Wat is een lerarenloopbaancoach en heb je er één nodig?

Vooruitgang op het werk

Docenten maken het verschil.

Ze bieden studenten motivatie en de harde en zachte vaardigheden ze zullen het dagelijks leven moeten aanpakken. En ongeacht welke carrière deze leerlingen later beginnen, ze zullen de komende jaren afhankelijk zijn van het klassikale onderwijs.

Dankzij de impact die leraren maken, dit carriere kan ongelooflijk lonend zijn. Ze ervaren de voldoening als ze zien hoe leerlingen uitdagingen aangaan, groeien en slagen, waarbij ze soms een levenslange band met hen aangaan.

Maar deze beloningen impliceren een grote verantwoordelijkheid en hard werken. Ongeacht hoeveel jaar ervaring ze hebben, sommige leraren ervaren stress en vermoeidheid. En tijdens de COVID-19-pandemie ervoeren leraren feitelijk meer burn-out dan beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg, vooral omdat ze zich zo snel moesten aanpassen aan nieuwe lesmethoden en tegelijkertijd hun klaslokalen veilig moesten houden.

Als je als docent gestrest bent of vastloopt in je carrière, ben je niet de enige. Maar uw emotionele en fysieke welzijn komt op de eerste plaats. Je verdient het om een ​​lonende rol te spelen die voldoende tijd biedt voor zelfzorg zonder constante burn-out.

Een loopbaancoach voor leraren kan u helpen uw behoeften te identificeren en te beslissen of u naar een nieuwe functie moet overstappen, of dat nu betekent dat u uw schema en inzet moet aanpassen of dat u een carrièrestap naar een geheel nieuwe branche moet maken.

Wat is loopbaancoaching voor docenten?

Lerarenloopbaancoaching is een nichevorm van professionele coaching. Deze gespecialiseerde levens- of loopbaancoaches kunnen u helpen duidelijkheid te krijgen over professionele doelen en strategische plannen te maken voor verschillende situaties, zoals het veranderen van baan of bedrijfstak.

Loopbaan- of levenscoaches voor docenten kunnen u helpen doelen te stellen, sollicitatievaardigheden te verbeteren en om te gaan met stressvolle situaties op het werk – wat uw behoeften ook zijn. Deze loopbaanexperts kunnen u ook helpen bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen en zelfbewustzijnwaardoor u de tools krijgt om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Coaching gaat over het opbouwen van een langdurige relatie, met zelfontdekking als belangrijkste finishlijn. Het is hard werken, maar het is de moeite waard. Volgens een onderzoek van BetterUp konden mensen die met coaches werkten in slechts drie maanden tijd hun stressmanagement en zelfbewustzijn snel verbeteren.

Houd er rekening mee dat een coach anders is dan een mentor of een therapeut. Een mentor is waarschijnlijk een collega of manager die ervaring heeft in jouw vakgebied en die op basis van die ervaring loopbaanadvies kan geven.

En een therapeut is een professional in de geestelijke gezondheidszorg wiens doel het is om de oorzaak van uw problemen te vinden en te creëren coping-mechanismen om je te helpen bloeien. Een coach is iemand heel anders: een expert op het gebied van professionele ontwikkeling die je ondersteunt terwijl je groeit.

5 voordelen van het inhuren van een lerarenloopbaancoach

Volgens een Gallup-enquête uit 2022 voelt 44% van de leraren in het basis- en voortgezet onderwijs zich heel vaak of altijd opgebrand – wat 14% hoger is dan het gemiddelde van 30% voor alle werknemers. Uit het onderzoek blijkt dat lage gemiddelde salarissen, in combinatie met de intense, praktijkgerichte aard van het werk, van lesgeven een uitputtende carrière kunnen maken. En druk van bestuurders, ouders en leerlingen kan ook stress veroorzaken bij leraren.

Als je last hebt van een burn-out bij leraren of op zoek bent naar een carrièreswitch, weet je misschien niet waar je moet beginnen. Hier leest u hoe een loopbaancoach van een leraar u kan helpen op dit moment van verandering.

1. Krijg een perspectief van buitenaf

Als je het gevoel hebt vast te zitten in een doodlopende rol of emotioneel uitgeput bent, kan een perspectief van buitenaf je helpen de situatie vanuit een nieuwe invalshoek te bekijken. Uw coach kan met u brainstormen, inzichten verschaffen en u ertoe aanzetten te begrijpen welke aspecten van uw werk onbevredigend zijn geworden.

Misschien ben je dol op lesgeven en heb je geen zin om het veld te verlaten, maar heb je moeite met het maken van interactieve presentaties die je leerlingen boeien, omdat je geen tijd hebt. Een coach kan je helpen een betere balans tussen werk en privé te vinden en tijd te vinden om je voor te bereiden op de lessen. Of zij kunnen u begeleiden bij het kiezen van een andere lesmethode die hetzelfde effect heeft, maar minder tijd kost.

En als je het gevoel hebt dat onderwijs misschien niet iets voor jou is, kan een coach je helpen overdraagbare vaardigheden te ontdekken en nieuwe carrières voor leraren te verkennen. Stel dat u een wiskundeleraar op een middelbare school bent: een coach kan u helpen brainstormen over hoe haalbaar het zou zijn om uw vaardigheden in een datawetenschaps- of analyserol te gebruiken.

2. Versla burn-out

Volgens een onderzoek van BetterUp rapporteren cliënten een vermindering van 19% in burn-out bij het werken met een coach. Dit is niet alleen het gevolg van het aanpassen van schema’s of het nemen van pauzes.

Het proces van het werken met een coach zelf kan uw stress verminderen en u ontlasten. Het herinnert u eraan dat u niet de enige bent, vermindert eventuele gevoelens van isolatie en biedt u een veilige, ondersteunende omgeving waarin u uw zorgen en onzekerheden kunt wegnemen.

Als je je al een tijdje gestrest voelt en je gedachten al hebt gedeeld met andere leraren die hetzelfde ervaren, kunnen zij bevestiging bieden. Maar ze kunnen ook een feedbackloop creëren waarin het onwaarschijnlijk is dat je nieuwe inzichten of hoop zult verwerven, omdat iedereen put uit soortgelijke ervaringen.

In plaats daarvan luisteren coaches actief naar uw zorgen en helpen u een duidelijke route naar verbetering te visualiseren en uit te stippelen, of dit nu de komende maand of tien jaar is.

3. Verkrijg zelfbewustzijn

Je interne monoloog vertelt je misschien dat het onmogelijk is om op je 40e of 50e van carrière te veranderen, waardoor je vast blijft zitten waar je bent. Maar als je ontevreden bent over je carrière, heb je de macht om iets te veranderen. Een coach helpt je een gesprek met jezelf te voeren over innerlijke drijfveren, sterke punten en kansen.

Al dit werk leidt tot zelfbewustzijn, wat kan bijdragen aan het succes in uw carrière. Het brengt je in contact met je sterke en zwakke punten en helpt je te begrijpen wat je tegenhoudt, zodat je het imposter-syndroom kunt omzeilen en het leven kunt opbouwen dat je wilt.

Als je een leraar bent die jarenlang heeft gewerkt aan het ontwikkelen van overtuigende lesplannen en een boeiend klaslokaal, heb je waarschijnlijk diepe banden met huidige en voormalige studenten. Maar als je zo moe bent dat je zelfzorg achteruitgaat en je geen quality time met je dierbaren kunt doorbrengen, moet je daar eerlijk tegenover jezelf over zijn.

Een coach kan je helpen ontdekken wat je nodig hebt om je echt vervuld te voelen en een zelfzorgplan te implementeren of de beslissing te nemen om je vakgebied te verlaten. Als u ervoor kiest om te vertrekken, vermeldt uw transitie-CV of sollicitatiebrief jarenlange ervaring met het ontwikkelen van soft skills waarmee u zich als sollicitant kunt onderscheiden tijdens uw zoektocht naar een baan.

4. Zoek steun

Je hebt emotionele steun nodig in tijden van verandering, en een loopbaancoach als docent biedt een onbevooroordeeld perspectief dat vrienden en familie vaak niet kunnen bieden. Deze gespecialiseerde coaches zijn bekend met de situatie waarin u zich bevindt, of ze nu zelf voormalige docenten zijn of veel cliënten door soortgelijke processen hebben begeleid.

Coaches bieden ondersteuning door duidelijkheid te bieden als je die niet hebt. Ze dwingen je om je open te stellen en een veilige, vertrouwelijke ruimte voor je te creëren. Tijdens een coachingsessie kun je vrijuit je gevoelens uiten en ontdekkingen over jezelf doen, zonder je zorgen te hoeven maken over oordelen of vooroordelen. En met die informatie kunnen ze u helpen realistische doelen te stellen waar u vertrouwen in heeft, en u verantwoordelijk houden voor actiepunten.

5. Maak een actieplan

Beslissen om welke verandering dan ook door te voeren vergt vertrouwen en mentale fitheid. Maar vaststellen dat er een verandering nodig is, is nog maar het begin: je moet een actieplan maken, uitvoeren en erover nadenken om het te verwezenlijken.

Een actieplan is een strategisch stappenplan richting een doel. Deze plannen zorgen voor focus, voorkomen dat u meer op u neemt dan waartoe u zich kunt verplichten, en bepalen een duidelijke tijdlijn voor het stellen van doelen. Ze helpen u ook uw voortgang bij te houden en te begrijpen hoe risico’s de resultaten kunnen beïnvloeden wanneer u de arbeidsmarkt betreedt.

Een loopbaancoach voor leraren zal je helpen dit document te maken, met vervaldata voor verschillende mijlpalen en plannen voor mogelijke obstakels. Ze begeleiden je bij het afbreken van grote doelen, zoals het behalen van een certificering voor een nieuwe functie, en moedigen je gaandeweg aan.

Hoe vind je een lerarenloopbaancoach?

Je opgebrand, ontevreden of stagnerend voelen zijn allemaal sterke tekenen dat je baat zou hebben bij het werken met een coach. Je hoeft niet alleen door die gevoelens te navigeren of over oplossingen te brainstormen. Een coach kan u helpen het juiste pad te ontdekken, zodat u zich op uw gemak en zelfverzekerd voelt als u dit pad bewandelt.

Maar de sprong wagen kan moeilijk zijn, vooral als je niet zeker weet waar je moet beginnen. Hier leest u hoe en waar u een coach kunt vinden waarmee u echt een band heeft:

1. Meld je aan bij een coachingplatform

Meld u aan voor een coachingsdienst zoals BetterUp en krijg online toegang tot een netwerk van experts. Je kunt loopbaancoaching voor docenten vinden, maar er zijn ook coaches die gespecialiseerd zijn in andere onderwerpen, zoals loopbaantransities, communicatie of je hele leven.

Het is ook een goed idee om in uw professionele netwerk van leraren te vragen of iemand een coachingervaring heeft gehad en wat hun mening was. Ze hebben misschien inzicht in wat het beste werkt voor mensen in jouw positie of een aanbeveling voor een bepaalde coach.

2. Zoek een coach die aansluit bij jouw behoeften

BetterUp koppelt u aan een coach met de juiste ervaring voor uw doelen wanneer u zich aanmeldt voor het programma. Kies een persoon met de opleiding, vaardigheden en geschiedenis die bij uw behoeften past. Net als mentoren en therapeuten heeft elke coach een andere achtergrond en ervaringsniveau, dus doe je onderzoek om iemand te vinden die bij je past.

Als je aan je eerste sessie begint, of een relatie met je coach ontwikkelt, en je realiseert dat deze niet de juiste match is, is het oké om je mening te uiten en naar iemand anders te gaan. Omdat een coach een professional is – en geen vriend of collega – zul je hem of haar niet beledigen met de verandering. En met BetterUp kun je nieuwe coaches uitproberen zonder dat je eerst je wedstrijd hoeft te testen.

leraar-kijkt-naar-notebook-in-de-klas-leraar-loopbaancoach

3. Weet wat je kunt verwachten

Bereid je voor op je eerste 1:1 coachingsessie door na te denken over je ervaring als docent en de redenen waarom je hebt besloten dit proces te starten. Je zou kunnen proberen vragen te beantwoorden als:

  • Wat zou ik anders hebben gedaan in mijn carrière?
  • Waar zie ik mezelf In vijf jaar?
  • Wat zijn mijn aangeboren vaardigheden?
  • Van welke delen van mijn carrière houd ik?
  • Welke delen van mijn carrière moeten veranderen?
  • Wanneer voelde ik mij het meest voldaan op mijn werk?
  • Welke situaties geven mij stress of overweldigen mij?
  • In welke nieuwe rollen zie ik mezelf?

Een dagboek bijhouden is ook een geweldige manier om specifieke momenten in je carrière te reflecteren en te onthouden. U kunt het meenemen naar uw sessies en relevante inzichten delen om een ​​gesprek met uw coach op gang te brengen. Het kan ook helpen om een ​​loopbaanassessment te doen persoonlijkheidstest om uw sterke punten, mogelijkheden en voorkeuren beter te begrijpen.

Gebruik deze informatie om een groeimindset. Bereid je voor om openlijk met je coach te praten en accepteer de antwoorden die naar je toe komen, zelfs als ze niet de antwoorden zijn die je had verwacht te horen. Je zult coaching met een open geest moeten benaderen, kwetsbaar wordenen wees eerlijk tegen jezelf als je echt wilt groeien.

Ongefilterde eerlijkheid tonen tegenover een vreemde kan een uitdaging zijn, vooral als je het moeilijk hebt op je werk. Maar maak je geen zorgen dat een coach je aardig vindt, of dat je je schaamt voor eerdere beslissingen. Een coach kan diepgaander met je aan de slag als je je muren laat zakken. Ze verwachten niet dat je alle antwoorden hebt. Het is hun taak om zich op de toekomst te concentreren – niet op het verleden.

Leren stopt nooit

Of je nu twee of dertig jaar ervaring hebt in de klas, je hebt een positief verschil gemaakt in het leven van leerlingen. En als deze rol of uw huidige omgeving u niet langer van dienst is, is het redelijk en gezond om iets te veranderen.

Het kan zijn dat u in een nieuwe functie terechtkomt waarin u een nog groter aantal studenten gaat helpen, bijvoorbeeld als onderwijsconsulent of onderwijsontwerper die advies geeft over het leerplan. Een coach helpt je bij het werken aan je vaardigheden op het gebied van het schrijven van cv’s en het opnieuw opbouwen van je LinkedIn. Of misschien is het enige wat je nodig hebt om na te denken over ervaringen uit het verleden en aan je zachte vaardigheden te werken.

Een loopbaancoach voor docenten kan de angst wegnemen bij het nemen van beslissingen en u helpen zich klaar en enthousiast te voelen voor een nieuw begin. Leraren die in transitie gaan, hebben niet vaak de kans om voor zichzelf prioriteiten te stellen vanwege hun drukke dagen en energieke rollen, en coaching zou een nieuwe gelegenheid voor reflectie kunnen bieden.