Managen van je manager: 5 tips om acteur te worden in je eigen management

Vooruitgang op het werk

Evalueer uw door een manager beheerde relatie om deze constructieve feedback te geven

Heb je het gevoel dat je manager het niet aankan? Stelt u uw onderlinge relaties niet op prijs? Of integendeel, hou je vooral van bepaalde aspecten van het beheer ervan? In beide gevallen is het belangrijk om positieve of negatieve feedback te geven aan je leidinggevende.

Negatieve feedback voor het managen van zijn manager

Laat de situatie niet escaleren. Als dit niet bij je past, onderneem dan actie!

Begin met jezelf af te vragen wat niet bij je past in de relatie: gebrek aan luisteren? Van vertrouwen? Autonomie?

Door uw verwachtingen duidelijk te identificeren, kunt u deze met uw manager verwoorden. Want ook al is hij uw hiërarchische meerdere, hij is niet alwetend en heeft daarom niet het vermogen om te weten wat u in gedachten heeft.

Kies dan het juiste moment om het onderwerp aan te kaarten bij je baas: tijdens de koffie, tijdens een lunchpauze of meer formeel, stel een afspraak voor.

Ons advies : om te verbieden, wissel drie woorden uit in een gang tussen twee vergaderingen. Je manager zou niet in goede omstandigheden zijn voor een inhoudelijk gesprek.

Positieve feedback voor het managen van zijn manager

Hoewel het natuurlijker is om te zeggen wat er mis is, is positieve feedback een slimme manier om berichten over te brengen. Zo zet u uw manager op het pad naar beter management, door te waarderen wat hij al doet en verbeterpunten te benadrukken.

Om constructief te zijn, moet uw feedback gebaseerd zijn op concrete feiten. Aarzel niet om een ​​actie te vermelden die u bijzonder goed vond. Zo wordt hij aangemoedigd om op dezelfde weg verder te gaan.

Noteren : de 360°-beoordeling is ook een goede manier voor de managers en de manager om een ​​nauwkeurige en volledige analyse te krijgen van alle vaardigheden van elk.

Neem je deel van de verantwoordelijkheid in de manager / beheerde relatie

In een hiërarchische relatie worden de fouten bijna altijd gedeeld. De bestuurder en de manager hebben elk hun aandeel in de kwaliteit van de relatie met de ander.

Op basis van deze observatie is het niet constructief, om je relatie te verbeteren, om alle schuld bij de manager te leggen. Je kunt enkele negatieve aspecten van zijn management aanwijzen, maar je moet ook weten hoe je je eigen fouten kunt herkennen. En waarom niet ook suggesties doen om uw manier van werken te verbeteren.

Leer uw manager beter te identificeren voor de manager

Om uw manager goed te managen, zijn uw interpersoonlijke en communicatieve vaardigheden essentieel. Begin met het definiëren van het profiel van uw gesprekspartner. Misschien is hij niet een van de giftige managers. Hij kan echter de neiging hebben om te veeleisend, te snel, te afwezig, vaag despotisch te zijn… Het is volgens zijn type management dat je je manier van doen zult aanpassen: door je gevoelens te uiten, door te proberen zoveel mogelijk te structureren door samen de te bereiken doelstellingen te verduidelijken en/of door hem alle elementen van geruststelling te geven om een ​​wantrouwenrelatie te vermijden.

Toon ook empathie: uw manager zal des te ontvankelijker zijn voor uw boodschap als u hem laat zien hoe attent u bent op zijn eigen verwachtingen. Als de dialoog constructief is, slaag je erin om de basis te leggen voor een vertrouwensrelatie en zelfs om de werkwijze van het team dat je met hem vormt opnieuw te definiëren.

Nieuwe beheerregels voorstellen aan uw manager

Om uw manager succesvol aan te sturen en bottom-up management in te richten, leert u zelf een leidinggevende houding aan te nemen: positieve feedback, emotionele afstand, uiting van uw behoeften.

Als je problemen signaleert, bied dan oplossingen.

Of uw verwachtingen nu betrekking hebben op de inhoud van uw werk, de organisatie of uw vooruitzichten voor ontwikkeling, wees proactief. Bedenk mogelijkheden voor reflectie, positioneer jezelf bij nieuwe projecten, bespreek opleidingsmogelijkheden.

Wek echter niet de indruk de plaats van je baas in te nemen. Blijf in een open discussie, in de modus van suggestie en uitwisseling. Bijvoorbeeld om gezamenlijk doelstellingen en tools te definiëren die zowel de kwaliteit van je werk verbeteren als de projecten van het hele team vooruit helpen.

Goed om te weten : om een ​​goede manager te worden, kun je je laten inspireren door de 4 Toltekenovereenkomsten.

Een vertrouwensrelatie tot stand brengen tussen het management en de manager

Om uw manager succesvol te managen en hem constructieve berichten te sturen die tot actie zullen leiden, is het essentieel om een ​​vertrouwensrelatie tussen hem en u te onderhouden. Om deze band die jullie verenigt niet te bezoedelen, moeten een paar gouden regels worden gevolgd en andere worden verboden:

  • “Doe wat ik zeg, maar niet zoals ik doe”: je moet voorbeeldig zijn. Als je je leidinggevende om inspanning vraagt, moet je die ook kunnen volgen.
  • “Motus et bouche cousue”: uw uitwisselingen moeten vertrouwelijk zijn. U hoeft niet al uw collega’s te vertellen over de inhoud van uw feedback.
  • Complimenten: moedig je manager aan als hij een proces heeft geïmplementeerd dat voor jou werkt. Hij zal zich dus gewaardeerd voelen en aangemoedigd worden om op dezelfde weg door te gaan. Sommigen zullen je ervan beschuldigen overijverig te zijn, maar in werkelijkheid is dat niet zo. Dank je wel zeggen versterkt veel relaties. Het is zacht beheer.