5s-methode en professionele omgeving

Vooruitgang op het werk

Waar komt de 5S-methode vandaan?

De 5S-methode is een Japanse methode van organisatie ontworpen en ontwikkeld door de Toyota-groep om de werkomgeving in haar productievestigingen te verbeteren. Gecombineerd met kwaliteitscontrole, risicovermindering en productiviteitsoptimalisatie, is de 5S-methode een van de componenten van TPS, het wereldberoemde Seiri (整理): verwijder het nutteloze, doe weg.

 • Seiso (清掃): (laten) schitteren, schoon maken.
 • shitsuk (躾): volgen en vooruitgang boeken, dat wil zeggen ervoor zorgen dat de eerste vier regels na verloop van tijd worden nageleefd.
 • Waarom de werkomgeving verbeteren met de 5S-methode?

  Bij Toyota stelt de toepassing van de 5S-methode zeer concrete uitdagingen: in de eerste plaats die vanzorgen voor maximale veiligheid voor werknemers – door processen en hygiëneregels te respecteren -, maar ook een kwestie van de levensduur van de apparatuur. Opruimen, bestellen en opruimen maakt het mogelijk om:onderhoud de apparatuur en om eventuele storingen op te sporen die de productielijn zouden kunnen verstoren.

  Buiten de wereld van autoproductie en industrie staat de implementatie van de 5S-methode garant voor een gezonde en prettige werkomgeving.

  Zowel goed voor de motivatie als voor het moreel, een geoptimaliseerde werkomgeving volgens de 5S methode bevordert de concentratie en verbetert de productiviteit. Inderdaad, de dagen van een uur zoeken naar een bestand voordat je aan het werk gaat, zijn voorbij. Voorbij zijn de dagen van uitstelgedrag, besteed aan bladeren door oude tijdschriften die al twee jaar op je bureau liggen te wachten om gelezen te worden. Met de 5S-methode rijmt het verbeteren van de werkomgeving met orde en soberheid van de werkruimte.

  Hoe 5S gebruiken om uw werkomgeving te verbeteren?

  Wil je werken in een gezondere en aangenamere omgeving maar weet je niet hoe je dat aan moet pakken? Concreet, wil je weten hoe je deze 5S-methode toepast? Laat u met leiden om bij elke stap te slagen.

  Seiri

  Het principe van Seiri is om het nutteloze weg te doen en alleen het essentiële te behouden.

  Inventariseer alle voorwerpen op je bureau en in je werkruimte. Vraag jezelf voor elk item af wanneer je dat item voor het laatst hebt gebruikt (tijdschrift, boek, map, klembord, potlood).

  • Als het meer dan een jaar geleden voor het laatst is gebruikt, kunt u het weggooien (weggooien).
  • Als je het een keer per maand gebruikt, bewaar het dan in een kast.
  • Als je dit object een keer per week gebruikt, berg het dan op in de buurt, bijvoorbeeld in een lade op je bureau.
  • Wat betreft de voorwerpen die een keer per dag nuttig voor u zijn, laat ze binnen handbereik liggen, bijvoorbeeld op uw bureau.

  Seiton

  Op uw werkplek moet u voor alles een plaats bepalen. En zorg dat alles op zijn plaats staat. De eerste stap is dus het definiëren van opslagregels.

  Sla vervolgens rationeel op: afhankelijk van het gebruik, de kwetsbaarheid van de objecten of hun gewicht. Als je de neiging hebt om onhandig te zijn, vermijd je bijvoorbeeld om je contractdossier naast je kopje koffie te leggen.

  Ook de inrichting van uw opslag moet voldoen aan een tijdbesparende doelstelling. Als je bijvoorbeeld je dag begint met het lezen van de pers, is het niet nodig om een ​​berg dossiers bij de hand te hebben. Zuiver zoveel mogelijk en structureer je werkruimte: je wordt er alleen maar efficiënter van.

  Seiso

  Essentieel voor een fabriek waar een gebrek aan hygiëne kan leiden tot afwijkingen – tot aan het stilleggen van de productielijn in geval van panne -, is het schoonmaken van de werkruimte onderdeel van depositieve impact van het milieu op het werk van werknemers, ongeacht de sector van de activiteit.

  Een gezonde werkplek bevordert de motivatie, concentratie en efficiëntie. Het is des te belangrijker in tijden van gezondheidscrisis, die naleving van strikte hygiëneregels vereist om bedrijfscontinuïteit mogelijk te maken.

  Seiketsu

  Zodra deze sorteer-, opslag- en reinigingsstappen zijn voltooid, is het belangrijk om gewoontes aan te leren om de werkomgeving in goede staat te houden. Dit vereist standaardisatie van regels.

  shitsuk

  Shitsuke roept strengheid op: strengheid in de toepassing van de voorgaande stappen, volgens de volgorde en het vastgestelde proces. Maar ook nauwgezetheid in de verificatie van de opvolging van acties in de tijd. Shitsuke is in zekere zin de bewaker van de 5S. Het is vergelijkbaar met de Kaizen-methode, die een proces van continue verbetering aanduidt.