Wat is creatief denken en hoe kan ik verbeteren?

Vooruitgang op het werk

Creatief denken verwijst naar het vermogen om iets op een nieuwe manier te bekijken, vanuit een fris perspectief, of met nieuwe ideeën en oplossingen. Het houdt in dat je je verbeeldingskracht gebruikt om originele ideeën te genereren, nieuwe verbanden te leggen tussen ogenschijnlijk niet-gerelateerde concepten en meerdere mogelijkheden te verkennen.

Veel mensen geloven dat creatief denken iets is dat willekeurig toeslaat. In werkelijkheid zijn er elke dag veel manieren om creatieve probleemoplossing toe te passen, zelfs als je denkt dat je niet over een aangeboren creativiteit beschikt.

Het ontwikkelen van uw creatieve vaardigheden is de sleutel tot innovatie. Maar waar begin je?

In dit artikel bespreken we wat creatief denken is, hoe het werkt en hoe je je creatieve vaardigheden kunt versterken.

Door een breed scala aan brainstormstrategieën te gebruiken, kunt u nieuwe oplossingen ontdekken voor problemen op elk gebied van uw leven, ook op het werk.

Sterker nog, 61% van de werknemers zegt dat er van hen wordt verwacht dat ze met creatieve ideeën of nieuwe manieren komen om dingen op het werk te doen. Maar omdat slechts 30% van de werknemers zegt dat ze dagelijks de tijd krijgen om na te denken of nieuwe ideeën te bespreken, wordt het steeds belangrijker om onze creatieve denkspieren te ontwikkelen.

Soorten creatief denken

Het bevorderen van creatief denken begint met het veranderen van uw perspectief. Het leren van nieuwe en verschillende denkstijlen kan bijdragen aan het ontstaan ​​van krachtige ideeëngeneratie.

Esthetisch, divergent, lateraal, convergent en inspirerend denken zijn vijf soorten innovatief denken om de bal aan het rollen te krijgen.

(Afbeeldingsbron)

Divergent en convergent denken zijn de meest gebruikelijke manieren om creatiever denken te bevorderen.

 1. Anders denken is als een traditionele brainstormsessie, waarbij je zoveel mogelijke oplossingen bedenkt als je fantasie toelaat.
 2. Convergent denken hanteert een meer logische aanpak en moedigt u aan feiten te verzamelen en de meest voorkomende oplossing voor een probleem te ontdekken. Deze strategieën worden vaak gebruikt samen om nieuwe creatieve oplossingen te bedenken.
 3. Inspirerend denken richt zich op het bedenken van de beste scenario’s om een ​​nieuwe manier te vinden om een ​​probleem op te lossen.
 4. Lateraal denken houdt in dat ideeën stapsgewijs kunnen stromen.
 5. Esthetisch denken richt zich op het opnieuw formuleren van het probleem om de inherente schoonheid en waarde ervan te zien, zoals bij het kijken naar een schilderij.

Waarom is creatief denken belangrijk?

Het is gemakkelijk om in dezelfde denkpatronen te blijven hangen, vooral op het werk. Deze denkpatronen kunnen echter uw innovatie belemmeren en ervoor zorgen dat u vast blijft zitten in routines die u niet dienen.

Creatief denken laat ons zien dat er voor elk probleem veel oplossingen zijn, en door uw creatieve denkvaardigheden te ontwikkelen, kunt u innovatieve oplossingen sneller herkennen.

Bovendien was creativiteit de meest gewilde soft skill in 2020, dus het versterken van je creativiteitsvaardigheden kan je ook op het werk onderscheiden.

Naast kritisch denken en focus is creatief denken cruciaal om patronen te helpen herkennen die op het eerste gezicht misschien niet voor de hand liggen. Creatief denken maakt je een betere probleemoplosser, wat verstrekkende voordelen heeft in zowel je werk als je persoonlijke leven.

Expressief, creatief denken helpt ons onze eigen aannames uit te dagen, nieuwe dingen over onszelf en ons perspectief te ontdekken, mentaal scherp te blijven en zelfs optimistischer te zijn.

Hoe creatief denken werkt

Veel bedrijfsleiders beschouwen creativiteit en innovatie als iets onvoorspelbaars; 53% van de bedrijven meldt dat innovatie bij toeval ontstaat. Met de juiste hulpmiddelen kunt u echter op elk gewenst moment creatief denken aanboren.

hoe creatief denken werkt

(Afbeeldingsbron)

Er zijn veel manieren om uw creatieve sappen te laten stromen, en het beoefenen van creatieve denkstrategieën kan u daarbij helpen denk buiten de doos gemakkelijker en vaker:

 • Een goed voorbeeld van creatief denken kan de reclameman zijn die creatieve campagnes bedenkt door te brainstormen met divergerend denken. Dat is echter verre van de enige manier om creatief denken te gebruiken.
 • In STEM-industrieën zoals de biogeneeskunde: het stimuleren van creativiteit door open vragen te stellen vragen en het creëren van fictieve scenario's helpt professionals innovatieve oplossingen voor gezondheidsproblemen te vinden. Deze vragen moedigen medische professionals aan om te experimenteren en nieuwe manieren te ontdekken om een ​​hardnekkig probleem op te lossen.

Voorbeelden van creatief denken

Creatief denken is in veel situaties waardevol, niet alleen in traditioneel creatieve industrieën. Of u nu een probleem aan het oplossen bent, uw agenda organiseert of in een impasse verkeert met uw team, creatief denken kan van pas komen.

Hier zijn 5 voorbeelden van het gebruik van creatief denken op en buiten de werkplek:

 1. Mindmapping voor brainstormen: Wanneer u een nieuw project aanpakt, maakt u een mindmap om verschillende aspecten en ideeën te verkennen. Begin met het centrale concept in het midden van een pagina en vertak je in subonderwerpen, en verdeel het vervolgens verder in kleinere ideeën. Deze visuele weergave helpt je verbanden te zien en innovatieve oplossingen te genereren.
 2. Omgekeerd denken: Denk niet na over hoe je een probleem kunt oplossen, maar overweeg hoe je het kunt veroorzaken. Als u bijvoorbeeld de klantenservice probeert te verbeteren, bedenk dan welke acties zouden leiden tot een slechte klantenservice. Door deze acties te identificeren, kunt u beter begrijpen wat u moet vermijden en kunt u ideeën voor verbetering opdoen.
 3. Het combineren van niet-gerelateerde concepten: Neem twee schijnbaar ongerelateerde ideeën en combineer ze om iets nieuws te creëren. De combinatie van het concept van een café met een bibliotheek leidde bijvoorbeeld tot de creatie van een 'boekencafé', waar mensen in een comfortabele omgeving kunnen lezen en van koffie kunnen genieten.
 4. Rollenspel: Plaats jezelf in de schoenen van iemand anders om een ​​nieuw perspectief te krijgen. Als u bijvoorbeeld een nieuw product ontwikkelt, stel u dan voor dat u de eindgebruiker bent en denk na over hun behoeften, wensen en pijnpunten. Dit kan u helpen gebruiksvriendelijkere en innovatievere producten te ontwerpen.
 5. SCAMPER-techniek: Gebruik de SCAMPER-methode om bestaande producten of ideeën te verbeteren of te innoveren. SCAMPER staat voor Vervangen, Combineren, Aanpassen, Wijzigen, Ander gebruik maken, Elimineren en Omkeren. Door deze acties systematisch toe te passen, kun je nieuwe ideeën en oplossingen genereren. U kunt bijvoorbeeld nadenken over hoe u een traditionele fiets kunt aanpassen om een ​​efficiëntere elektrische fiets te creëren.

De voordelen van creatief denken

Creatief denken maakt je niet alleen een betere werknemer; het maakt je ook een betere ouder, leerling en leider. Door uw creatieve denkvaardigheden te ontwikkelen, kunnen de voordelen van creatief denken in uw dagelijks leven zichtbaar worden.

voordelen van creatief denken

Hier zijn een paar belangrijke voordelen van creatief denken.

Verbeterd probleemoplossend vermogen

We lossen niet alleen problemen op het werk op, en we moeten onze creatieve denkvaardigheden ook niet alleen op het werk gebruiken! Door uw creatieve denkvermogen te ontwikkelen, kunt u een grote verscheidenheid aan problemen sneller oplossen.

Naarmate uw geest meer gewend raakt aan het gebruik van verschillende denktechnieken, zult u snel patronen herkennen die u voorheen misschien niet had.

Sterkere interpersoonlijke verbindingen

Creatief denken kan u helpen uw ideeën duidelijker over te brengen, wat leidt tot betere gesprekken en relaties met uw vrienden, familie en collega's.

Bovendien werken veel creatieve denkmethoden het beste als ze in een groep worden uitgevoerd. Het samen ontwikkelen van nieuwe ideeën kan de banden versterken en u helpen ideeën te combineren om iets echt innovatiefs te creëren.

Verhoogde productiviteit

Het lijkt misschien alsof creatief denken een tijdrovende afleiding van je werk is, maar dat is niet minder waar.

Als we vastlopen in denkpatronen, raken we gemakkelijk gefrustreerd als iets niet goed werkt. Die frustratie kan ervoor zorgen dat onze productiviteit keldert.

Even de tijd nemen en je bezighouden met een creatieve denkstrategie kan je motivatie vernieuwen, je passie nieuw leven inblazen en je helpen nieuwe oplossingen te vinden als je vastzit.

Hoger zelfbewustzijn

Creatief denken stelt je in staat perspectieven uit te proberen waar je misschien nog niet eerder aan hebt gedacht.

Terwijl u nieuwe perspectieven verkent, ontdekt u misschien iets over uw eigen aannames, standpunten of vooroordelen dat u nog nooit hebt opgemerkt.

Het uitdagen van je traditionele manier van denken kan je een groter zelfbewustzijn bieden en je emotionele intelligentie vergroten. Met creatief denken versterkt u uw vermogen om uw perspectief opnieuw te formuleren en een groeimindset te benutten.

Hoe creatief denken te ontwikkelen

Het doorbreken van uw normale routine en iets nieuws proberen is de sleutel tot het bevorderen van creatief denken in uw dagelijks leven.

Er zijn veel manieren om dit te doen. Hoewel het oefenen van verschillende denkstrategieën en brainstormen met uw team op het werk helpt om deze vaardigheden te ontwikkelen, zijn ze verre van de enige manier om een ​​creatiever denkproces te bevorderen. Hier zijn 13 suggesties om u te inspireren:

1. Ontmoet nieuwe mensen

Een krachtige manier om uw creativiteit de vrije loop te laten, is door nieuwe mensen te ontmoeten, vooral als ze in de kunst werkzaam zijn of in een andere branche werkzaam zijn dan u. Het delen van uw interesses en het luisteren naar anderen kan u inspireren om de wereld anders te bekijken.

2. Laat je vervelen

Het oefenen van verveling kan je ook helpen je creativiteit te ontwikkelen. Door jezelf toe te staan ​​dat je je verveelt en te zien wat jouw interesse trekt, kun je oefenen met het laten leiden van je nieuwsgierigheid.

3. Omarm nieuwsgierigheid

Stel vragen over alles wat uw interesse wekt, en bedenk mogelijke antwoorden voordat u het daadwerkelijke antwoord opzoekt. Het uitdagen van de status quo en het zoeken naar nieuwe informatie kan een beginnersmentaliteit ontwikkelen en tot innovatieve ideeën leiden.

4. Zoek naar diverse ervaringen

Neem deel aan verschillende activiteiten, reis, ontmoet nieuwe mensen en verken verschillende culturen. Blootstelling aan diverse ervaringen verbreedt je perspectief.

5. Oefen mindfulness en meditatie

Regelmatige mindfulness en meditatie kunnen je helpen je geest helder te maken, stress te verminderen en je focus te verbeteren, waardoor een vruchtbare bodem voor creativiteit ontstaat.

6. Werk samen met anderen

Werk met mensen met verschillende achtergronden en vakgebieden. Samenwerking leidt vaak tot kruisbestuiving van ideeën en nieuwe perspectieven.

7. Houd een dagboek bij

Houd een dagboek bij waarin u gedachten, ideeën en observaties noteert. Regelmatig schrijven kan helpen uw gedachten te ordenen en de creativiteit te stimuleren.

8. Neem deel aan brainstormsessies

Reserveer tijd voor brainstormen. Laat de vrije stroom van ideeën toe zonder oordeel. Kwantiteit kan vaak leiden tot kwaliteit in creatief denken.

9. Verander uw omgeving

Pas uw werkruimte aan of neem pauzes in verschillende omgevingen. Een nieuwe omgeving kan voor nieuwe prikkels zorgen en routinematige denkpatronen doorbreken.

10. Lees veel

Lees boeken, artikelen en artikelen uit verschillende genres en vakgebieden. Veel lezen stelt je bloot aan nieuwe ideeën en manieren van denken.

11. Oefen creatieve oefeningen

Neem deel aan activiteiten zoals tekenen, schrijven, muziek spelen of puzzels oplossen. Creatieve oefeningen kunnen uw probleemoplossende vaardigheden en fantasierijk denken verbeteren.

12. Neem risico's en omarm mislukkingen

Wees niet bang om risico's te nemen en te falen. Falen is een cruciaal onderdeel van het creatieve proces en levert waardevolle lessen en inzichten op voor toekomstige inspanningen.

13. Werk met een coach

Coaching kan u ook helpen uw creatief denken aan te scherpen. Sterker nog, 71% van de werkgevers beschouwt managementcoaching als nuttig voor creatieve ontwikkeling. Wanneer u zich afgeleid of ongeïnspireerd voelt, kan coaching uw aandacht opnieuw richten en u helpen nieuwsgierig te worden naar uw ervaringen.

Begin met het bevorderen van uw creatieve denkvaardigheden

Creatiever denken kan inspanning vergen, maar een beetje oefening kan heel wat voordelen bieden. Door uw vaardigheden aan te scherpen om patronen te herkennen en oplossingen te vinden, verandert uw perspectief en krijgt u een nieuw gezichtspunt om te verkennen.

Creatief denken kan niet alleen uw prestaties op het werk verbeteren, maar ook elk ander gebied van uw leven.

Coaching is een krachtig hulpmiddel om uw creatieve vaardigheden te bevorderen. Ben jij klaar om innovatiever te worden?

Ga vandaag nog aan de slag met een toegewijde coach om uw eigen creatieve denkvaardigheden te ontwikkelen.