéleven.

Giftige bazen en omstandigheden op de werkplek kunnen trauma veroorzaken, mentale moeheidof burn-out. Na verloop van tijd zou dit kunnen gebeuren ondermijnt je zelfvertrouwen en invloed hebben op uw persoonlijke relaties.

En zelfs als u een gezonde werkomgeving heeft, kunnen externe acute stressgebeurtenissen uw werk moeilijker maken. Als je net een stressvolle gebeurtenis hebt meegemaakt, is het belangrijk om weer op je gemak te zijn in het dagelijks leven.

Wanneer moet u om hulp vragen

Vrouw-controleert-bij-een-vrouwelijke-arts-acute-stress

Psychotherapie kan nodig zijn als u een langdurige stressreactie heeft of als u niet in staat bent om met uw stressoren om te gaan. Vraag om hulp als je het moeilijk hebt.

Behandelingsopties moeten met een zorgverlener worden besproken als acute stress uw leven inhaalt. Het voortdurend opnieuw beleven van een stressvolle gebeurtenis door middel van flashbacks kan wijzen op een posttraumatische stressstoornis.

Beheer uw stressoren met BetterUp-coaching

Onze coaches kunnen u fundamentele copingtechnieken aanreiken voor uw acute stressreactie. BetterUp-coaching voor individuen heeft in veel levens een positieve transformatie gebracht.

Onze coaches helpen u bij het identificeren en beheersen van stressoren technieken voor stressmanagement ontwikkelen. Wij ondersteunen u bij elke stap.