Wat is een slaapcoach? Waarom je er een nodig hebt

Vooruitgang op het werk

Iedereen kent wel eens een duizelige ochtend na een slechte nachtrust. Je hebt moeite om uit bed te komen, schenkt jezelf een gigantische kop koffie in en gaat onder een dikke waas van de ene taak naar de andere. In sommige gevallen lukt het je nooit om de volledige controle over je dag te nemen.

Niemand verdient een slechte nachtrust, laat staan ​​meerdere nachten achter elkaar. Regelmatige, gezonde slaap houdt je energiek en mentaal fit. Zonder dit verslechtert je humeur, verdwijnt het enthousiasme en keldert de productiviteit. Als je moeite hebt om zelf goede rust te krijgen, is het misschien tijd om hulp in te roepen bij een slaapcoach.

Soms – en vaak zonder dat je het door hebt – staat het leven je slaapgewoonten in de weg. Misschien rek je jezelf uit met de talloze verantwoordelijkheden van het ouderschap, zelfzorg, en je carrière. Of misschien heb je moeite om goed te blijven slaap hygiëne omdat verslaving aan mobiele telefoons overtuigt je ervan uitstellen voor het slapengaan. Wat de reden ook is, je bent niet de enige: de boosdoeners achter slecht slapen zijn ontelbaar en komen vaak voor.

Controle krijgen over uw slaap is essentieel voor een gezond leven. Gelukkig hoef je niet alleen een pad naar betere slaapgewoonten te banen. Een slaapcoach maakt gebruik van wetenschappelijke en praktische strategieën om een ​​plan op maat te maken om uw slaapkwaliteit te verbeteren. Als u er een in uw hoek heeft, kunt u het woelen en draaien verminderen en krijgt u de goede nachtrust die u verdient.

Wat is een slaapcoach?

Een slaapcoach biedt onderwijs, ondersteuning en een uitvoerbaar plan om slaapproblemen te overwinnen en betere gewoonten op te bouwen.

Ze zijn niet hetzelfde als een slaapconsulent, een geregistreerde en opgeleide medische professional. Vaak geassocieerd met het opvoeden van jonge kinderen en baby’s, kan een gecertificeerde slaapconsulent of verpleegkundige ouders en verzorgers helpen bij het reguleren van de slaapbasis van hun baby.

Natuurlijk is hun werk niet exclusief voor baby’s en ouders; ze kunnen hun expertise toepassen om mensen van alle leeftijden te helpen bij het ontwikkelen van op gezondheidszorg gebaseerde strategieën om de slaapkwaliteit te verbeteren.

Ook nieuwe ouders en slechte slapers profiteren van slaapcoaching, alleen op een andere manier. Slaapcoaches voor volwassenen en kinderen ondersteunen hun cliënten bij het aanpakken van slaapproblemen en het aanpassen van hun nachtelijke routines. Dit kan betekenen dat u de cliënt verantwoordelijk houdt voor een door een arts voorgeschreven actieplan of dat u voorlichting en ondersteuning aanbiedt in een niet-medische context.

Veel mensen wenden zich tot een gespecialiseerde coach wanneer slaapgebrek of een slechte slaapkwaliteit hun dagelijks functioneren al aanzienlijk heeft beïnvloed. Een slaapexpert is echter waardevol voor iedereen die een meer holistisch plan wil ontwikkelen om zijn of haar mentale en fysieke gezondheid te beschermen en te koesteren.

Zelfs voor een activiteit die zo elementair is als slaap, kun je altijd werken aan verbetering. Het kan zoiets simpels zijn als eerder gaan slapen of ervoor zorgen dat u dat niet doet slaap te veel.

Slaapondersteuning werkt als alle andere soort coaching programma. Het begint met een één-op-één beoordeling van uw sterke en zwakke punten en doelstellingen. Het eerste gesprek om inzicht te krijgen in uw slaapproblemen kan telefonisch, persoonlijk of in een gesprek plaatsvinden virtuele coachingsessieafhankelijk van uw locatie en voorkeuren.

U kunt met de slaapcoach een aantal details over uw slaapomstandigheden beoordelen. Deze kunnen zijn:

 • Bedtijdroutine: Hoe je ’s avonds tot rust komt, eetpatronen ’s avonds laat en telefoongebruik
 • Omgeving: Lawaai, blootstelling aan licht en algeheel comfort van uw kussens en matras
 • Duur: De totale hoeveelheid slaap die u regelmatig krijgt
 • Kwaliteit: Of je nu uitgerust en klaar om te gaan wakker wordt, of moe en klaar om weer in bed te kruipen
 • Emotioneel welzijn: Externe factoren, zoals werkgerelateerde stress, relatieproblemen en chronische angst, kunnen van invloed zijn op uw vermogen om in slaap te komen
 • Medische geschiedenis: Onernstige medische aandoeningen, slaapproblemenof slaapmedicijnen die uw slaap negatief beïnvloeden

Hoe kan slaapcoaching jou helpen?

Het is nooit een slecht idee om hulp te vragen, zelfs niet bij zoiets natuurlijks als slapen. Een goede nachtrust is van fundamenteel belang voor uw geestelijke en lichamelijke gezondheid. Als u er niet genoeg van krijgt, zult u waarschijnlijk de gevolgen ervan merken op uw werk en algemeen welzijn.

Hier zijn enkele manieren waarop het inhuren van een slaapcoach kan helpen:

1. Verbeter gewoonten

U bent zich er misschien niet van bewust in welke mate de rest van uw dagelijkse gewoonten invloed hebben op de kwaliteit van uw slaap. Dieet, lichaamsbeweging en de balans tussen werk en privéleven hebben allemaal invloed op hoe goed u rust. Maar kleinere details die niet zo gemakkelijk te herkennen zijn, kunnen ook een negatieve invloed op u hebben. Als u aan uw apparaten vastzit en uitdroogt, kan dit ook een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van uw slaap.

Samen met een slaapcoach kun je ongezonde gewoonten ontdekken en een actieplan opstellen om deze aan te pakken. De resultaten zullen veel verder reiken dan slaapoplossingen, omdat u routines of omstandigheden moet aanpakken die van invloed zijn op andere aspecten van uw leven om uw slaap te verbeteren.

U kunt bijvoorbeeld regelmatig laat opblijven om uw werk af te maken, omdat u overdag dingen uitstelt. Door de oorzaak aan te pakken, verbetert u niet alleen uw slaap, maar voelt u zich ook minder gestrest. Bovendien zorgt een goede nachtrust ervoor dat u beter presteert op het werk en geniet van uw vrije tijd.

2. Transformeer de kwaliteit van de slaap

Als u op zoek bent naar slaapondersteuning, is uw eerste doel waarschijnlijk het verbeteren van de kwaliteit van uw slaap. Volgens de CDC hebben volwassenen minimaal zeven uur slaap per nacht nodig.

Maar kwantiteit is slechts de helft van de uitdaging. Als je slaapt, doorloop je cycli van 90 minuten van snelle oogbewegingen (REM) en niet-snelle oogbewegingen (niet-REM). Niet-REM-slaap is de diepe slaap die uw immuunsysteem nieuw leven inblaast, ideeën met elkaar verbindt en het geheugen organiseert.

Een coach kan je voorzien van middelen om een ​​betere niet-REM-slaap te stimuleren, zoals leren eerder te gaan slapen en het aanpakken van stress of angst waardoor je blijft woelen en draaien.

vrouw-slaapt-rustig-'s nachts-met-haar-kat-slaapcoach

3. Maak een slaapplan

Het leven wordt druk – en dat is misschien de reden waarom u in het begin al slaapproblemen heeft. Eén van de meest voor de hand liggende voordelen van slaapcoaching voor volwassenen is een stappenplan om jouw slaapproblemen op te lossen. De missie van de coach is om u te helpen slagen, wat betekent dat zij met u willen samenwerken om een ​​holistische en realistische strategie te creëren die rekening houdt met uw levensstijl en dagelijkse routine.

Hoewel het nuttig kan zijn om advies in te winnen bij vrienden en collega’s, zijn uw uitdagingen uniek. Iedereen heeft andere behoeften en realiteiten; een zzp’er met een fluctuerende werkdruk heeft niet dezelfde obstakels als een ouder die nachtdienst draait.

Een coach overweegt al deze uitdagingen en bouwt ze uit tot een alomvattend en gepersonaliseerd actieplan.

4. Ontwikkel een proactieve houding

Soms staan ​​verantwoordelijkheden op het werk en thuis u in de weg om voor uzelf te zorgen. Als u zich overweldigd voelt en niet zeker weet waar u een balans kunt vinden, bent u niet de enige.

Een slaaptrainingscoach kan u helpen zich bewuster te worden van gewoonten die een negatieve invloed hebben op uw rust en algehele gezondheid, en het zien van de positieve resultaten van een nieuw slaapplan kan u aanmoedigen om proactief te zijn op andere gebieden van uw welzijn.

Heb ik een slaapcoach nodig? 7 veelbetekenende signalen

Als u vaak duizelig wakker wordt en de dag verdwaasd doorbrengt, is het een goed idee om hulp te zoeken. Hier zijn zeven signalen die erop kunnen wijzen dat het inhuren van een slaapcoach de juiste zet is:

 1. Je bent een ploegendienstwerker met onregelmatige uren die moeite hebben om een ​​consistent slaapschema te behouden
 2. Chronische vermoeidheid overdag onderbreekt uw dag, zelfs als u voldoende uren slaap krijgt
 3. U reist regelmatig voor uw werk en een jetlag verstoort uw slaappatroon
 4. Slechte bedtijdgewoonten zoals overmatige schermtijd, onregelmatige eetschema’s en uitstelgedrag belemmeren een regelmatig slaapschema
 5. Angst of stress over het slapen creëert een self-fulfilling prophecy, en je hebt moeite om kalm te worden als het bedtijd is
 6. U heeft een onderliggende gezondheidstoestand die uw vermogen om in slaap te vallen belemmert, zoals een slaapstoornis of slaapapneu
 7. Een stemmingsstoornis – zoals post-traumatische stress-stoornisangst of depressie – veroorzaakt slaapstoornissen

Onthoud: een slaapcoach is geen vervanging voor een medische professional. Als uw slaap een aanzienlijke invloed heeft op uw gezondheid (of omgekeerd), moet u contact opnemen met een arts. In veel gevallen ondersteunen de beste slaapcoaches cliënten bij het volgen van het advies van hun arts.

man-met-therapeut-in-gesprek-tijdens-sessie-slaapcoach

Hoe u de juiste slaapcoach kiest

Er is voor iedereen een slaapcoach – en het vinden van de juiste voor jou vereist zorgvuldig zoeken. Hier is hoe u de juiste coach voor u kiest:

 • Begrijp uw behoeften: Hoewel een slaapcoach kan u helpen uw doelstellingen te identificeren; het is een goed idee om vooraf enige voorbereiding te doen. Neem even de tijd om na te denken over uw slaapproblemen en wat u hoopt te bereiken door het inhuren van een coach.

  Denk aan details zoals uw dieet, werkroutine, stressniveaus en geestelijke gezondheid en hoe deze uw vermogen om te rusten beïnvloeden. De oefening zal je helpen je zoektocht naar de juiste coach te verfijnen en openheid op te bouwen voor het afbreken en opbouwen van nieuwe gewoonten.

 • Controleer hun inloggegevens: A Ouders die op zoek zijn naar een coach om hun kind te helpen slapen en hun eigen kinderen hebben andere behoeften dan een jonge professional die aan een sterkere balans tussen werk en privé werkt.

  Coaches hebben alle ervaringen en expertise; let op hun certificeringen, referenties en jarenlange ervaring om ervoor te zorgen dat hun vaardigheden en knowhow aansluiten bij uw specifieke doelstellingen en behoeften.

 • Zoek een verbinding: Werken met een coach is een kwetsbare en persoonlijke ervaring. Het is belangrijk dat u zich op uw gemak voelt bij het bespreken van uw behoeften, of het nu uw persoonlijke routine is of uw relatie met angst.

  Let tijdens uw eerste berichtgeving en eerste consultatie op hun luistervaardigheden en communicatiestijl. Als je het prettig vindt om te delen, is dat een teken dat je de juiste coach hebt gevonden.

 • Gebruik AI in uw voordeel: Innovatieve technologie kan helpen bij het opbouwen van een dataset die specifiek is afgestemd op uw gewoonten. Gegevens van een slaap-tracker Hiermee kan uw coach uw specifieke uitdagingen in kaart brengen, een stappenplan opstellen en data-analyse gebruiken om uw voortgang te volgen en te ondersteunen.

Krijg de slaap die je verdient

Of je nu moeite hebt om in slaap te vallen of zo te blijven, een slaapcoach die gespecialiseerd is in het bezorgen van een goede nachtrust kan je helpen.

Regelmatige, kwaliteitsvolle slaap is een integraal onderdeel van uw gezondheid; een goede nachtrust zorgt ervoor dat uw lichaam en geest de rust en aanvulling krijgen die ze nodig hebben. En het koesteren van goede slaapgewoonten helpt je niet alleen om meer gesloten te blijven. Het vertaalt zich ook in een betere focus, meer energie en minder stress.

Verwaarloos het belang van rust niet. Wanneer slapeloze nachten veranderen in een gezonde slaap, zul je blij zijn dat je hulp hebt gezocht.