Wat veroorzaakt een gebrek aan motivatie? Plus 9 tips om het terug te krijgen

Vooruitgang op het werk

Iedereen ervaart op een bepaald moment in zijn leven een gebrek aan motivatie. Of u nu moeite heeft de motivatie te vinden om uw was te doen of te werken aan het zakelijke veld waar u aan denkt, we komen allemaal in een dip.

Maar we kunnen allemaal leren identificeren wat een gebrek aan motivatie in het dagelijks leven veroorzaakt en hoe we onszelf kunnen helpen weer op het goede spoor te komen.

Begrijpen hoe motivatie werkt

Je hebt lang geleden strategieën ontwikkeld om je gevoel van motivatie te vergroten. Je wist het niet eens, maar ze ontstonden op jonge leeftijd lang voordat je de arbeidsmarkt betrad. Hier zijn drie voorbeelden om over na te denken om de motivatie beter te begrijpen.

Gemotiveerd worden door “volwassenen” werkt niet meer als je één bent

Hebben uw ouders of leraren tegen u geschreeuwd om u ervan te overtuigen uw dagelijkse taken uit te voeren toen u jong was? Als ouders of leraren je motiveren door je te straffen of te berispen als je niet aan hun verwachtingen voldoet, is dit niet houdbaar als je volwassen bent. Dit is extrinsieke motivatie.

Maar nu u volwassen bent en geen hechtenis of huisarrest kunt krijgen, zet niemand u op dezelfde manier onder druk. Dit kan de reden zijn waarom je moeite hebt met het vinden van motivatie.

Een volkstrekker zijn, ondermijnt je motivatie

Ben jij een mensenliefhebber? Ontbreekt het je aan motivatie? Weet je niet, die dingen hebben met elkaar te maken. Als je motivatie alleen maar wordt geactiveerd als je iets voor andere mensen probeert te doen, houd je niets meer over voor jezelf.

Zelfs als je denkt dat je alleen maar een geweldige helper bent, train je jezelf om anderen boven jouw welzijn te stellen.

Sociale media slokken je motivatie op

Terwijl u door berichten en berichten bladert, kan uw behoefte aan eigenwaarde erop wijzen dat u meer moet lijken op de mensen die u online ziet. De getoonde beelden en levens zijn samengesteld en vaak onrealistisch. Ze lijken misschien onbereikbaar. In plaats van je te motiveren, kunnen sociale media demotiverend zijn.

Zelfs als je gemotiveerd bent door wat je ziet, kan de verloren tijd er nog steeds voor zorgen dat je de motivatie verliest. En als je op vergelijking vertrouwt, kan die motivatie verdwenen zijn als je een pauze neemt van sociale media.

Wat veroorzaakt een gebrek aan motivatie?

Het is oké dat je eerdere motivatoren niet meer voor je werken. Hierdoor maak je een persoonlijke ontwikkeling door en dat is goed. Het is belangrijk om te begrijpen dat, ongeacht de reden waarom je weinig motivatie ervaart, er altijd strategieën en mensen zullen zijn om je te helpen motivatie te vinden opnieuw.

Een paar mensen die je graag helpen, zijn de coaches van BetterUp. Wij willen er regelmatig voor u zijn om uw welzijn te helpen en te leren hoe u uw motivatie weer kunt ontsluiten. Naar meer informatie over BetterUp, Klik hier.

jong stel geeft elkaar high five

Iedereen ervaart een gebrek aan motivatie op verschillende manieren. Wat sommigen belemmert, is voor anderen misschien helemaal geen probleem. De eerste stap om uw uitstelgedrag te verslaan, is het identificeren van uw motivatieproblemen.

Denk na over welke het meest op u van toepassing zijn. Hier zijn zes oorzaken van een gebrek aan motivatie:

Jezelf te dun spreiden

Burn-out is een feit. Als je te veel dingen op je to-do-lijst hebt, moedigt dit je niet aan om ze gedaan te krijgen. Uw uitstelgedrag kan voortkomen uit het feit dat u zich overweldigd voelt door uw dagelijkse taken. Het maakt niet uit of je werkt vanuit huis en denk dat je genoeg tijd hebt om te werken; jouw energie en motivatieniveau kunnen uitgeput raken vanaf je bank, net als op kantoor.

Twijfel aan jezelf

Als je twijfelt aan je capaciteiten, heb je niet het gevoel dat je voltooide taken goed zijn uitgevoerd. Het kan lastig zijn om dat gevoel van motivatie te voelen om aan de slag te gaan. Probeer jezelf een aantal positieve affirmaties te vertellen om je te helpen op de goede weg te komen. Denk na over de kwaliteiten en kenmerken die je leuk vindt aan jezelf. Zelfs als het niet werkgerelateerd is, bedenk dan hoe jij het verdient om te blijven proberen je doelen te bereiken.

Geestelijke gezondheidsproblemen

Een lage motivatie kan een veel voorkomend symptoom zijn van depressie, angst en andere psychische problemen. U kunt zoveel mogelijk aan zelfhulp en zelfzorg doen, maar het kan zijn dat u merkt dat het zoeken naar professionele hulp meer inhoudt behulpzaam voor je emoties. Online therapie is nuttig, vooral tijdens de COVID-19-pandemie. Weet gewoon dat u niet de enige bent en dat u veel dierbaren heeft die willen dat u de beste hulp krijgt.

Gebrek aan commitment of onduidelijke motivatie

Doe een stap terug en denk na over hoe toegewijd of gepassioneerd u op dit moment bent over uw werk. Gaat u ermee akkoord deze taken uit te voeren omdat u zich daartoe verplicht voelt? Identificeren waar uw to-do-lijst uw motivatie vermindert helpt je te weten waar je wat kruiden moet toevoegen. (En met specerijen bedoelen we iets leuks dat geeft je stimulans en energie om uw taken te voltooien).

Slechte houding en negatieve zelfpraat

Dingen gaan niet altijd zoals we hadden gehoopt, maar dat betekent niet dat je voor altijd in een sleur blijft zitten. Focussen op slechte dingen weerhoudt je ervan taken uit te voeren, en het kan je niet voor altijd onder controle houden. U kunt van streek zijn, maar een blijvende slechte houding zal uw motivatie verpesten, tenzij u actief probeert deze te veranderen.

Onzekere doelen

U denkt misschien dat u specifieke doelen voor ogen heeft, maar stimuleren deze uw motivatieniveau? Het is essentieel dat u uzelf duidelijke aanwijzingen geeft. Zonder hen zullen vage ideeën na verloop van tijd vervagen. Je kunt niet zomaar zeggen dat je gezonder wilt eten. U moet specifiek zijn over wat u wilt bereiken en precies schetsen hoe u dat gaat doen.

Hoe kun je weer op het goede spoor komen?

Nu je weet wat een gebrek aan motivatie kan veroorzaken, moet je technieken leren om dit te doen begin met het vinden van je motivatie opnieuw. Het herhalen van positieve affirmaties zal je slechts tot nu toe brengen.

Het is misschien niet elke tip voor jou, maar probeer er minstens één te vinden waarmee je kunt beginnen met oefenen:

  • Luister naar podcasts die positieve, bemoedigende verhalen delen.
  • Omring jezelf met mensen in je leven die ook aan doelen werken en de voortgang delen En uitdagingen.
  • Geef uzelf prikkels of beloningen voor het volbrengen van taken.
  • Voor elke taak die je doet en die je niet leuk vindt, doe iets waar je blij van wordt.
  • Verdeel uw takenlijst in overzichtelijke secties.
  • Maak van uw taken gewoontes in uw dagelijkse routine.
  • Ga naar buiten voor een wandeling om je focus te centreren.
  • Wees aardig en medelevend voor jezelf.
  • Beweer het tegenovergestelde als je negatieve gedachten hebt.

vrouw die mascara aanbrengt tijdens de ochtendroutine

Hoe u uw gebrek aan motivatie kunt vergroten

Het stimuleren van uw motivatie kan op verschillende manieren worden bereikt. Ieder persoon is uniek en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Hier zijn enkele algemene strategieën die kunnen helpen:

Stel duidelijke, goed op elkaar afgestemde doelen

Het hebben van een duidelijk en specifiek doel kan richting geven en een reden geven om gemotiveerd te blijven. Bonuspunten als u uw doelen kunt koppelen aan uw waarden of een gevoel van doel om door te gaan. Breek grote doelen op in kleinere, beheersbare taken, zodat ze minder overweldigend lijken. Bovendien kan de dopamine-beloning, zodra je een doel hebt bereikt, een krachtige motivator zijn om door te gaan met je to-do-lijst.

Visualiseer succes

Jezelf voorstellen dat je je doelen bereikt, kan een krachtige motivator zijn. Visualiseer het proces, en niet alleen het eindresultaat, waardoor uw doelen reëler en haalbaarder kunnen aanvoelen.

Gebruik positieve affirmaties

Positieve zelfpraat kan je helpen gemotiveerd te blijven door twijfel aan jezelf te verminderen en een positieve mindset te bevorderen. Onthoud dat uw gebrek aan motivatie geen luiheid is. Het komt waarschijnlijk voort uit een groter patroon. Probeer jezelf wat speling te geven en positieve affirmaties te gebruiken om jezelf op te bouwen.

Blijf georganiseerd

Een verlies aan motivatie kan snel het gevolg zijn van een chaotische werkplek. Fysieke rommel kan mentale rommel worden. Een schone en georganiseerde werk- of woonruimte kan afleiding verminderen en het gemakkelijker maken om zich op taken te concentreren, wat de motivatie kan vergroten.

Werk ook aan timemanagement. Probeer verschillende strategieën, zoals de Pomodoro-methode of tijdblokkering, om georganiseerd te blijven en uw taken op te delen in beheersbare stukken. Dit kan je helpen gemotiveerd te blijven en de taak af te ronden.

Zorg voor een gezonde levensstijl

Motivatie (en het gebrek daaraan) raakt verschillende gebieden van het leven. Van werktevredenheid tot energieniveaus en zelfs voedselkeuzes: ze voeden elkaar allemaal. Goed voor je lichaam zorgen kan je een boost geven. Regelmatige lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd dieet en voldoende slaap kunnen uw energieniveau en algehele stemming verhogen, wat op zijn beurt uw motivatie kan vergroten.

Oefen mindfulness

Aanwezig en betrokken zijn bij het huidige moment kan je helpen gefocust en gemotiveerd te blijven. Mindfulness-oefeningen zoals meditatie kunnen helpen deze vaardigheid te cultiveren. Je hoeft niet te veel op pad te gaan of je schema te herwerken om ruimte te maken voor mindfulness. Apps voor diep ademhalen, begeleide meditatievideo's en on-demand virtuele yogalessen kunnen je allemaal helpen geaard te blijven.

Zoek een motivatiemaatje

Iemand hebben met wie u uw doelen en voortgang kunt delen, kan voor extra motivatie zorgen. Dit kan een vriend, familielid of mentor zijn. Misschien wilt u ook een professional in de geestelijke gezondheidszorg of een gecertificeerde levenscoach zoeken om u te helpen gewoonten te herkennen, nuttige strategieën te ontwikkelen en ondersteunende feedback te geven over uw voortgang.

Beloon jezelf

Door uzelf een beloning te geven wanneer u een mijlpaal bereikt of een taak voltooit, kan dit een stimulans zijn en uw motivatie vergroten. Het zal ook uw zelfvertrouwen vergroten, wetende dat u de doelen kunt bereiken die u zich heeft gesteld.

Blijf volhardend

Het ontwikkelen van zelfcompassie zal van onschatbare waarde blijken op je reis naar een consistentere motivatie. Probeer te onthouden dat tegenslagen deel uitmaken van het proces. Laat falen je niet demotiveren. Leer van je fouten en ga door.

Bedenk dat motivatie geen constante toestand is, maar fluctueert op basis van verschillende factoren. Het is normaal om periodes van lage motivatie te hebben. De sleutel is om je door deze momenten niet van je doelen te laten afhouden.

Portret Van Een Slapende Jonge Vrouw

Veelgestelde vragen over motivatie

Vraagt ​​u zich af welke andere veelgestelde vragen mensen zonder motivatie stellen?

Wat is het belang van een uitdagende baan om gemotiveerd te blijven?

Zonder enige uitdaging heb je niets nieuws om naartoe te werken. Als al uw taken gemakkelijk zijn, heeft u geen enkele prikkel om het beter te doen. Regelmatig een uitdaging aangaan kan je motiveren om iets nieuws te leren, je vaardigheden aan te scherpen en nieuwe ervaringen uit te proberen.

Welke dingen beïnvloeden mijn motivatie?

Er zijn veel dingen die uw motivatie kunnen beïnvloeden. Het weer, de mensen om je heen, hoe hongerig je bent en meer hebben invloed op je motivatieniveau. Vaststellen wat de meeste impact op u heeft, is een uitdaging, maar het kan u helpen weer op het goede spoor te komen. De volgende keer dat je geen motivatie hebt, let dan op je omgeving.

Hoe kan ik iemand helpen die zich ongemotiveerd voelt?

Een van de beste dingen die je kunt doen voor iemand die niet gemotiveerd is, is hem steunen wanneer en hoe hij je nodig heeft. Als ze worstelen met een psychische aandoening, kun je voorstellen om professionele hulp te zoeken. Als ze iemand nodig hebben die hen verantwoordelijk houdt voor hun dagelijkse taken, kunt u dat ook doen. Kom voor ze op de manier die bij hen past; ieders behoeften zijn anders.