De Arbeidsinspectie beboet Barça en de Spaanse Federatie omdat ze geen gelijkheidsplan hebben

Nieuws

Yolanda Díaz, minister van Arbeid en Sociale Economie en tweede vice-president van de regering-Sánchez, heeft in een interview verzekerd dat de Arbeidsinspectie heeft de Koninklijke Spaanse Voetbalfederatie (RFEF) een boete opgelegdFC Barcelona, ​​Espanyol en CD Europa voor geen gelijkheidsplan hebben.

Maar de sancties stoppen hier niet en er wordt onderzocht waarom het intimidatieprotocol niet werd geopend door de RFEF toen de niet-consensuele kus plaatsvond door Rubiales (die toen de president was) van de voetballer Jenni Hermoso, na het winnen van het WK. Damesvoetbal in augustus.

De Arbeidsinspectie is krachtig geweest, net als de minister die op RNE verklaarde dat de huidige wereldkampioenen geen pestprotocol hadden op hun werkplek. Iets dat hij niet heeft geaarzeld om te omschrijven als ‘zeer ernstig’. “Ik wil tegen de clubs en de Federatie zeggen dat als we over gelijkheid praten, we dat ook doen Fundamentele rechten en daarom moeten ze aan de regelgeving voldoen. Intimidatie is iets heel ernstigs, we kunnen niet doorgaan zonder actieprotocollen of gelijkheidsplannen”, zei hij.

De arbeidssanctie die Barça en andere clubs treft

De rol van de Arbeidsinspectie in deze hele zaak kent drie scenario's, zoals minister Díaz heeft uitgelegd. “Vermeende overtredingen als gevolg van verschillende elementen, zoals beloningsdiscriminatie tussen mannelijke en vrouwelijke spelers evenals het bestaan ​​van gelijkheidsplannen en intimidatieprotocollen”, dit alles was van toepassing op clubs die tenslotte nog steeds bedrijven zijn.

En één daarvan Ze zullen een boete moeten betalen, het is Barça Dat “Het is gesanctioneerd omdat het geen gelijkheidsplan heeft, er zijn andere teams die zich beter hieraan houden.” Zo “komt er wel een overtredingsmelding voor deze gebeurtenissen, maar zijn de sancties klein omdat we ons niet kunnen verdiepen in de arbeidsrelatie.” Wat de bedoeling is, zoals in augustus werd gedaan, “is om een ​​krachtige boodschap uit te zenden: ‘Het is voorbij.’”

Gelijke beloning om loondiscriminatie te voorkomen

Zowel de minister als de Arbeidsinspectie zelf hebben het belang benadrukt van het uitbannen van loondiscriminatie en het naleven van de gelijk loon. In het geval van de gesanctioneerde teams is er gedaan om dit te verifiëren, naast acties met betrekking tot seksuele intimidatie.

Op dezelfde manier is geanalyseerd of er gelijkheidsplannen van kracht waren. Tenslotte is het ontbreken hiervan de reden dat de arbeidsinspecteurs met de dossiers zijn begonnen. Dit is niet nieuw, want het is iets waar de vakbond Futpro al enkele jaren om vraagt. Een trend die viraal begon te gaan met het beroemde 'Het is voorbij''. Yolanda Díaz heeft ontmoetingen bevestigd met de voorzitter van deze vakbond, aan wie zij ooit het voornemen van de regering overbracht om alle regels met betrekking tot gelijkheid in de voetbalwereld en in sportclubs af te dwingen.

Verklaring van de vrouwenvoetbalbond

FUTPRO heeft via zijn sociale netwerk X een verklaring uitgegeven waarin het zijn grote tevredenheid uitdrukt over de resolutie van het Ministerie van Arbeid. Het reageert, zo zeggen zij, op een klacht bij dit orgaan waarin de belangrijkste vrouwenvoetbalbond om meer betrokkenheid vroeg om intimidatiesituaties te voorkomen.