11 interviewtips om uw zelfvertrouwen te vergroten

Vooruitgang op het werk

Een sollicitatiegesprek kan de toegangspoort zijn tot een nieuw carrièrepad. Dat kan betekenen dat u bij uw droombedrijf gaat werken, een meer uitdagende rol krijgt of een goedbetaalde baan krijgt waarmee u financiële doelen kunt bereiken.

Met deze inzet zijn je zenuwen vóór het interview niet alleen normaal. Ze zijn gerechtvaardigd.

En hoewel de zenuwen je misschien een adrenalineboost geven die je scherp houdt, kunnen ze je ook de avond ervoor wakker houden of je laten bevriezen als je met een lastige vraag wordt geconfronteerd.

Als u zich goed van tevoren voorbereidt, kunt u uw moreel vergroten en succes boeken. Hoe beter u zich voelt op de dag van een sollicitatiegesprek, hoe groter de kans dat u elke vraag beantwoordt, uw stress onder controle houdt en met vertrouwen handelt.

Met deze interviewtips kunt u zich dienovereenkomstig voorbereiden en een geweldige eerste indruk maken. U verlaat de vergadering met een trots gevoel op uw prestaties, of u nu de baan krijgt of niet.

Vóór de grote dag: 4 tips ter voorbereiding op sollicitatiegesprekken

Uitstekende interviewvaardigheden gaat niet altijd vanzelf. Het ontwikkelen van zelfvertrouwen, stressmanagementvaardigheden en het vermogen om dat te doen denk buiten de gebaande paden begin met oefenen en stevige voorbereiding. Hier leest u hoe u uzelf kunt uitrusten met de juiste vaardigheden en kennis om uw sollicitatiegesprek te verpletteren voordat het zelfs maar begint:

1. Doe je huiswerk

Leer vóór het sollicitatiegesprek alles over de organisatie en rol. Besteed tijd aan het bestuderen van de website van het bedrijf missie, visie en doelen maak uzelf vertrouwd met de functiebeschrijving om te begrijpen wat de ideale kandidaat kan doen. Zonder die context kun je niet uitleggen waarom je geschikt bent voor de vacature.

Terwijl u deze punten onderzoekt, moet u overwegen hoe uw vaardigheden en kwaliteiten op elkaar aansluiten. Hoe zit het met je persoonlijke visie ondersteunt het bedrijf? Welke vaardigheden zou u kunnen inbrengen in de projecten van de organisatie? En hoe sluit jouw werkervaring aan bij de functie? Het vormen van deze verbindingen zal uw kennis en misschien zelfs uw interesse in de baan verdiepen. Het bereidt je ook voor op vragen over jouw kernwaarden en vaardigheden.

2. Oefenen

Het voelt misschien raar om tegen jezelf in de spiegel te praten of een nep-interview met een familielid te houden, maar het is de moeite waard om je goed voor te bereiden en ter plekke te weten hoe je je gedraagt. Gebruik gemeenschappelijk interview vragen om jezelf te boren en zo oprecht en serieus mogelijk te antwoorden. U kunt uw gesprekspartner zelfs vragen vragen te stellen die u van tevoren niet kent. Lees in deze fase van het voorbereidingsproces meer over de STAR-methodewaarmee u overtuigende reacties kunt formuleren ‘Vertel me eens over een tijd’-vragen.

Als je eerste nep-interview wankel is, is dat geen probleem. Om uw praktijk naar een hoger niveau te tillen, kunt u overwegen om met een coach te werken. Interviewcoaching kan deskundige, constructieve feedback geven die een spiegel of een geliefde niet kan.

3. Bereid je look voor

De dingen die je draagt ​​tijdens een sollicitatiegesprek lijken misschien een bijzaak. Maar volgens een enquête heeft 75% van de recruiters een kandidaat geïnterviewd in te casual kleding.

Het doel is dat u zich kleedt voor de baan waarvoor u solliciteert, omdat u daarmee de recruiter laat zien dat u professioneel bent en de bedrijfscultuur. Als je solliciteert naar een financiële baan op Wall Street, wil je misschien een perfect maatpak dragen. Maar als je solliciteert bij een tech start-up, slim zakelijk informeel zou goed kunnen passen. Probeer onderzoek te doen naar de de omgeving van het bedrijf en eerst de dresscode om een ​​idee te krijgen van de verwachtingen.

Wat je ook besluit draag naar je sollicitatiegesprek, zorg ervoor dat het uw ware zelf vertegenwoordigt en wat u daadwerkelijk op uw werk draagt. Als je graag felle kleuren draagt, probeer dan een kleurrijke blazer. Als je niet van rokken houdt, draag dan een broek. Professioneel zijn betekent niet dat je volledig verbergt wie je bent.

4. Denk aan timing

Een van de meest voorkomende en beste interviewtips die er zijn, is ervoor te zorgen dat je niet te laat komt. Als u een live interview bijwoont, bestudeer dan uw transitroute en voeg extra tijd toe voor mogelijk verkeer of vertragingen. Je kunt er zelfs een paar dagen van tevoren naartoe reizen om te kijken hoe lang het duurt.

Zelfs als u de sessie via een virtueel interview in het comfort van uw huis volgt, kunt u de ochtend erna een extra alarm instellen. Leg je outfit de avond ervoor klaar en zorg ervoor dat alle materialen die je nodig hebt voor het sollicitatiegesprek (zoals kopieën van je CV) precies daar zijn waar je ze nodig hebt. Je wilt niet op het laatste moment ergens iets voor zoeken.

Tijdens: 3 interviewtips voor het moment van

Zodra een werkgesprek begint, kun je gemakkelijk verdwalen in het moment, niets doen en vergeten aandacht te schenken aan wat je zegt. Haal diep adem en check tijdens het hele proces bij jezelf. Zorg ervoor dat u een goede indruk maakt met de volgende tips voor een sollicitatiegesprek:

1. Wees eerlijk

Volgens psycholoog Ron Friedman liegt 81% van de mensen tijdens sollicitatiegesprekken. Maar het oprekken van de waarheid is nooit een goede manier om te beoordelen of een functie de juiste match voor u is. Hoe eerlijker u bent in uw antwoorden, hoe groter de kans dat u een functie krijgt die goed bij u past. Als u liegt en zegt dat u bekend bent met Agile-beheer, terwijl u dat niet bent, kunt u op uw werk in de problemen komen.

Houd er rekening mee dat eerlijk zijn niet hetzelfde is als negatief zijn. Als de interviewer vraagt ​​naar uw zwakke punten of naar een uitdagende professionele situatie uit het verleden, wees dan openhartig, maar geef een positieve draai aan uw antwoorden. Laat zien hoe u van een probleem een ​​oplossing heeft gemaakt en hebt gewerkt aan het verbeteren van uw vaardigheden, en niet aan de fouten die u daarbij hebt gemaakt.

man-interviewen-oudere-man-wit-haar-interview-tips

2. Stel vragen

Een van de meest gemaakte sollicitatiefouten is het vroegtijdig beëindigen van het sollicitatiegesprek. Als u zegt dat u geen vragen heeft wanneer het gesprek eindigt, kan dit een gebrek aan investering of nieuwsgierigheid impliceren. Zelfs als je weinig tijd hebt, laat het stellen van een paar extra vragen zien dat je je dienovereenkomstig hebt voorbereid en actief probeert te begrijpen of deze rol goed bij je past.

Vraag het aan de rekruteringsmanager over een bedrijfsproject waarover u in uw onderzoek had gelezen, de volgende stappen in de huurprocesof de cultuur van de organisatie. Hier zijn enkele voorbeeldvragen die op vrijwel elke rol van toepassing zijn:

  • Hoe ziet een typisch dagprogramma eruit?
  • Wat is je favoriete onderdeel van het werken hier?
  • Welke mogelijkheden zijn er voor carrièreontwikkeling in deze positie?
  • Wat zou je van mij verwachten als ik de baan zou krijgen in de eerste 90 dagen?
  • Kan ik nog andere vragen beantwoorden om u te helpen bij uw beslissing?

3. Haal diep adem

Je weet misschien dat je nerveus bent, maar de recruiter hoeft dat niet te weten. Ga rechtop zitten, maak oogcontact en gebruik toegankelijke lichaamstaal. Oefen bewust ademhalen en probeer niet te snel te praten als je vragen beantwoordt. Het kan helpen om het sollicitatiegesprek te benaderen als een gesprek in plaats van als een ontmoeting waar je op kunt letten.

Hoewel u zelfverzekerdheid moet tonen, moet u er rekening mee houden dat vertrouwen niet arrogantie betekent. Vertel eerlijk waarom u denkt dat u de juiste persoon bent voor de baan, en onderbouw elke claim met anekdotes en knikt naar uw capaciteiten. Doen alsof je de baan al op zak hebt, kan voor een recruiter onaangenaam zijn.

interviewer-benen-kruisen-in-interview-tijdens-het-schrijven-interview-tips

Na: 4 tips over de kunst van het opvolgen

Niet alle tips voor interviews gaan over het interview zelf. Het proces is nog niet voorbij nadat de sessie is beëindigd. Daarna kunt u uw belangstelling blijven tonen en een uitstekende indruk maken. Hier is een gids voor na het sollicitatiegesprek om ervoor te zorgen dat uw sollicitatie top-of-mind blijft bij een recruiter:

1. Zeg dankjewel

In één enquête van TopResume zei 68% van de recruiters dat het tonen van waardering een positieve invloed heeft op uw kandidatuur, dus stuur na uw sollicitatiegesprek een bedankbriefje. Bedank de rekruteringsmanager in een korte e-mail voor zijn tijd, citeer een korte anekdote over wat u leuk vond tijdens de vergadering en bevestig uw interesse opnieuw.

Houd de boodschap beperkt tot een paar zinnen om te voorkomen dat u de recruiter overspoelt met te veel informatie. Het doel is om ‘Bedankt’ te zeggen, en niet om nogmaals uit te leggen waarom jij de juiste persoon voor de baan bent. En als ze je tijdens het interview om aanvullend materiaal hebben gevraagd, zoals een portefeuillezorg ervoor dat u ze hier bijvoegt.

2. Follow-up

Als u tijdens uw sollicitatiegesprek naar de tijdlijn voor de aanwerving vraagt, weet u wanneer u een reactie kunt verwachten, en kunt u uw vervolgfrequentie structureren. Als u weet dat de rekruteringsmanager binnen twee weken een beslissing zal nemen en binnen deze periode niets hoort, heeft u alle reden om hem hierover een e-mail te sturen.

Het gebrek aan contact betekent niet noodzakelijkerwijs dat u geen baanaanbieding krijgt. Het kan zijn dat het bedrijf langer dan normaal nodig heeft om te beslissen, en als u nog een e-mail stuurt, laat het wervingsteam weten dat de baan u nog steeds interesseert. Houd uw vervolg-e-mail, net als het bedankbriefje, kort en krachtig en zeg dat u ernaar uitkijkt om terug te horen en enthousiast te blijven over de functie.

3. Blijf zoeken naar nieuw werk

Hoe goed het sollicitatiegesprek ook is verlopen, ga door met zoeken naar een baan terwijl u op een antwoord wacht. Als u zich niet op uw gemak voelt om uw cv naar andere organisaties te sturen, onderzoek dan in ieder geval andere opties voor het geval de huidige mislukt.

Zoeken naar andere kansen kan de scherpte wegnemen, omdat het ons eraan herinnert dat er andere interessante, lonende rollen bestaan. Het hebben van een duidelijke route naar het vinden van een andere baan verzacht ook de klap als je de baan niet krijgt. En omdat je nu weet hoe je een bedrijf moet onderzoeken en oefenen voor een sollicitatiegesprek, weet je hoe het komende proces eruit zal zien.

4. Wees voorzichtig met wat je plaatst

Tijdens het sollicitatiegesprek zijn alle ogen op jou gericht. Een recruiter wil er zeker van zijn dat je cultureel goed bij de organisatie past, dus kunnen ze je sociale media-accounts zoals Facebook of LinkedIn bekijken. Zorg ervoor dat uw imago op deze platforms uw waarden vertegenwoordigt, en stel ze bij twijfel in op ‘privé’, zodat ze de beslissing van een rekruteringsmanager niet beïnvloeden.

blonde-vrouw-glimlachend-geïnterviewd-interview-tips

Gebruik uw interview om op te vallen

Het is normaal dat u zich zorgen maakt over het onbekende wanneer u aan een nieuw sollicitatiegesprek begint. Maar in plaats van toe te geven aan de zenuwen en jezelf neerslachtig te maken door te denken dat je een slecht sollicitatiegesprek zult voeren, kun je die adrenaline gebruiken om winnende voorbereiding, uitvoering en follow-up te stimuleren.

Als u vooraf onderzoek doet naar sollicitatietips, krijgt u het inzicht dat u nodig heeft om de baan binnen te halen. Zelfs als je je vaardigheden van binnen en van buiten kent en al jaren op de hoogte bent van de voortgang van je droombedrijf, kun je nog steeds een stapje verder gaan door antwoorden voor te bereiden, scherp te kijken naar je sollicitatiegesprek en te leren hoe je professioneel jezelf kunt zijn.