Weet jij wat een coach onderscheidt van een mentor?

Nieuws

De besproken onderwerpen

Iedereen heeft zijn eigen gevechten!

Een coach helpt je om heel specifieke doelen te bereiken. Optimaliseer bijvoorbeeld uw tijdmanagement, uw besluitvorming, uw publieke interventies, stressmanagement… En dit om dagelijks effectiever te zijn.

Met een mentor pak je diepere, meer existentiële onderwerpen aan, zouden sommigen zeggen. Onderwerpen die verband houden met uw professionele project, maar vaak vanuit een meer emotionele invalshoek.

Houding in de relatie

Ook hier zijn er twee kamers, twee sferen.

Een coach stelt vragen die je tot reflectie aanzetten en geeft je specifieke tools en technieken voor introspectie. Maar het allerbelangrijkste: het moedigt je aan om je eigen antwoorden en oplossingen te vinden. Geen magische recepten maar vragen in overvloed.

Met een mentor is er ook geen kant-en-klare oplossing, het is weer iets anders. “Een mentor is iemand die er al is geweest en die daarom, geïnspireerd door zijn ervaring, zijn ervaring en advies zal delen. Het is een terugkeer en een wederzijds delen van ervaringen met meer hoogte dan in coachingsessies. Door zijn ervaring door te geven aan de mentee wil de mentor voorkomen dat hij fouten maakt. Het is kortom zijn “sparringpartner”onderstreept Marie-Josèphe Baud, voorzitter van France Mentor.

De duur van de ondersteuning

Ook op dit onderwerp is de ondersteuning verschillend.

Coaching is over het algemeen meer ad hoc en van korte duur dan een mentorrelatie die meer in de tijd verankerd is. Bij coaching stoppen de sessies zodra het probleem is opgelost. Zelfs als dat betekent dat je een paar maanden later een snelle debriefing moet doen.

Met een mentor wordt een langdurige relatie opgebouwd. Via telefoon, video, face-to-face worden de interviews uitgevoerd terwijl de mentee vragen stelt. Soms zelfs rond een maaltijd. Maar vooral op de zeer lange termijn. Het is niet ongebruikelijk dat leiders hun mentor vele jaren na het begin van hun relatie gemakkelijk citeren (en nog steeds zien).

Opleiding en kosten

Externe of interne coaches zijn meestal gecertificeerd en worden altijd betaald om u te helpen uw doelen te bereiken. Een mentor is doorgaans een vrijwilliger en gemotiveerd door de wens zijn ervaring door te geven. Hij is niet specifiek opgeleid in ondersteuning. Als het een interne mentor betreft, wordt hij niet betaald. En geeft gratis zijn tijd en hulp. Nu zijn er externe mentorprogramma's waarbij een min of meer groot bedrag wordt betaald om de beheerskosten van de structuur te dekken. Maar ga ervan uit dat mentoring gratis is!

Hiërarchische koppelingen

Een mentor mag nooit uw supervisor zijn. Integendeel. Het moet volledig losstaan ​​van uw activiteit en uw dienst, businessunit, enz. Zijn “ongebruikelijke” visie vergeleken met uw dagelijkse activiteiten is precies de kracht van uw relatie en uw uitwisselingen.

Ook geen hiërarchische relatie tussen coach en zijn coachee.

Vertrouwelijkheid

“Het gebied van vertrouwelijkheid is belangrijker bij mentoring dan bij coaching, omdat de coach over het algemeen door het bedrijf wordt betaald. Er kan directe feedback zijn naar de manager van de coachee”onderstreept Marie-Josèphe Baud.

Resultaten behalen

Ook hier lopen de praktijken uiteen. In een mentorrelatie wordt het leren niet geëvalueerd. Er is geen verwacht prestatieverschil. Integendeel, een coach is er om je te helpen een specifiek probleem op te lossen. Aan het einde van de ondersteuning, nadat je gewerkt hebt aan de ontwikkeling van bepaalde vaardigheden, moet je beter kunnen omgaan met je tijd, je stress, je spreken in het openbaar, etc. Ondersteuning is dus meer gericht op het behalen van overtuigende en concrete resultaten.

Marie-Josèphe Baud is ook de auteur van Mentoren en mentees: gekruiste verhalen (Kubik-edities)