Werkvergadering: 4 fouten om te vermijden

Vooruitgang op het werk

Werkoverleg: niet naar je agenda vragen

De vergadering is een communicatiemiddel in het bedrijfsleven… Wat weinig zin heeft als ze niet is voorbereid (ontdek al onze adviezen als u originele presentatie-ideeën wilt hebben om uw publiek te boeien). Om effectief te zijn en te komen door een minimum van uw onderwerp onder de knie te krijgen, moet u de thema’s kennen die worden behandeld. Informeer naar de redenen van uw aanwezigheid, misschien heeft u dia’s om voor te bereiden of cijfers om mondeling te presenteren, en aarzel niet om de organisator van de vergadering om de agenda te vragen.

Onze -raad : wees niet passief. Als je wordt uitgenodigd voor de bijeenkomst, betekent dit dat je wordt gezien als een toegevoegde waarde.

Werkoverleg: maak geen notulen

Zelfs als je de indruk hebt alles te hebben begrepen en alles uit je hoofd te hebben geleerd, aarzel dan niet om tijdens de vergadering aantekeningen te maken die zullen worden gebruikt om een ​​verslag van de vergadering te schrijven. achteraf. In de notulen van de vergadering worden de uitwisselingen, de geobserveerde discussies en de tijdens de vergadering genomen beslissingen vermeld. Het beantwoordt aan verschillende doelstellingen:

  • ken de deelnemers en de excuses;
  • de beslissingen vastleggen en de essentiële elementen identificeren;
  • de herinnering aan de deelnemers nieuw leven inblazen en de verontschuldigen informeren over wat er is besloten.

Ons advies : voor een beter resultaat schrijft u de CR ter plaatse, leest u deze later nog een keer en stuurt u deze per e-mail naar de deelnemers.

Geen respect hebben voor deelnemers aan de vergadering

Veel mensen beschouwen vergaderingen als tijdverspilling. Zelfs als je dat bent, is dat geen reden om respectloos te zijn. Werk aan je communicatie en vermijd:

  • Laat zien dat je je verveelt : niets is vervelender voor de spreker dan deelnemers te zien krabbelen in een notitieboekje, op hun mobieltje te spelen of met elkaar te kletsen.
  • Onderbreken : deze houding is een flagrant gebrek aan professionaliteit. Wacht op je beurt om te spreken. Alleen de manager of de persoon die het evenement organiseert, kan het zich veroorloven om de vloer te snijden.
  • Ga naar conflict : Zelfs als je niet met iedereen in het team kunt opschieten, is dit niet het moment om ze in verlegenheid te brengen of confrontaties te veroorzaken. Niets weerhoudt u ervan ze tegen te spreken, maar blijf hoffelijk. Als de situatie dreigt te escaleren, kalmeer dan de zaken en wacht tot het einde van de vergadering om ze apart te nemen, eventueel met een bemiddelaar.

Liegen of weglaten: of de kunst om een ​​vergadering niet vooruit te helpen

Het moment komt eraan: we wenden ons tot u voor uw mening of om u te vragen naar de voortgang van een van uw projecten. Je moet werken aan je spreken in het openbaar. Twee houdingen moeten worden vermeden:

  • De leugen : doe niet alsof het goed gaat als je grote obstakels tegenkomt. Je wilt het misschien niet weten, maar de truc zal vroeg of laat worden ontdekt.
  • Schop voor aanraking : als je het antwoord op een vraag niet weet, zeg dat dan eerlijk. Vergaderen wordt juist gebruikt om informatie uit te wisselen en oplossingen te vinden, de andere deelnemers kunnen je ongetwijfeld helpen, mits je er open voor staat.

>> Te veel vergaderingen in uw inbox? Misschien is het tijd om te veranderen… Dien je cv in in onze cv-bibliotheek