9 signalen dat u uit uw baan wordt geduwd

Vooruitgang op het werk

Als u al een paar jaar bij uw huidige bedrijf werkt en altijd een goede verstandhouding met uw baas heeft gehad, heeft u waarschijnlijk vertrouwen in uw werkzekerheid.

Tot op een dag de lucht op kantoor verandert. Je baas begint je werk af te nemen en het voelt alsof je opzettelijk wordt uitgesloten van vergaderingen. Je gevoel vertelt je dat er iets mis is, en je vraagt ​​je af of dit tekenen zijn dat je uit je baan wordt geduwd.

Uit onderzoek is gebleken dat 40% van de Amerikanen al eerder is ontslagen, wat betekent dat velen van ons weten hoe het is. En als je het gevoel hebt dat je baas je eruit wil, betekent dit vaak dat hij of zij je aanmoedigt om het bedrijf alleen te verlaten. Ze denken er misschien over om je te ontslaan en hopen dat je het ze gemakkelijk zult maken door te vertrekken.

Deze signalen zijn pijnlijk. Ze stralen geen vertrouwen uit in uw vaardigheden en capaciteiten, of respect van uw manager. Maar wat kun je eraan doen? Ontdek waarom je baas je zou willen ontslaan, de tekenen dat je eruit wordt geduwd en wat je moet doen als dat het geval is.

Welke redenen hebben ze om je te laten gaan?

Het is moeilijk te begrijpen waarom uw manager u zou willen laten gaan. Maar het begrijpen van de reden achter deze plotselinge verandering in de behandeling helpt bij het kiezen van de beste volgende stap.

De toename van de economische onzekerheid heeft de arbeidsmarkt tot een turbulente en onvoorspelbare plek gemaakt, wat betekent dat het misschien niet jouw schuld is dat je eruit wordt geduwd. Maar als u zich op uw werk ongepast heeft gedragen of een slechte relatie met uw baas heeft, kan het zijn dat u dat heeft gedaan.

Hier zijn vier redenen om te beoordelen:

  1. Wangedrag. Uw collega’s verdienen het om zich veilig te voelen op het werk. Als u betrokken bent bij wangedrag zoals seksuele intimidatie of pesten, heeft uw manager een duidelijke reden om u te ontslaan. Zelfs een grap die te ver gaat, kan je in de problemen brengen. Ongepast gedrag zorgt voor een giftige werkomgeving, en dat zou je baas niet willen.
  2. Slechte prestatie. Je baas wil zien dat je een zinvolle bijdrage levert en het bedrijf helpt zijn doelen te bereiken. Uit uw prestatiebeoordeling van de afgelopen maand kan blijken dat u zich moet verbeteren, maar het kan al te laat zijn.
  3. Ontslagen. Uw bedrijf zou in de problemen kunnen komen als gevolg van markttrends of recessies, problemen die hen zouden dwingen mensen te laten gaan. Ontslagen kunnen tijdelijk of permanent zijn en zijn waarschijnlijk geen weerspiegeling van slechte prestaties.
  4. Insubordinatie. Het is één ding om verschillende ideeën en oplossingen aan te bieden, maar het negeren van duidelijke instructies maakt je nog geen geliefde medewerker. Weigeren om werk te doen en het niet respecteren van mensen in leidinggevende posities zijn genoeg om je baas te laten gaan.

Hoe weet je dat je baas je wil ontslaan?

Als je elke dag veel tijd met dezelfde mensen doorbrengt, zul je zelfs de kleinste gedragsverandering opmerken. Subtiele en niet zo subtiele signalen geven vaak aan dat je baas je wil ontslaan. De ene dag kunnen ze jouw triomfen vieren, en de volgende dag reageren ze niet eens op je berichten.

Het leren van deze veelbetekenende signalen zal u helpen bij uw reactie op de situatie. U kunt een antwoord en een weg vooruit voorbereiden. Bovendien ben je er misschien niet helemaal van overtuigd dat je baas je wil ontslaan; het kan gewoon een zeurende angst of het bedriegersyndroom zijn.

Hier zijn negen signalen dat een werkgever wil dat je ontslag neemt of dat je het risico loopt ontslagen te worden:

Doordachte zakenvrouw die wegkijkt naar haar bureau geeft aan dat je uit je baan wordt geduwd

1. Je wordt gemicromanaged

Microbeheer betekent dat uw baas over uw schouder hangt en al uw bewegingen in de gaten houdt. Dit komt vaak omdat ze er niet op vertrouwen dat u in staat bent uw taken goed uit te voeren. Micromanagement kan ervoor zorgen dat u zich zelfbewust voelt en twijfelt aan uw capaciteiten.

Bedenk eens hoe vaak uw baas voorheen uw voortgang controleerde. Is het onlangs verdubbeld of verdrievoudigd? Wanneer ze contact met u opnemen, stellen ze dan algemene vragen, of nemen ze uw werk onder de loep?

2. Je werklast is verminderd

Vorige maand voelde u zich overweldigd door uw werkdruk. Nu zijn uw taken met de helft verminderd. Als verantwoordelijkheden op het werk worden weggenomen, kan dit betekenen dat uw team zich voorbereidt op uw vertrek. En als u merkt dat andere collega’s uw verantwoordelijkheden op zich nemen, is dat een slecht teken. Dit zou een waarschuwingssignaal kunnen zijn dat hogere leidinggevenden testen om te zien of uw positie noodzakelijk is of dat ze u kunnen ontslaan om geld te besparen.

3. Je wordt uitgesloten van belangrijke vergaderingen

Heeft uw baas vergeten de uitnodiging te versturen, of heeft hij u met opzet uitgesloten van een belangrijke vergadering? Als u u niet uitnodigt voor vergaderingen of belangrijke gesprekken, kan dit erop duiden dat uw baas u niet in de buurt wil hebben. Het laat zien dat ze uw mening of ideeën over projecten of toekomstige taken niet waarderen.

4. Je wordt genegeerd

Uw collega’s gedijen goed bij samenwerking en de omgeving heeft altijd een aantrekkelijk gevoel gehad. Maar als u het gevoel heeft dat u de stille behandeling krijgt, weet uw team misschien dat u op weg bent naar buiten.

Besteed aandacht aan uw gesprekken met uw baas en merk op hoe lang hij of zij met u in gesprek is. Het is één ding om je baas te betrappen als hij het druk heeft, maar het is iets anders als hij je voortdurend afwijst.

5. Je inspanningen worden niet erkend

Jouw overwinningen moeten gevierd en erkend worden. Je verwacht niet elke keer dat je een deadline haalt een parade, maar de erkenning van medewerkers is motiverend omdat het je een goed gevoel geeft over jezelf en je capaciteiten. Zonder enige erkenning kunt u het gevoel hebben dat uw baas uw energie en inzet niet op prijs stelt, of dat uw bijdragen hem niets kunnen schelen.

Let erop of collega’s al dan niet erkenning krijgen voor soortgelijk werk. Als ze dat wel doen, is dat niet alleen een blijk van vriendjespolitiek, maar ook een teken dat je prestaties niet worden gewaardeerd.

jonge zakenvrouw met een beperking tijdens een vergadering geeft aan dat u uit uw baan wordt geduwd

6. Je manager is extra streng voor je fouten

In het verleden werden incidentele fouten beantwoord met constructieve feedback en begeleiding. De laatste tijd lijkt echter elke kleine fout uitvergroot, ontleed en gebruikt als bewijs van incompetentie. Als u merkt dat zelfs kleine vergissingen overdreven onder de loep worden genomen en tegen u worden gebruikt, kan dit erop duiden dat u een zaak voor uw ontslag wilt opbouwen.

7. Je hebt geen discussies meer over je toekomst met het bedrijf

Voorheen waren discussies over uw loopbaanontwikkeling, aankomende projecten of potentiële kansen binnen het bedrijf heel gewoon. Nu zijn deze gesprekken schaars of onbestaande geworden. Als uw manager het vermijdt om uw toekomst met het bedrijf te bespreken of niet geïnteresseerd lijkt in uw professionele ontwikkeling, kan dit een subtiele indicatie zijn dat hij of zij u als een beperkte toekomst binnen de organisatie beschouwt.

8. Je ervaart een verschuiving in verantwoordelijkheden zonder uitleg

U wordt plotseling toegewezen aan taken of projecten die heel anders zijn dan uw gebruikelijke verantwoordelijkheden, zonder enige duidelijke uitleg of discussie. Deze abrupte verandering kan een signaal zijn dat uw rol binnen de organisatie opnieuw wordt gedefinieerd, mogelijk ter voorbereiding op uw vertrek. Als u zonder een transparante reden buitenspel wordt gezet bij uw gebruikelijke taken, is het de moeite waard om te overwegen of dit onderdeel is van een grotere strategie om u uit te faseren.

9. Je merkt een toegenomen isolatie of vervreemding van collega’s

Uw interacties met collega’s zijn gespannen geworden en u bent niet langer betrokken bij informele bijeenkomsten of activiteiten voor teambinding. Als u een duidelijke verandering opmerkt in de manier waarop uw collega’s met u omgaan, kan dit een teken zijn dat er geruchten of beslissingen over uw toekomst bij het bedrijf circuleren. Een groter isolement kan erop duiden dat anderen zich bewust zijn van uw precaire positie binnen de organisatie en zich dienovereenkomstig distantiëren.

Je baas wil je eruit hebben. Wat nu?

Je hebt de waarschuwingssignalen opgemerkt dat je baas je eruit duwt: het is tijd om te praten over wat je moet doen als je op je werk buitengesloten wordt.

Het kan ongemakkelijk of beschamend aanvoelen om te leren hoe u uw baas kunt vragen of uw baan veilig is. Probeer vóór je lezing op te schrijven wat je wilt zeggen. Bereid je toespraak van tevoren voor en oefen met het zeggen ervan tegen vrienden of tegen jezelf in de spiegel.

Als u het initiatief neemt om een ​​gesprek met uw baas aan te gaan of uw eigen actieplan ontwikkelt voor nadat u uw baan hebt opgezegd, laat dit zien dat u prioriteit geeft aan uw welzijn. U kunt erop vertrouwen dat u weet wat uw volgende stappen zullen zijn.

Hier zijn drie tips als u weet dat uw baas u eruit probeert te persen, maar u uw baan wilt behouden:

  1. Voer een gesprek met uw baas over uw zorgen en luister naar hun perspectief
  2. Denk na over uw recente werk en stel doelen om uw werkprestaties te verbeteren
  3. Bestudeer uw branche voor meer kennis en volg lessen om uw vaardigheden uit te breiden

Zelfverzekerde Aziatische vrouw die haar klanten--probeert-te-helpen--tekent-dat-je-uit-je-baan-wordt-geduwd

Als alternatief kan het zijn dat je baas die je eruit probeert te duwen, wel eens de druppel kan zijn. Als je er al over nadenkt om verder te gaan, volgen hier drie tips voor het vinden van een nieuwe rol:

  1. Ontdek andere carrièremogelijkheden en vind een nieuwe baan die je verder brengt professionele ontwikkeling
  2. Geef jezelf niet de schuld van wat er gebeurt, maar beschouw het als een leerervaring
  3. Kom in contact met mensen in uw netwerk voor loopbaanadvies

Is het beter om ontslagen te worden of om uw baan op te zeggen?

Als je je realiseert dat je baas niet meer wil dat je bij het bedrijf werkt, heb je twee opties. De eerste is om het vol te houden en ontslagen te worden, en de tweede is om te stoppen. Het is jouw beslissing hoe je moet handelen als je baas je wil ontslaan. Er is geen goed antwoord.

Het volhouden en ontslagen worden, kan een precaire situatie lijken. Maar uit onderzoek is gebleken dat ontslagen worden goed kan zijn voor je carrière en niet zo schadelijk is voor je toekomstige baanvooruitzichten als je denkt.

Het is een kans om na te denken over de vaardigheden die je zou kunnen verbeteren en wat je in deze rol hebt geleerd. U kunt dan verder gaan met een beter idee van hoe u een bevredigend carrièrepad in kaart kunt brengen.

De andere optie is om uw baan op te zeggen. Misschien is er sprake van een omzetbesmetting op het werk en wil je meedoen aan de Grote Ontslag. Opzeggen betekent vertrekken op uw eigen voorwaarden, en willen voorkomen dat u wordt ontslagen, is een goede reden om uw baan op te zeggen. Maar zorg ervoor dat je over je beslissing hebt nagedacht.

jonge zakenman-die-zijn-bureau-inpakt-op-het-werk-na-het-stoppen-tekent-dat-je-uit-je-baan-wordt-geduwd

Welke manier u ook kiest om te reageren, blijf professioneel. Denk na over uw belangen en behoeften, maar vergeet niet respectabel en volwassen te zijn. Misschien heb je geweldige herinneringen en langdurige connecties aan je huidige baan, dus zorg ervoor dat je je tijd daar vredig beëindigt.

Je volgende zet

Als u de signalen leert dat u uit uw baan wordt geduwd, kunt u mogelijk de antwoorden vinden die nodig zijn om een ​​duidelijkere koers voor de toekomst uit te stippelen.

Deze signalen kunnen u vertellen dat u uw werkprestaties moet verbeteren, een betere houding moet aannemen of een direct gesprek met uw baas moet voeren. Maar waar het om gaat is dat het feit dat u uit uw baan wordt geduwd, niet bepalend is voor uw professionele carrière.

Het dient als een leermogelijkheid die een nieuw hoofdstuk in uw professionele ontwikkeling stimuleert. En waar u ook naartoe gaat, het is absoluut beter dan een werkomgeving waarin uw bijdragen niet op prijs worden gesteld.