Zoom maakt een einde aan al het telewerken, lang leve RAB (terug naar kantoor)?

Nieuws

Zoom maakt een einde aan 100% telewerken

We zouden bijna willen zeggen dat het wederom de schoenmaker is met de slechtste schoenen! Zoom, de leider in IT-oplossingen voor vergaderingen op afstand, vraagt ​​zijn medewerkers om 100% te stoppen met telewerken en weer een beetje op locatie te gaan werken.

“Het bedrijf zei dat het van mening was dat een ‘gestructureerde hybride aanpak’ het meest effectief was en dat mensen die binnen een straal van 80 kilometer van een kantoor wonen minstens twee keer per week persoonlijk moesten werken,” meldt de BBC.

Het moet gezegd worden dat de cijfers voor zich spreken: in september 2022 was 75% van de werknemers van het bedrijf volledig op afstand aanwezig en was slechts 1% van de werknemers regelmatig op kantoor aanwezig. “Het blijkt dat Zoom en zijn 8.000 werknemers worden geconfronteerd met het fundamentele probleem van hybride werk dat de technologie van het bedrijf probeert op te lossen: hoe productief en creatief te zijn zonder op dezelfde plek te zijn,” kunnen we inlezen De Wall Street Journal. Zonde voor een bedrijf dat in zijn marketingtoespraken voortdurend benadrukt dat in een videovergadering zitten hetzelfde is als in dezelfde ruimte op kantoor zijn. Uiteraard is dit niet het geval!

De beslissing van Zoom heeft momenteel geen betrekking op Franse werknemers. “ Ze blijven volledig op afstand. Aan de andere kant zijn de Duitse vestiging en het Europese hoofdkantoor in Amsterdam het doelwit van deze terugkeer naar kantoor.zo krijgen we te horen bij de persdienst.

Bedrijven als Amazon vragen om RAB

Het Zoom-voorbeeld staat niet op zichzelf. Integendeel. De afgelopen maanden hebben ook andere giganten zoals Amazon de troepen ingeschakeld. Voorzover de Amerikaanse pers vertelt over het fenomeen RTO (Return to office) wat vertaald zou kunnen worden als een RAB voor “Return to the office”. Deze comeback van de medewerkers ter plaatse doet uiteraard wenkbrauwen fronsen. Afgelopen mei organiseerden medewerkers van Amazon een staking om te protesteren tegen deze RAB. 20.000 mensen tekenden zelfs een petitie waaruit hun ontevredenheid bleek. Een cijfer dat ongetwijfeld nog verder zou moeten stijgen omdat medewerkers op 9 augustus een dreigmail hierover ontvingen. In wezen is het “RTO”, anders loopt u het risico dat uw nummer populair wordt.

Volledige afstandsbediening zou de productiviteit beïnvloeden

Als 100% telewerken niet langer populair is bij Amerikaanse giganten als Zoom, Amazon, Disney, Apple… komt dat uiteraard doordat al deze groepen niet aan de top van hun vorm zijn. Sommige mensen ontslaan massaal banen. En dus is het doel van deze RAB om een ​​zekere teamcohesie te creëren, maar ook en vooral om de productiviteit te verhogen. Een recente studie van MIT (juni 2023) laat zien dat fulltime telewerken de productiviteit van de aanwezige krachten sterk schaadt: -18%. In juli 2023, de OESO gepubliceerd werk waaruit blijkt dat de productiviteit piekt met één tot twee dagen telewerken. Maar het daalt drastisch naarmate het telewerken langer en intensiever wordt.