Wat is een empaat? De positieve kanten en valkuilen

Vooruitgang op het werk
Heeft u ooit een telefoongesprek beëindigd waarbij een verontruste collega zich net zo bedroefd voelde als blij huilde op de bruiloft van een dierbare? Of misschien ervaart u elke keer dat u de prestaties van een collega viert, ook een diep gevoel van trots.

Je emotioneel voelen is gebruikelijk in scenario’s als deze, maar als je vaak fysiek en mentaal de ervaringen van anderen overneemt, ben je misschien een empaat.

Hoewel de meeste mensen een vorm van empathie uiten, zoals het aanbieden van een geruststellende knuffel of een schouder om op uit te huilen, onderscheiden de frequentie en de intensiteit empaten. Weten wat een empaat is en of u er één bent, kan de emotionele last verlichten die voortkomt uit deze frequentie en intensiteit.

Wat is een empathisch persoon?

Een empaat wel iemand die de emoties van anderen vaak en op een diepgaande manier voelt.

De meeste mensen ervaren empathiedat is het vermogen om iemands gevoelens te herkennen, te begrijpen en ermee om te gaan emoties en ervaringen. Maar dit vermogen wordt vergroot bij empaten, en het kan voor hen lastig zijn om het uit te schakelen.

Stel dat je vriend zich verdrietig en teleurgesteld voelt omdat hij of zij niet de promotie kregen die ze wilden. Als je dat een keer niet deed krijg een promotiekunt u uzelf eraan herinneren hoe dat voelde, zodat u uw vriend(in) beter kunt begrijpen en steunen.

Maar zelfs als je nooit een promotie hebt gemist, ben je teleurgesteld en verdrietig geweest. U kunt zich herinneren hoe het voelt om het moeilijk te hebben om uw vriend betekenisvol advies en troost te bieden. Een empaat houdt voortdurend verband met de gevoelens en ervaringen van anderen, en doorgaans nemen zij deze gevoelens over.

Bij het troosten van een vriend die geen promotie heeft gekregen, kan hij fysiek en mentaal teleurstelling en verdriet ervaren, waardoor hij het gewicht van de gevoelens van de ander overneemt.

Dit zou kunnen veroorzaken giftige empathiegedefinieerd door de volgende ervaringen:

  • Slecht gedrag rechtvaardigen
  • Vind het moeilijk om zeg nee”
  • Je lichamelijk en geestelijk uitgeput voelen
  • Moeite om dagelijkse taken uit te voeren

Toxische empathie kan ervoor zorgen dat empaten zich uitgeput voelen na sociale interacties of gesprekken met dierbaren in nood. Het vermijden van deze giftigheid betekent waarschijnlijk dat u grenzen stelt en uzelf, indien mogelijk, uit zeer emotionele situaties verwijdert.

6 soorten empaten

Volgens Judith Orloff, psychiater en auteur van “The Empath’s Survival Guide: Life Strategies for Sensitive People”, zijn hier zes veel voorkomende empathische typen:

Fysieke empaten de fysieke symptomen van anderen voelen en die symptomen in hun eigen lichaam manifesteren. Als een vriend(in) hoofdpijn heeft, kunt u spanning op het voorhoofd ervaren. Of als uw collega praat over zijn angst voor spreken in het openbaar, kunt u uw hart sneller voelen kloppen. Dit betekent ook dat iemands positieve fysieke energie zich in jouw lichaam kan manifesteren.

Emotionele empaten de emoties van anderen als die van henzelf voelen. Terwijl dit wel kan mentaal vermoeiendbetekent het ook dat je er baat bij hebt als je jezelf omringt met gelukkige en positieve mensen.

Intuïtieve empaten ervaren ook de emotionele toestanden van anderen, maar ze voelen deze gevoelens vaak aan zonder dat iemand ze expliciet deelt. Deze empaten hebben een hoge emotionele intelligentie en kunnen uw gevoelens raden voordat u dat doet, of hun eigen reacties voorzien om de oorzaken te verzachten en zich preventief voor te bereiden.

Aarde-empaten Zijn Ze zijn zeer afgestemd op het universum en kunnen veranderingen in hun omgeving waarnemen. Een aardse empaat kan bijvoorbeeld de tekenen van een komende aardbeving of onweersbui sneller waarnemen dan anderen.

Plantaardige en dierlijke empaten het gevoel hebben dat ze kunnen communiceren met de flora en fauna en deze kunnen begrijpen. Deze individuen zijn natuurlijke verzorgers en hebben een enorme passie voor het beschermen van alle vormen van leven.

9 tekenen dat je empaat bent

Hoewel er verschillende typen empathie bestaan, hebben de meeste enkele gemeenschappelijke kenmerken. Als je jezelf op een aantal van de volgende negen manieren zou omschrijven, ben je een zeer empathisch persoon.

1. Je voelt gemakkelijk de emoties van mensen aan

Ongeacht het type, alle empaten delen dit kenmerk. Misschien merk je dat een vriend afwezig is voordat hij of zij zijn teleurstellende nieuws deelt, of misschien heb je het gevoel dat een collega zojuist goed nieuws heeft gekregen in een 1:1-gesprek omdat hij/zij gelukkig lijkt.

Als u de gevoelens van anderen nauwkeurig herkent, betekent dit waarschijnlijk dat u een hoog emotioneel quotiënt (EQ) of een uitstekende emotionele intelligentie heeft. Dat is geweldig, want deze intelligentie stelt je in staat je eigen emoties te reguleren, zodat je tijdens conflicten professioneel kunt blijven of je respectvol kunt gedragen als je je bedreigd voelt door een collega.

Maar het aanvoelen van de emoties van anderen kan ook vermoeiend zijn, vooral als je het niet kunt uitschakelen. Mogelijk moet u grenzen stellen – zoals het beperken van sociale interacties buiten het werk of uw manager vragen om met een lastige collega om te gaan – om uw energie te beschermen.

2. Je vindt drukke ruimtes overweldigend

Omdat je de emoties van anderen overneemt, kun je drukke ruimtes overweldigend vinden, zoals supermarkten, metrostations en straten in de stad. Deze ruimtes vergroten de kans om getuige te zijn van emotioneel geladen situaties, zoals ruzie of overstuurde kinderen.

Om te voorkomen dat je mentaal uitgeput raakt door al deze emotionele prikkels, kun je drukke ruimtes vermijden of naar rustgevende muziek luisteren als je er doorheen loopt.

man-zet-koptelefoon-en-sluit-zijn-ogen-ontspannen-wat-is-een-empathie

3. Je ervaart vaak zintuiglijke overbelasting

Hooggevoeligen zijn mogelijk gevoeliger voor sensorische overbelasting, waarbij overmatige hersenstimulatie ervoor zorgt dat u zich angstig en uitgeput voelt. Veel voorkomende stimuli die sensorische overbelasting veroorzaken zijn harde geluiden, dramatische lichtveranderingen en intense geuren.

Je kunt ook zintuiglijke overbelasting ervaren die wordt veroorzaakt door overmatige emotionele reacties bij jou in de buurt, zoals een zeer levendig feest of een emotioneel geladen teamconflict.

Je kunt de kans op zintuiglijke overbelasting verkleinen door flitsende games en films te vermijden en waar mogelijk kleinere sociale bijeenkomsten te houden.

4. Je ontdekt snel oneerlijkheid

Omdat je emotioneel intuïtief bent, bespeur je ook de tekenen van oneerlijkheid bij anderen. Het kan zijn dat u merkt dat iemand friemelt, wegkijkt of zweet als hij een verhaal vertelt; allemaal tekenen van zenuwen die verband houden met bedrog.

Je kunt zelfs aanvoelen waarom de persoon liegt vanwege je hoge emotionele intelligentie, wat betekent dat je de situatie strategischer kunt aanpakken. Misschien wil een collega je niet vertellen wat hij of zij in het weekend heeft gedaan, omdat het heel persoonlijk is. Je zou hun oneerlijkheid van zich af kunnen schudden, omdat je wilt dat ze het gevoel krijgen dat ze hun privéleven voor zichzelf kunnen houden.

5. Emotie en intuïtie begeleiden uw besluitvorming

Omdat uw emotionele bewustzijn zo sterk is, voelt u dat deze signalen een integraal onderdeel zijn van uw besluitvorming. Met goede reden, want dit zou een uitgebreide bibliotheek met informatie zijn die je kunt negeren!

En omdat u vaak intuïtief aanvoelt wat anderen voelen, vertrouwt u bij het maken van keuzes op uw onderbuikgevoel. Je gebruikt je intuïtie om te bepalen hoe iemand zich voelt en laat deze gevoelens van invloed zijn op de beslissing die je neemt over de volgende stappen.

6. Je kunt snel een kamer lezen

Als je ooit een netwerkevenement hebt verlaten met de gedachte: “Wat een geweldige sfeer”, of een bijeenkomst waarbij je je afvroeg wat de oorzaak van zoveel spanning was, dan is dat je empathie die spreekt. Je kunt snel een kamer lezen om de collectieve sfeer te beoordelen.

Dit zorgt er vaak voor dat je uitblinkt in sociale situaties, omdat je met je positiviteit de omgeving kunt verbeteren of de somberder opdracht kunt vervullen als er geen ruimte is voor grapjes.

7. Je vermijdt gewelddadig nieuws en media

Omdat je de emoties van anderen overneemt, vind je gewelddadige media zoals horrorfilms of dagelijkse nieuwsverhalen misschien te overweldigend. Het zien van extreme armoede of aantasting van het milieu kan u verdrietig en angstig maken, vooral als u zich hulpeloos voelt over de kwestie.

In plaats daarvan voel je je misschien aangetrokken tot smaakvolle komische films en gemakkelijke tv – alles met een feelgood-sfeer die emotioneel niet te veel van je vraagt.

8. Je geeft meer om anderen dan om jezelf

Je bent zeer zorgzaam en medelevend en je wilt niet dat anderen ooit negatieve emoties voelen. Dit betekent dat u mogelijk te veel tijd besteedt aan het beschermen en verzorgen van de mensen om u heen, waarbij u vaak de persoonlijke zelfzorg vergeet.

Maar dit betekent dat je je batterij nooit oplaadt, wat uiteindelijk kan leiden tot burn-out en uitputting – en je kunt niemand in die toestand helpen. Vergeet niet om voorrang te geven aan zelfzorg, zodat u de energie heeft om anderen te helpen.

9. Je kunt uitstekend luisteren

Je hebt uitstekende luistervaardigheden verworven door een positieve cyclus van zelfverbetering. Omdat je empathisch bent, wil je dat anderen zich gehoord voelen en belangrijke details onthouden, zodat je ze zo goed mogelijk kunt ondersteunen. En omdat je goed luistert, ben je empathisch, omdat je ieders emoties beter begrijpt.

man-luistert-naar-zijn-vriend-terwijl-hij-buiten-koffie-drinkt-wat-is-een-empathie

Hoewel een goede luisteraar een positieve empathische eigenschap is, kunnen giftige mensen deze eigenschap misbruiken, je behandelen als een professional in de geestelijke gezondheidszorg en je in ruil daarvoor geen steun bieden. Beoordeel uw relaties om er zeker van te zijn dat ze voor beide partijen voordelig en respectvol zijn. Als dat niet het geval is, stel dan grenzen om te voorkomen dat ondersteunende vampieren al je energie stelen.

Zorg voor anderen door voor jezelf te zorgen

Als u zich herkent in een aantal van de bovenstaande kenmerken, is de kans groot dat het antwoord op de vraag “Wat is een empaat?” ben jij. En dat is geweldig, want empaten hebben mensen in hun leven zoveel te bieden, zowel persoonlijk als professioneel. Je bent een uitstekende luisteraar die weet hoe je de mensen om je heen moet ondersteunen en je intuïtief aan elke situatie kunt aanpassen.

Vergeet niet om eerst empathie met jezelf te hebben. Begrijp dat je maar een beperkt aantal mensen kunt helpen, en dat je daarvoor de energie nodig hebt. Dat vereist doordachte zelfzorg, zoals tijd voor jezelf, gezonde grenzen en strategische besluitvorming over waar u wel en niet aandacht aan kunt besteden.