Yolanda Díaz waarschuwt bedrijven die deze 'valkuilen' in hun arbeidsovereenkomsten opnemen

Nieuws

Yolanda Diaz maakt bekend dat de Ministerie van Arbeid en Sociale Economie zal met een vergrootglas kijken arbeidsovereenkomsten die een proefperiode overwegen. Op deze manier zal de Arbeids- en Sociale Zekerheidsinspectie (ITSS) zich richten op mogelijke niet-naleving door bedrijven zodra dit eerste contact van de nieuwe werknemer met zijn functie is voltooid.

De tweede vice-president heeft het “onaanvaardbaar” genoemd dat de proefperiode “gebruikt wordt om het recht van werknemers op stabiliteit te bedriegen.” Tijdens deze proefperiode worden de eerste werkrelaties met het bedrijf tot stand gebracht en analyseren de aannemers de kwaliteiten van de nieuwe werknemers. Vele keren, Wanneer deze termijn afloopt, wordt het contract beëindigd, ongeacht of het voor onbepaalde tijd of tijdelijk is..

Juist daar zal de Arbeidsinspectie optreden, die de oorzaken van de beëindiging van deze arbeidsrelatie zal moeten nagaan. Om deze onregelmatigheden op te sporen is ‘Fight against fraude’ gelanceerd. Zo legde hij het uit in een video-tutorial die hij op zijn sociale netwerk X publiceerde.

Labour wordt ondersteund door het Arbeidersstatuut

Hij Ministerie van Arbeid en Sociale Economie zal als referentie voor deze nieuwe maatregel de inhoud van het Arbeidersstatuut nemen, dat dwingende rechten vastlegt. Eén ervan verwijst naar proefperioden, die voorkomen in artikel 14.

In de video legt de minister uit dat “er een aantal bedrijven zijn die zich niet aan deze regels houden.” Maar In welke gevallen is er sprake van onregelmatigheden? Yolanda Díaz maakt het zelf duidelijk:

  • In het geval dat de werkgever de werknemer ontslaat na het einde van de proefperiode, die niet langer kan duren dan 6 maanden als hij of zij over een diploma beschikt, en niet langer dan 2 maanden als hij of zij er niet over beschikt.
  • Als de proefperiode voorbij is, kunnen ze het niet nog een keer doen.
  • Wanneer de proefperiode wordt gebruikt zonder rekening te houden met de opleiding van de werknemer.

De Arbeidshervorming verbetert het aantal vaste contracten

Yolanda Díaz heeft opnieuw invloed gehad op de voordelen van de arbeidshervorming, waardoor het aantal werknemers met vaste contracten is toegenomen. Momenteel zijn er meer dan drie miljoen mensen die een stabiele arbeidsrelatie met het bedrijf hebben, en 91% bereikt deze na de proefperiode te hebben doorstaan.

“In geen geval zullen we toestaan ​​dat die tijd een excuus is voor fraude. De tijd is voorbij dat werkende mensen wegwerpbaar waren”, aldus de minister van Arbeid.