Heeft geluk een plek op het werk?

Vooruitgang op het werk

Van zakelijk zwoegen naar werkgeluk

Voorbij zijn de dagen dat werk rijmde met verplichtingen, beperkingen, schema’s en starheid.

Veel meer dan een betaalde activiteit die mensen in staat stelt in hun behoeften te voorzien, is het werk van vandaag bedoeld als een bron van voldoening en sociale erkenning. En dat is ook wat medewerkers van alle generaties verwachten, Millennials in the lead.

Onder de criteria voor het kiezen van een functie zijn salarissen, uren, telewerken, sociale voordelen, werkomgeving, interesse in de activiteit, filosofie en bedrijfswaarden.

Zou je inderdaad een functie accepteren in een bedrijf met waarden die tegengesteld zijn aan de jouwe? Het is zeer waarschijnlijk niet, want door uw professionele activiteit is het een levenskeuze die u maakt.

En dat hebben bedrijven begrepen! Ze tonen hun filosofie, rekruteren Chief Happiness Officers, richten zich op kwaliteit van leven op het werk (QVT) om het dagelijks leven van hun medewerkers te verbeteren. Kortom, ze eigenen dit onderwerp werkgeluk toe om sociale fenomenen tegen te gaan: medewerkers op zoek naar zingeving, meer verloop, explosie van burn-outs.

Aanvankelijk de utopieën van start-ups, floreren Chief Happiness Officers tegenwoordig in grote groepen. Deze garanten van werkgeluk zorgen voor het individuele welzijn van medewerkers, de afstemming tussen individuele en collectieve belangen, maar ook voor de echte betrokkenheid van bedrijven bij deze geluksbelofte, zodat woorden zich vertalen in daden, alledaagse concrete feiten.

Goed om te weten: ontdek in ons artikel hoe u uw professionele waarden kunt leren kennen om tot bloei te komen op het werk.

De filosofie van geluk in het bedrijfsleven en de gevolgen daarvan

Het bedrijf is geëvolueerd naar een nieuwe organisatievorm, meer horizontaal, een nieuwe vorm van management, meer participatief en een nieuwe manier om naar zijn medewerkers te kijken. In lijn met veranderende maatschappelijke verwachtingen, de menselijke maat en individuele vervulling staan ​​centraal in de zorgen van het bedrijf. Vandaar de implementatie van QVT-beleid met ontspanningsruimtes, welzijnsactiviteiten, afterworks tussen collega’s, een afgesproken werktijd…

Zijn medewerkers gelukkiger? Het lijkt niet omdat het wezenlijke onderwerp blijft: wat is de betekenis van mijn werk?

Naast QVT – dat meer gaat over het welzijn van werknemers – is er dus de vraag naar de betekenis van werk, dat zin geeft aan het leven, en waar mensen gelukkig van worden. Kortom: geluk door werk. En als we dit onderwerp van geluk benaderen, zijn de vragen meer een kwestie van filosofie: wat is geluk? Hoe een gelukkig leven te leiden? Speelt het bedrijf een rol in het geluk van zijn medewerkers? Kan werken – en moet het – een bron van geluk zijn? Wat is welwillendheid op het werk?

Vandaag de dag blijven de media dit discours van verbod op geluk doorgeven, opgericht als een echt onderwerp van de samenleving. Maar concreet, als het bedrijf dit deel van je leven investeert, betekent dit dat het recht op geluk – en dus ongeluk – op jou heeft.

Het geluk van zijn medewerkers willen is een prijzenswaardige intentie. Geloven dat we als bedrijf geluk kunnen produceren voor elk van zijn werknemers, is waarschijnlijk een illusie. Zelfs schadelijk.

Het bedrijf dat van geluk een waarde maakt, legt een verplichting tot geluk op aan zijn medewerkers. Vaak gezien als een beperking of een bron van frustratie, is dit bevel een bron van burn-out.

Deze privacyschending kan ook afhankelijkheidsrapporten genereren tegenover het bedrijf – “mijn geluk hangt af van mijn werk” -, maak de werknemer verantwoordelijk of creëer een wantrouwenrelatie, vooral als geluk wordt gezien als een middel om bijvoorbeeld werknemers productiever te maken.

Verre van een gevoel van geluk te geven, verwijdert dit soort relatie tussen de werknemer en het bedrijf hem ervan. Door teveel naar geluk te verlangen, produceren we soms… het tegenovergestelde! Dus, ben je gelukkig op je werk?