17 top-apps om u te helpen concentreren in het digitale tijdperk

Vooruitgang op het werk

E-mail notificaties. Klopt op de deur van uw kantoor. Plotselinge drang om sociale media te controleren.

Afleidingen zijn overal. En zelfs als u het gevoel heeft dat u uw drukke dag onder controle heeft, kunnen ze opduiken wanneer u ze het minst verwacht, waardoor u wordt weggetrokken van belangrijke taken. Kleine afleidingen lijken misschien onbelangrijk, maar ze kunnen zich opstapelen en leiden tot vergeten to-do-lijsten en gemiste deadlines.

Hoewel er een lange lijst met apps en platforms is die uw werk onderbreken, is er ook een steeds groter wordende wereld van digitale hulpmiddelen die u kunnen helpen uw concentratie terug te winnen. Van het blokkeren van meldingen tot het instellen van gestructureerde werksessies, er zijn tientallen apps die je helpen focussen. Hier vindt u een handleiding voor enkele van de beste en waarom u deze in uw workflow kunt opnemen.

Wat is een focus-app?

Apps die u willen helpen concentreren, gebruiken een reeks functies om ongestoorde werksessies te bevorderen. Van tools voor taakbeheer tot meer gespecialiseerde functies zoals het blokkeren van websites: ze bieden een aanpasbare benadering van de productiviteit, waarbij ze zich richten op de dingen die u het meest afleiden en voorkomen dat ze u verstoren.

In de meeste gevallen downloadt u deze apps voor zelfverbetering naar uw computer of telefoon en implementeert u ze van daaruit, zoals taaktrackers of takenlijsten. Anderen hebben Google Chrome-extensies om u op het goede spoor te houden, zelfs tijdens het browsen, door meldingen te blokkeren of te voorkomen dat u afleidende websites bezoekt. Sommige apps voor focus bevatten zelfs hersenspellen die je helpen concentratievaardigheden op te bouwen en beloningen bieden wanneer je maakt taken af. Ze maken van concentratie een leuke en herformulerende uitdaging.

Het belang van apps om u te helpen concentreren

Nu er zoveel gebeurt op het werk en thuis, is het verleidelijk om dingen te multitasken om meer vooruitgang te boeken op uw takenlijst. U kunt aan een werktaak beginnen, de vraag van een collega beantwoorden en uw partner in één adem terug sms’en over wat u als avondeten gaat eten. Maar als u zich op meer dan één ding tegelijk concentreert, vermindert uw productiviteit met maar liefst 40%. Streven naar volledige concentratie is de beste manier om meer gedaan te krijgen en tijd vrij te maken voor andere verantwoordelijkheden.

Apps die u helpen concentreren, moedigen ongestoorde werksessies aan, richten zich op de dingen die u afleiden en bevorderen efficiënter werken. Ze helpen u productief te blijven en leiden u naar de tevredenheid van trujezelf onderdompelen in een taak. En Wals je a bereikt stroom staatkunt u taken sneller voltooien, waardoor u meer overhoudt vrije tijd naar doorbrengen met dierbaren of zelfzorg beoefenen.

17 beste focus-apps

Volgens een onderzoek uit 2023 controleert de gemiddelde Amerikaan zijn telefoon 144 keer per dag, en 75% zegt dit altijd binnen vijf minuten te doen nadat hij een melding heeft ontvangen. Het is moeilijk om niet toe te geven aan afleidingen als dit de norm is geworden.

Als u klaar bent om afleidingen achterwege te laten en uw productiviteit te optimaliseren, zijn hier 17 van de beste apps voor focus:

1. Reddingstijd

RescueTime is een persoonlijke tijdregistratie die diep in uw digitale gewoonten duikt en benadrukt waar u goed in bent en wat uw grootste afleidingen zijn.

Het is beschikbaar op zowel iOS als Android en fungeert zowel als een slimme kalender als als een dagelijkse tijdregistratie. Wanneer u uw dag indeelt in een schema en informatie invoert over hoe het met u gaat, zal RescueTime benadrukken welke zaken uw aandacht het meest trekken, waardoor een duidelijk pad naar productiviteit wordt geboden.

Met RescueTime kunt u ook blokkeerlijsten maken, zodat u afleidende websites en apps kunt vermijden. En als u uw productiviteit een boost wilt geven, activeer dan de “Focus Time”-functie: een afleidingsvrije modus die u bij de les houdt tijdens cruciale werksessies. RescueTime heeft een gratis proefperiode en daarna kost het $ 9 per maand of $ 78 per jaar.

2. Koude kalkoenblokker

Cold Turkey Blocker heeft aanpasbare systeembrede blokkering, dus wanneer u zich probeert te concentreren, is het onmogelijk om games, streamingplatforms of andere websites te bezoeken die u afleiden. U kunt ook schema’s instellen om die websites op bepaalde tijden van de dag te blokkeren. Als je echt afleiding wilt voorkomen en liever analoog werkt, activeer dan de ‘Frozen Turkey’-modus, die je hele computer blokkeert.

Cold Turkey is een eenmalige aankoop van $39. Het is beschikbaar op iOS en Windows, en u kunt het als extensie aan vrijwel elke browser toevoegen, zodat u altijd zonder afleiding kunt werken, waar u ook werkt.

3. LeechBlock

Als u liever browserextensies gebruikt, is LeechBlock NG een goede keuze. Deze gratis tool biedt uitgebreide opties voor het blokkeren van afleidende websites, zodat u tijdslimieten kunt instellen, planningen kunt maken en maximaal 30 groepen websites tegelijk kunt vermijden. Het is beschikbaar voor zowel Chrome als Firefox, waardoor het voor veel gebruikers een veelzijdige keuze is. En het beste is dat het een gratis focus-app is, dus het is een goede optie als je siteblockers wilt testen zonder financiële verplichting.

4. Focus

Deze app combineert het beste van twee focusmethoden: de Pomodoro-techniek en afleidingsblokkering. Met de Pomodoro-functie kunt u werksessies van 25 minuten instellen en tussendoor korte pauzes nemen om uw energie te optimaliseren en te voorkomen dat u opbrandt. Bovendien biedt Focus aanpassingsopties die bij uw workflow passen, terwijl u meer ontdekt over wat voor u werkt. Helaas is het alleen beschikbaar voor iOS, maar voor die gebruikers is het gratis.

5. PawBlock

PawBlock is een uitstekende gratis app als je een klein duwtje nodig hebt om afleidende sites te vermijden. Deze browserextensie toont schattige dierenfoto’s om u te ontmoedigen de domeinen te bezoeken die u hebt geblokkeerd, met droevige gezichten als u deze probeert te omzeilen en blije gezichten als u op het goede spoor blijft. Het is een leuke en luchtige manier om de productiviteit te stimuleren, en het is gratis.

6. Zelfcontrole

Als u een Mac-gebruiker bent, is SelfControl een strikte afleidingsblokkering met een eenvoudige interface. Zodra u een website voor een bepaalde tijd blokkeert, is er geen weg meer terug: de blokkering blijft bestaan, zelfs als u uw computer opnieuw opstart of de app verwijdert. Het is een trefzekere manier om afleidende apps en websites volledig te vermijden. Het is nog een gratis dienst.

7. Vrijheid

Freedom blokkeert afleidingen op al uw apparaten, of u nu Mac, Windows, Android, iOS of Chrome gebruikt. Als u de toegang tot een website op uw computer weigert, geldt dit ook voor uw telefoon, waardoor tijdelijke oplossingen worden voorkomen. Voor gebruiksgemak kunt u ook afleidingsvrije sessies plannen die elke dag worden herhaald. Hoewel er een betaald abonnement voor nodig is, kost het slechts $ 3,50 per maand.

8. Bos

Forest is een dienst die focus omzet in een spel en je motiveert om bij je taak te blijven door gedurende een gekozen tijdsbestek virtuele bomen te laten groeien. Hoe langer je op de pagina blijft, hoe groter je bos wordt. Maar als u verboden apps of websites bezoekt, zullen uw bomen verwelken. Het is een leuke en visuele manier om verantwoordelijk te blijven en uw productiviteit bij te houden.

Forest plant ook echte bomen via het Trees for the Future-initiatief voor elke virtuele boom die je kweekt, wat een extra motivatielaag toevoegt. Deze zelfzorg-app kost $ 3,99 om te downloaden op iOS, maar er is een gratis Chrome-extensie.

vrouw-ontspannend-met-ipad-apps-om-je-te-focussen

9. Klik op

Deze veelzijdige app integreert projectmanagement, teamsamenwerking en productiviteitstools allemaal op één plek. Vooral handig voor teams op afstand: ClickUp doet dit, zodat u nooit hoeft te klikken en afgeleid hoeft te worden terwijl u tussen apps navigeert. Hoewel het afleiding niet direct blokkeert, stroomlijnt het de focus door uw taken te centraliseren.

10. Focusbeer

Focus Bear is een app- en websiteblocker die zelfzorg aan de mix toevoegt. Hoewel het u ervan weerhoudt vergrendelde apps te openen, moedigt het ook goede gewoonten aan en begeleidt het u door uw ochtendmindfulness of dagboekroutine. Focus Bear vertelt je ook wanneer je een pauze moet nemen, vergelijkbaar met de Pomodoro-methode. Na de gratis proefperiode van zeven dagen kost het $ 4,99 per maand.

11. Sereen

Serene is een macOS-app die de productiviteit maximaliseert met het stellen van dagelijkse doelen, het blokkeren van afleiding en verbeterde focustools. Je begint met het stellen van een doel voor de dag en verdeelt dit in gerichte sessies. Tijdens deze sessies blokkeert Serene actief afleiding en past slimme apparaten aan om te voorkomen dat je meldingen ontvangt en je focus verbreekt.

Deze app biedt ook functies zoals focusmuziek, afteltimers en geplande pauzes, allemaal op maat gemaakt voor een scala aan professionals, van ondernemers en marketeers tot schrijvers en ontwerpers. Serene biedt 10 uur gratis toegang tot alle functies, zodat u het kunt uitproberen. Daarna kost het $ 4 per maand.

12. Taken

Met Taskade ontmoet samenwerking productiviteit. Hoewel de primaire focus niet ligt op het blokkeren van websites, maakt het scala aan tools, van afteltimers tot videochats, efficiënt teamwerk en individuele focus mogelijk. Het heeft ook een AI-chatbot en een projectassistent om workflows te helpen automatiseren.

Taskade heeft verschillende prijsniveaus, waaronder een gratis abonnement voor individuen en veel opties voor extra functies en grote teams.

13. Todoist

Todoist is een geliefde taakbeheerder die bedrijven als Disney, Microsoft en Netflix gebruiken om teams en individuen te helpen op het goede spoor te blijven. Dankzij het intuïtieve ontwerp kunt u naadloos taken beheren op verschillende apparaten, zoals uw iPhone of Android. De integratiemogelijkheden zijn ook indrukwekkend: synchroniseer het met samenwerkingstools zoals Slack, en je hebt een gecentraliseerde hub voor al je taken. U kunt uw taken zelfs prioriteren op basis van hun urgentie en belang.

Met de gestroomlijnde deadline- en prioriteitsfuncties van Todoist zorg je ervoor dat elke taak de aandacht krijgt die het verdient, zonder je focus te verbreken. Deze app heeft een gratis beginnersabonnement met prijzen per maand voor hogere niveaus.

14. Noisli

Soms zijn omgevingsgeluiden alles wat je nodig hebt om de concentratie en creativiteit te stimuleren. Noisli’s robuuste bibliotheek met geluiden, variërend van het zachte gezoem van een koffiebar tot het ritmische gekletter van regendruppels, kan uw optimale werkomgeving creëren en u in de zone houden. Het heeft ook een in-app teksteditor, zodat u niet hoeft te klikken.

Noisli heeft veel afspeellijsten en stemmingen, maar je kunt ook een persoonlijke mix van geluiden samenstellen en opslaan, geheel naar jouw wens. Het biedt drie abonnementen: een gratis abonnement, een pro-abonnement ($ 10 per maand) en een businessplan ($ 24 per maand).

handschoenen-en-een-telefoon-met-in-de-winter-apps-om-je-te-focussen

15. Helderheid

Het versterken van de cognitieve functies van uw hersenen kan een domino-effect hebben op uw focus. Lumosity, een app voor hersentraining, heeft een reeks games die je concentratie- en geheugenvaardigheden uitdagen en aanscherpen. Deze omvatten snelheidsspellen die je vaardigheden testen en aandachtsspellen die je focus testen.

Of je nu een gratis of een professionele versie hebt, de minuten die je aan Lumosity besteedt, kunnen leiden tot urenlange verbeterde focus, waardoor je beter in staat bent om gefocust te blijven. Zie het als het trainen van je hersenen.

16. Omnifocus

OmniFocus is taakbeheersoftware voor professionals en biedt krachtige functies zoals het georganiseerd bijhouden van taken en integratie van meldingen. De software maakt gepersonaliseerde takenlijsten, focusmodi en integratie op verschillende apparaten mogelijk. Het heeft ook zijn eigen Slack-kanalen en forums, zodat u van andere gebruikers kunt horen hoe u deze app het beste kunt gebruiken om gemotiveerd en gefocust te blijven.

Hoewel het in de eerste plaats een Apple-app is, kun je er via internet ook toegang toe krijgen op Android en pc. U kunt $ 9,99 per maand betalen of een vast bedrag waarmee u levenslange toegang krijgt.

17. Focus op wat je moet doen

Focus To-Do is een eenvoudige app die de Pomodoro-techniek gebruikt om de productiviteit te verhogen. Maar na verloop van tijd houdt het uw gedrag bij en kunt u uw werkpatronen analyseren, waardoor u slechte gewoonten kunt herkennen en kunt ontdekken welke u mogelijk moet veranderen. U kunt ook herinneringen instellen, vervaldatums maken en subtaken beheren.

De synchronisatiemogelijkheid van de app werkt op mobiele telefoons, computers en tablets, zodat u het gebruik ervan niet hoeft te stoppen als u het kantoor verlaat. Het is ook gratis te downloaden, maar biedt in-app-aankopen.

Van focus een gewoonte maken

man-die-aan-de-telefoon-spreekt met-hoofdtelefoon-apps-om-u-te-focussen

Gefocust blijven in een wereld vol meldingen kan een uitdaging zijn. Maar met de juiste hulpmiddelen kun je afleidingen overwinnen en je doelen bereiken. Of je nu op zoek bent naar een eenvoudige timer, een uitgebreid taakbeheersysteem of een leuke manier om van je werksessies een game te maken, er staat altijd een app klaar om je focus te vergroten. Bereid u voor op succes en duik in deze apps en ontdek een wereld van gerichte productiviteit.

Het mooie van het gebruik van apps om je te helpen focussen, is dat ze het organisatorische werk voor je doen. Kies gewoon de opties die bij u passen, integreer ze in uw dagelijkse routine en zorg ervoor dat u niet wordt afgeleid. Vervolgens kunt u de gegevens bespreken met uw coach. Jojij zult werk slimmer niet harderen ontwikkel duurzame manieren om uw focus te stroomlijnen.