Docent worden op een grote school (naast je baan), is dat echt nuttig?

Nieuws

Zij zijn getuige

 • Théo Duhem, mede-maker en algemeen directeur van de site “Tenors.fr”
 • Guillaume Mouzet, oprichter van Akigora
 • Hélène Chahine, algemeen afgevaardigde van de CGénial stichting van openbaar nut

De voordelen van docent worden op een grote school

De ++

 • de eindjes aan elkaar knopen
 • geef je kennis door
 • netwerk
 • verfijn uw zachte vaardigheden (zelfvertrouwen, spreken in het openbaar, moed, durf, enz.)
 • ontsnappen uit je dagelijkse leven
 • leer leraar te zijn
 • toekomstige kandidaten identificeren

DE —

 • laag loon
 • tijdrovende voorbereiding
Theo Duhem

Théo Duhem is algemeen directeur van de site Tenoren.fr . Op 30-jarige leeftijd heeft deze jonge ingenieur werk, ondernemerschap en vakanties afgewisseld – soms tegelijkertijd. Tegenwoordig kunnen leidinggevenden via de site cursustijden vinden via een koppelen tussen belanghebbenden die les willen geven en scholen, voornamelijk particuliere, die op zoek zijn naar leraren, docenten en andere belanghebbenden. “Bij Tenoren, hij geeft commentaar, het typische profiel van de 13.000 geregistreerde managers is 60% man, gemiddeld 42 jaar oud, afgestudeerd met een Bac +5-diploma en 5 jaar ervaring.”

Guillaume Mouzet

Voor de sprekers, “Dit extra werk is bijzonder de moeite waard, meent Guillaume Mouzet, oprichter van Akigoraeen ander platform voor het verbinden van scholen en belanghebbenden (2.249 geregistreerde experts). Een spreker vindt dus een mogelijkheid de eindjes aan elkaar knopen en die bij deel en breng uw kennis over. Het kan opwindend zijn. Een van onze veteranen, een 50-jarige directeur, is weer aan de slag gegaan door cursussen te geven. Hij keerde terug naar vertrouwen en dankzij de netwerken van zijn hoger onderwijsinstelling vond hij een vaste baan”.

Al dit werk van het synthetiseren van zijn gedachten en het spreken in het openbaar stelt hem in staat verschillende pijlen op zijn boog te krijgen. Dit kan zeer waardevol zijn in een sollicitatiegesprek waarin de recruiter de soft skills van de kandidaat aan de orde stelt.

“Deze lesuren laten je ook toe om te ontsnappen aan je dagelijkse leven, om jezelf te bevrijden van je reguliere werk, voegt Théo Duhem toe. Voor mij, tussen een kandidaat die deze ervaring benadrukt en iemand voor wie niets op zijn cv staat, aarzel ik niet om de eerste te verkiezen. Dit is het bewijs dat hij het kan op hetzelfde niveau komen als je collega’s, leg het hen uit, geef uw verlangen, uw kennis aan hen door. Bovendien zijn deze persoonlijkheden begiftigd met moed en durf. Twee belangrijke kwaliteiten in het zakenleven. Door de leiding te nemen over een klas wordt dit gemakkelijk aangetoond.”

Wie kan docent worden op een grote school?

Geïnteresseerde leidinggevenden moeten minimaal twee jaar ervaring in het onderwezen vakgebied hebben. Registratie op deze sites is gratis. Het zijn instellingen voor hoger onderwijs, waarvan de overgrote meerderheid particuliere scholen zijn, die het systeem financieren. Registreren duurt minder dan 15 minuten, waardoor u de tijd heeft om uw expertise- en ervaringsgebieden duidelijk te maken.

Hoeveel krijgt een docent op een grote school betaald?

De salarissen van de sprekers – 70% van degenen die op het Ténors-platform zijn geregistreerd, werken mee – zijn dat ook gemiddeld 50 euro per uur voor een breed scala aan prijzen variërend van 30 tot 120 euro per uur.

In de meeste gevallen zijn werkgevers serieus en bieden werknemers de mogelijkheid om betaald te worden ere- via zijn bedrijf, of op factuur via de status eigen baasof salaris door het Gebruiksovereenkomst voor bepaalde tijd (CDDU) compatibel met een CDI.

Maar in deze opleidingswereld vinden we ook allerlei soorten werkgevers. Er werd zelfs aan een spreker op een universiteit ‘aangeboden om betaald te worden om de kassabonnen van de supermarkt te vergoeden…’.

Kom ook tussenbeide bij middelbare scholieren en middelbare scholieren

Het is ook mogelijk om leidinggevenden uit de particuliere sector in contact te brengen met 12- tot 18-jarigen. Dit is de missie die de stichting van openbaar nut CGénial zichzelf heeft gesteld. Deze organisatie, ondersteund door een dertigtal sponsors uit het bedrijfsleven, heeft tot doel wetenschap en technologie onder middelbare en middelbare scholieren te promoten (500 bijeenkomsten per jaar voor 20.000 betrokken jongeren).

Eén van deze middelen is het organiseren van contact tussen leidinggevenden en jongeren om de problemen te bespreken beroepen van technici, ingenieurs en onderzoekers. “Wij hebben dit in 2020 geïmplementeerd het CGénial-connect internetplatformlegt Hélène Chahine uit, de algemeen afgevaardigde van de stichting. Een geïnteresseerde professional kan zich aanmelden. We valideren zijn aanpak en laten docenten contact met hem opnemen om een ​​afspraak te maken, zodat de spreker zijn uitleg kan komen geven”. Alles is op dit moment gratis. De spreker wordt eveneens niet betaald, maar kan van zijn werkgever profiteren van vrijgave van werkuren tijdens zijn tijd op de school.

Voor de betrokkenen zijn er vele motivaties. Het kan zijn dat zij deze hulp willen doorgeven aan de leerlingen, omdat zij dezelfde hulp op jongere leeftijd op prijs zouden hebben gesteld. “Het is een verademing waardoor ze kunnen ontsnappen aan hun dagelijks leven, commentaar Hélène Chahine. Hierdoor kunnen ze ook jonge middelbare scholieren ontmoeten. Ze zijn fascinerend.”

Staat het lonend op een CV? “Dat is niet waarom de sprekers het doen, merkt Hélène Chahine op. Maar waarom niet. Sommige bedrijven promoten tijdens de eindejaarsevaluaties transversale vaardigheden die verband houden met de mogelijkheid om cursussen te geven. Het is een zachte vaardigheid die benadrukt mag worden.”