Wat is een langetermijndoel en hoe kan ik dit bereiken?

Vooruitgang op het werk

Of je dat nu probeert ondernemer worden, uw credit score verbeteren of een Olympische medaille winnen, langetermijndoelen vergen al uw energie. Om een ​​langetermijndoel te bereiken, moet je hard werken, vooruit plannen en de prijs in de gaten houden.

Als we het hebben over wat een langetermijndoel is, hebben we het over de grote doelen. De levensdoelen. De dromen. De doelen van iedereen zijn anders, maar dit kan betekenen dat je dokter wordt, een startup start of naar een ander land verhuist.

Het stellen van doelen op de lange termijn vereist dat u vooruitdenkt over de toekomst en hoe u nu al het werk kunt doen om uzelf op weg te helpen. Om succesvol te zijn met dit soort grote doelen, moet je bepalen wat het oplevert jouw levenszin.

Het kan klinken als een grote druk om langetermijndoelen te stellen, maar iedereen kan deze bereiken met wat begeleiding en inspanning.

Wat is een langetermijndoel?

Een langetermijndoel is alles wat je in de toekomst wilt bereiken. Deze doelen vereisen een meer gedetailleerde planning en een langere periode om ze te bereiken in vergelijking met kortetermijndoelen.

Als je je afvraagt ​​wat als een langetermijndoel wordt beschouwd, vergt dit groot nadenken. Ze kunnen professioneel, persoonlijk en een combinatie van beide zijn. Maar net als je andere doelen in het leven, halen langetermijndoelen ons eruit onze comfortzone en vergt wat werk.

Om uw langetermijndoelen te bereiken, is het een goed idee om enkele kortetermijndoelen in het proces op te nemen. Stel bijvoorbeeld dat uw langetermijndoel is om dierenarts te worden. U kunt voor deze ervaring een voorbereidende stap zetten door vrijwilligerswerk te doen bij uw plaatselijke dierenasiel.

Vrijwilligerswerk is iets dat u graag wilt bereiken en dat u helpt te werken aan uw langetermijndoel: een gecertificeerde dierenverzorger worden.

Door realistische stappen te creëren om uw doelen te bereiken, worden ze beter haalbaar. Het zien van vooruitgang en het bereiken van kleinere doelen motiveert mensen zelfs om door te gaan, waardoor zowel de positiviteit als de productiviteit toenemen.

We zullen binnenkort dieper ingaan op meer voorbeelden van langetermijndoelen, maar laten we ons nu eerst concentreren op wat we kunnen doen om doelen te stellen.

Hoe je langetermijndoelen kunt stellen

Doelen stellen met een doel zal leiden tot betere kansen dat u ze bereikt. Neem de tijd om je voor te bereiden voordat je erin duikt. Door het werk in het begin te doen, kun je de basis leggen voor een positief en succesvol proces.

Hier zijn vier tips waar u aan moet denken als u uw doelen stelt:

1. Neem de tijd om te visualiseren

Maak tijd vrij om uw doelen te visualiseren. Bedenk welke vaardigheden u moet leren, hoe u voor uw welzijn gaat zorgen en welke mijlpalen u wilt bereiken.

Denkt u na over wat een langetermijndoel voor een bedrijf is, of is dit persoonlijker? Of u nu een afbeelding visualiseert of een persoonlijke visieverklaring maakt, u krijgt altijd een duidelijker idee van wat u wilt bereiken.

2. Zorg ervoor dat uw doelen SMART zijn

Het stellen van SMART-doelen geeft u een raamwerk voor het ontwikkelen van een actieplan om uw doelen te bereiken. “SMART” is een acroniem dat staat voor Sspecifiek, Mhaalbaar, Ahaalbaar, Rverheven, en Time-gebonden. Hoewel dit niet het enige raamwerk voor het stellen van doelen is, blijkt uit onderzoek het is vaak de sleutel tot succes.

3. Maak een lijst met mogelijke uitdagingen

Het identificeren van mogelijke obstakels kan nuttig zijn. Als u dit doet, bereidt u zich voor op gevallen waarin u zich mogelijk moet aanpassen aan uw doelen, wat gebeurt. Het idee hier is niet om alle manieren uit te werken waarop dingen fout kunnen gaan, maar om voorbereid te zijn op de noodzaak om te moeten veranderen als gevolg van nieuwe omstandigheden.

4. Deel uw langetermijndoelen met anderen

Delen gaat niet over opscheppen of overdrijven, maar over jezelf verantwoordelijk houden. Door uw doelen hardop te zeggen tegen mensen die u vertrouwt, kan dit u inspireren om actie te ondernemen. Het is een manier om de transitie te maken van denken naar doen.

Bovendien kan het delen van uw doelen met een professioneel netwerk helpen als u advies nodig heeft over uw branche. Vrienden en familie kunnen inchecken en hun woorden van aanmoediging en steun uitspreken.

Het vinden van iemand die u tijdens dit proces verantwoordelijk houdt, is niet altijd gemakkelijk. Bij BetterUp kunnen onze coaches u de verantwoordelijkheid bieden die u nodig heeft om uw langetermijndoelen te plannen en uit te voeren.

zakenmensen-applaudisseren-voor-collega-op-kantoor-wat-is-een-langetermijndoel

Deel uw langetermijndoelen met anderen

Aangezien uw doelen over elk aspect van uw leven kunnen gaan, moet u de tijd nemen om te overwegen in welke categorie ze vallen. Door uw focus te beperken, kunt u georganiseerd blijven. Het kan zijn dat u meerdere langetermijndoelen tegelijk heeft, dus het is belangrijk om te begrijpen waar deze in ons leven passen.

Laten we de drie eens bekijken soorten doelen we kunnen hebben:

1. Persoonlijke doelen

Zoals u zich kunt voorstellen, zijn dit soort doelen bedoeld voor dingen die u in uw persoonlijke leven wilt bereiken. Persoonlijke langetermijndoelen kunnen betrekking hebben op uw hobby's, interesses of relaties.

Een voorbeeld van een persoonlijk doel kan het lopen van een marathon zijn of naar een nieuwe plek reizen. U kunt ook persoonlijke ontwikkelingsdoelen, gezondheids- of fitnessdoelen of sociale doelen stellen.

2. Professionele doelen

Een professioneel langetermijndoel is voor iedereen anders, afhankelijk van je carrièreplan. Meestal zijn deze doelen gericht op het verbeteren van het professionele niveau en het leren van nieuwe vaardigheden. Een professioneel doel kan het starten van een eigen bedrijf zijn of doorgroeien naar een managementfunctie op uw huidige werkplek.

3. Financiële doelen

Langetermijn financiële doelen gaan allemaal over geld. Deze doelen kunnen kortetermijndoelen omvatten en moeten een solide plan hebben. Het kunnen doelen zijn voor wat u met uw spaarrekening wilt doen, wat u wilt verdienen of hoe u wilt sparen om een ​​grotere aankoop te kunnen doen.

Wilt u binnen tien jaar een huis kopen? Hoeveel moet u elke maand sparen om dat doel te bereiken?

Waarom zijn langetermijndoelen belangrijk?

GHet stellen van doelen is belangrijk voor elk gebied van uw leven. Maar iets over de langetermijndoelen valt op. Uw langetermijndoelen zijn erop gericht u klaar te stomen voor succes in de toekomst. Dat is waar uw vijfjarenplannen en andere lange doelen om de hoek komen kijken.

Mensen zijn niet statisch en we moeten blijven groeien. Het is aan jou om te beslissen waar en in welk tijdsbestek.

En door deze langetermijndoelen te stellen, kun je jezelf beter begrijpen. Wilt u hogerop komen op de bedrijfsladder, of wilt u een baan vinden die uw globetrottende instincten stimuleert?

Als je geen voeling hebt met wie je bent, kan het stellen van duidelijke doelstellingen lastiger zijn. Begrijpen wat we hopen te bereiken in het leven kan onmogelijk lijken als we geen zelfbewustzijn hebben.

Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat zelfregulering een essentieel onderdeel is van het stellen van langetermijndoelen, en dat leert ons onderweg veel. Het is cruciaal voor het aanpassen aan veranderende omstandigheden en leert ons omgaan met tegenslagen of mislukkingen.

Op het pad naar zelfontdekking moet u beslissen waar u heen gaat en hoe u uw bestemming wilt bereiken.

6 voordelen van langetermijndoelen

Uw langetermijndoelen kunnen uw leven aanzienlijk beïnvloeden. Misschien zie je de voordelen niet, maar ze zijn nog steeds aanwezig. Hier zijn enkele voordelen die gepaard gaan met het stellen van langetermijndoelen:

1. Je helpen je reden van bestaan ​​en doel te vinden

2. Je leren hoe je problemen kunt oplossen

3. Je laten zien dat je met intentie moet werken en handelen

4. Jou motiveren om verandering te creëren

vrolijke-jonge-vrouw-viert-haar-prestatie-wat-is-een-langetermijndoel

5. Je leert hoe je kunt schetsen wat succes voor jou betekent

6. De weg vrijmaken voor een toekomst die aansluit bij uw waarden

9 voorbeelden van langetermijndoelen

Het kan een uitdaging zijn om te bepalen hoe een langetermijndoel er voor u uit kan zien met zoveel mogelijkheden. Als je je nog steeds afvraagt: “Wat is een voorbeeld van een langetermijndoel?” wij hebben u gedekt.

Hier zijn negen voorbeelden van langetermijndoelen:

1. Afstuderen aan de universiteit

2. Je eigen kleine bedrijf openen

3. Een maand reizen

achteraanzicht-van-een-jonge-man-die-reist-met-rugzak-wat-is-een-langetermijndoel

4. Een roman schrijven

5. Vloeiend worden in een vreemde taal

6. 52 boeken per jaar lezen

7. Geld opzij zetten voor uw pensioen

8. Trainen voor een marathon

9. Een baan vinden bij je droombedrijf

Wat is de neutrale zone?

De neutrale zone verwijst naar de overgangsperiode waarin u het einde van uw reis naar het stellen van doelen nadert, maar dit nog niet heeft bereikt. Op dit moment kun je je verloren, onevenwichtig en twijfelachtig gaan voelen. De eindstreep kan in zicht zijn, maar toch heb je misschien het gevoel dat je in een vasthoudpatroon zit.

Maar hier is iets om te weten: deze ervaring is normaal. Het overkomt iedereen, zelfs degenen waarvan je denkt dat ze uitzonderlijk goed met veranderingen kunnen omgaan. Alle veranderingen zijn ontmoedigend. Het kan ervoor zorgen dat je je afvraagt ​​wat er gaat gebeuren en of alles wat je hebt gedaan de moeite waard is geweest.

Het kan ook zijn dat u nerveus of bang wordt over wat deze verandering zal brengen. Het is alsof u al maanden een solo-reis aan het plannen bent, en nu is het de avond voor uw vlucht.

Deze overgangsperiode kan u uit uw spel halen en u ervan weerhouden uw langetermijndoelen te bereiken. Het is dus belangrijk om u te concentreren op de manier waarop u dit kunt bestrijden en vooruitgang kunt blijven boeken.

Hoe de neutrale zone te bestrijden om langetermijndoelen te bereiken

Het is normaal en acceptabel om een ​​mix van emoties te voelen nu je het einde nadert van onze lange termijn reis naar het stellen van doelen. Maar je wilt je niet door de neutrale zone laten verteren. Probeer deze vier manieren waarop u er voorbij kunt komen:

1. Focus op leren: Welkom kansen nieuwe vaardigheden leren en neem nieuwe adviezen en informatie in u op.

2. Toon je creatieve flair: Er is niet één manier om uw doelen te bereiken of mijlpalen te vieren. Handel expressief en creatief naar jou en wat het beste is voor jouw persoonlijke groei.

vrouw-draagt-augmented-reality-bril-wat-is-een-langetermijndoel

3. Gebruik uw ondersteuningssysteem: Of het nu mentoren, collega's, vrienden of familie zijn, het is belangrijk om voor steun op vertrouwde mensen te vertrouwen. Praat over je emoties en hoe je je voelt terwijl je door deze periode navigeert, en luister naar wat ze in ruil daarvoor te zeggen hebben.

4. Wees bereid risico’s te nemen: Het kan zijn dat u een nieuwe kans krijgt of zich geïnspireerd voelt om iets nieuws te proberen. Risico's nemen kan je uit je comfortzone halen en iets verhelderends ervaren.

Onthoud: doorzettingsvermogen is de sleutel

Praten over een langetermijndoel kost niet voor niets tijd. Deze prestaties zullen niet binnen een uur of deze week plaatsvinden. Uw langetermijndoelen zullen gedijen als u kunt leren hoe u uw bevrediging kunt uitstellen in plaats van te bezwijken voor onmiddellijk genot.

Langetermijndoelen vereisen planning, motivatie en veerkracht. Bovenal hebben ze behoefte aan vasthoudendheid.

Maar volharding is cruciaal tijdens het hele proces, vooral in de gevreesde neutrale zone. Het houdt je in beweging, gefocust en gemotiveerd. En door volharding te omarmen, voorkom je dat je ten prooi valt aan het imposter-syndroom, en help je je innerlijke criticus het zwijgen op te leggen. Het is wat u begeleidt om te genieten van alles wat het bereiken van uw doelen u zal opleveren.

De volgende keer dat u een vleugje twijfel voelt terwijl u werkt aan het bereiken van uw langetermijndoelen, bedenk dan dat een gezonde dosis doorzettingsvermogen u op het goede spoor zal houden.

Als je hulp nodig hebt bij het leren volhardend te zijn, overweeg dan om een ​​afspraak te maken met een BetterUp-coach. Ze kunnen u helpen de vaardigheden te leren die u nodig heeft om veerkrachtig en volhardend te zijn terwijl u werkt aan het bereiken van uw doelen en het doorbreken van de zelftwijfel van de neutrale zone.