Wat is beroepsopleiding? Alles wat u moet weten

Vooruitgang op het werk

Als je nadenkt over een nieuwe baan, is dat meestal een teken van een nieuw avontuur. Misschien heb je net het podium betreden en je middelbareschooldiploma opgehaald, of misschien ben je een doorgewinterde professional op weg naar een nieuwe carrière. Hoe het ook zij, het is tijd om na te denken over de toekomst.

Of je nu een tussenjaar neemt om uit te rusten of direct aan het volgende hoofdstuk van het leven begint, je pad zal waarschijnlijk naar meer onderwijs leiden. Onderwijs opent immers de deuren naar betere banen (met hogere inkomsten) en een gelukkig, betekenisvol leven.

Voor sommige mensen is de traditionele universiteit de natuurlijke volgende stap in hun academische reis. Maar als studeren niets voor jou is, maak je dan geen zorgen; je kunt een bevredigende, succesvolle carrière vinden door je in te schrijven voor een beroepsopleiding.

Dus, wat is een beroepsopleiding en is het iets voor jou? Laten we eens kijken naar de voordelen van vakscholen en de banen die ze opleveren.

Wat is beroepsopleiding?

Beroepsopleiding (ook wel vakschool genoemd) is een programma of cursus die is ontworpen om u voor te bereiden op een specifiek beroep, een baan of carrière die verband houdt met het helpen van anderen. Deze programma’s mijden doorgaans niet-gerelateerde academische onderwerpen (zoals de algemene onderwijscursussen van een traditionele universiteit) en richten zich op praktijkgericht leren dat verband houdt met de gewenste carrière van de student.

Mensen die zich inschrijven voor een beroepsopleiding kunnen waardevolle en verkoopbare vaardigheden leren op gebieden als:

  • Timmerwerk
  • Koken
  • Codering
  • Grafisch ontwerp
  • Reparatie van auto’s
  • Animatie

In het huidige gevarieerde landschap van beroepsopleidingsprogramma’s staan ​​vakscholen klaar om tegemoet te komen aan een breed scala aan interesses en ambities. Ongeacht je passie of achtergrond, je vindt gegarandeerd een instelling die een programma aanbiedt dat je boeit.

Handelsstudenten variëren in leeftijd, van pas afgestudeerden van de middelbare school tot oudere mensen die van carrière willen veranderen. Dat is het mooie van beroepsopleiding: het is ontworpen om mensen uit verschillende lagen van de bevolking tegemoet te komen, waaronder jonge professionals die graag hun carrière willen beginnen en ervaren werknemers die hun vaardigheden willen verbeteren.

Waarom beroepsopleiding belangrijk is

Beroepsopleidingsprogramma’s zijn essentieel voor iedereen die in een handelsberoep wil werken. Of je nu visagist, lasser of chef-kok wilt worden, je hebt een goede opleiding nodig om ervoor te zorgen dat je over de vaardigheden beschikt om veilig en effectief te werken.

Bovendien wil niet iedereen naar de universiteit. En als dit niet de juiste weg voor u is, bent u niet de enige: meer dan 60% van de Amerikanen ouder dan 25 jaar heeft geen bachelordiploma.

Vakscholen bieden mensen een manier om specifieke beroepsvaardigheden te leren zonder in een klaslokaal te zitten, wat vooral waardevol is voor beroepen met een hoger risico in de gezondheidszorg en handenarbeid. Training biedt tijd en ruimte om essentiële vaardigheden te leren – zoals het geven van injecties of het hanteren van een lastoorts – en een veilige omgeving om deze te oefenen.

Beroepsonderwijs geeft studenten ook de mogelijkheid om dat te doen bouw een netwerk op binnen hun gewenste branche, wat leidt tot leerlingplaatsen, stages, externenen banen na afstuderen. De leraren, medestudenten en andere professionals die je tijdens je schooltijd ontmoet, kunnen je misschien helpen de positie van je dromen te bemachtigen.

En misschien wel het allerbelangrijkste: een handelsschool is vaak een veel goedkopere optie dan een vierjarige hbo-opleiding. Volgens onderwijs- en carrièrebron BestColleges kosten veel programma’s slechts een kwart van de kosten van een bachelordiploma, waardoor ze veel betaalbaarder zijn en resulteren in aanzienlijk minder studieschulden.

Voordelen van beroepsopleiding

Onderzoekers documenteren al lang de inkomenskloof tussen mensen met een middelbare schooldiploma en mensen met een universitair diploma, maar die onderzoeken sluiten afgestudeerden van een handelsschool vaak uit van hun studie.

Afhankelijk van de baan kunnen sommige studenten op een handelsschool net zoveel – of meer – verdienen dan hun leeftijdsgenoten met een bachelordiploma. Een bouwmanager (gemiddeld salaris: $108.210) verdient bijvoorbeeld een vergelijkbaar bedrag als een computerprogrammeur (gemiddeld salaris: $102.790) zonder traditionele postsecundaire school.

Hier zijn een paar andere voordelen van beroepsopleiding:

vrouw-mentoring-wat-is-beroepsopleiding

Beroepsopleiding versus opleiding op de werkvloer

Nadat u een beroepsopleiding hebt afgerond, kan uw nieuwe werkgever u vragen om deel te nemen aan een praktijkopleiding. Wat is het verschil tussen beroepsopleiding en training op de werkplek? Simpel gezegd: een beroepsopleiding bereidt je voor op een specifieke baan, terwijl een praktijkopleiding je voorbereidt op een bepaald bedrijf.

De vaardigheden die u in een beroepsopleiding leert, kunnen van toepassing zijn op elk bedrijf in uw branche. Of u nu voor een gevestigd bedrijf gaat werken of een nieuwe onderneming aanneemt gig werk Om uw inkomen aan te vullen, gebruikt u wat u op school heeft geleerd om te slagen in uw werk. U kunt ervoor kiezen om uw vaardigheden na afloop van de training te blijven verbeteren door middel van aanvullende cursussen of opleiding buiten de baan.

On-the-job training richt zich op wat u moet weten om bij uw nieuwe bedrijf te kunnen werken. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om het beleid en de procedures van de organisatie, unieke software of bedrijfseigen processen.

12 voorbeelden van beroepsopleidingen

Een beroepsopleiding klinkt misschien aantrekkelijk, maar hoe ziet het er eigenlijk uit? Het antwoord hangt af van de baan die u wilt uitoefenen.

Laten we eens kijken welke opleiding je nodig hebt om een ​​carrière te beginnen in deze veel voorkomende beroepen:

Gezondheid

1. Medische codeur: Medische codeurs zetten diagnoses, procedures en recepten om in de medische codes die zorginstellingen gebruiken om gegevens bij te houden.

Dit is een belangrijke rol in de gezondheidszorgsector, dus mensen die als codeerders werken verdienen doorgaans een gemiddeld salaris van $51.090. Om medisch codeerder te worden, moet u een beroepsopleiding van zes maanden voltooiengram en slagen voor het examen om uw medische factureringscertificering te behalen.

2. Phlebotomist: Deze zorgprofessionals nemen bloed af voor tests, transfusies, donaties en meer. Phlebotomists verdienen een gemiddeld salaris van $ 40,580. Het duurt ongeveer drie maanden om flebotomist te worden, hoewel sommige programma’s wel een jaar kunnen duren. Op school doe je praktijkervaring op terwijl je medische terminologie en fysiologie leert voordat je je diploma behaalt via een nationale certificeringsinstantie.

dokter-in-kantoor-wat-is-beroepsopleiding

Bouw

3. Loodgieter: Dankzij de problemen die zich voordoen met onze boilers, gootstenen en meer, is er altijd vraag naar loodgieters. Ze verdienen een gemiddeld salaris van $65.190, en velen leren op een beroepstechnische school voordat ze in de leer gaan. Het duurt ongeveer vijf jaar om gezel-loodgieter te worden, wat betekent dat je met succes een officiële stagekwalificatie hebt afgerond (waarmee je een hoger salaris kunt verdienen).

4. Elektricien: Elektriciens werken aan het installeren en repareren van elektrische elementen in huizen, grote gebouwen en openbare infrastructuur. Ze verdienen gemiddeld $65.280 per jaar, en een beroepsopleiding duurt doorgaans ongeveer vier jaar. Dit omvat doorgaans 96 uur klassikale training en meer dan 8.000 uur training op de werkplek.

5. Timmerman: Deze handelaars gebruiken een combinatie van gereedschappen en technieken om hout te snijden, vorm te geven en te monteren om functionele en esthetisch aantrekkelijke bouwwerken te creëren, van meubels tot huizen. Om er een te worden, kun je verwachten dat je één à twee jaar op school moet doorbrengen voordat je aan een vierjarige betaalde stage begint. Als u er klaar voor bent om voor uzelf te beginnen, kunt u uitkijken naar een gemiddeld salaris van $ 58.210.

Installatie en onderhoud

6. HVAC-technicus: HVAC-technici installeren en repareren verwarmings-, airconditioning-, ventilatie- en koelsystemen – een sector waar veel vraag naar is vanwege de stijgende temperaturen op aarde. Een HVAC-technicus verdient gemiddeld $ 57.460 per jaar, en de opleiding om er een te worden duurt minimaal twee jaar. Je kunt ervoor kiezen om na het voltooien van je beroepsopleiding meer tijd te besteden aan stages of stages.

7. Woninginspecteur: Huisinspectie is een van de meest lucratieve beroepscarrières, waarbij professionals gemiddeld $ 70.130 per jaar verdienen. Het is ook een carrière waarvoor een minimale beroepsopleiding vereist is.

Veel online cursussen bereiden je voor op het examen voor de woninginspecteur met slechts 60 uur les. Een aantal woninginspecteurs volgt echter na het behalen van hun vergunning een stage of een toezichtperiode voordat ze klaar zijn om zelfstandig huizen te inspecteren.

Legaal

8. Juridisch medewerker: Paralegals helpen advocaten bij het onderzoeken van zaken, het opstellen van juridische documenten en het voorbereiden van cliënten op hoorzittingen. Om paralegal te worden, moet je een associate degree in paralegal studies behalen, wat ongeveer twee jaar duurt. Na het voltooien van uw opleiding kunt u elk jaar ongeveer $ 62.840 verdienen (het nationale gemiddelde).

Culinair

9. Chef-kok: Mensen die van koken houden en er hun beroep van willen maken, moeten doorgaans een of twee jaar een culinair certificeringsprogramma volgen. Hoewel de functie geen strikte wettelijke vereisten kent die een opleiding of een stage vereisen (zoals een elektricien nodig heeft), kan een formele opleiding voor een meer competitieve kandidaat zorgen.

Veel community colleges bieden deze programma’s aan, waarmee aspirant-koks praktische trainingservaring kunnen opdoen. Het beroep heeft een gemiddeld salaris van $60,210.

Kunst

10. Grafisch ontwerp: Grafische ontwerpers zijn een essentieel onderdeel van het moderne bedrijfsleven, omdat ze helpen bij het creëren van inhoud voor reclame – zowel fysiek als digitaal. Grafische ontwerpers verdienen een gemiddeld salaris van $ 64.500, en werkgevers zoeken doorgaans naar professionals met een associate degree (of een indrukwekkend portfolio).

11. Animatie: Wil je jouw kunst op het grote scherm zien? Het betaalt ook goed: het gemiddelde salaris voor animators die in de VS werken is $111.130 per jaar. Net als grafisch ontwerpers kunnen aspirant-animators een beroepsopleiding combineren met een fantastisch portfolio om door te breken in de branche.​​

Vakschoolprogramma’s beperken zich doorgaans tot specifieke technieken die nodig zijn om een ​​bepaalde taak in de animatie uit te voeren, in plaats van een algemene benadering van het onderwerp te volgen, zodat u zich op uw niche kunt concentreren.

Schoonheid

12. Cosmetologie: Om schoonheidsspecialist te worden, zijn 1.000 tot 2.300 uur aan cursussen en training nodig, die de meeste studenten in de loop van 9-15 maanden voltooien. Op de cosmetologieschool leer je over de wetenschap van haarkleuring, haarstyling- en make-uptechnieken, vaardigheden op het gebied van klantenservice en meer.

Nadat u uw technische opleiding hebt afgerond, moet u slagen voor een licentie-examen voordat u professioneel bij klanten kunt gaan werken. De gemiddelde schoonheidsspecialist verdient ongeveer $ 38.910 per jaar.

vrouw-cosmetologie-toepast-wat-is-beroepsopleiding

Vind de juiste carrière voor jou

Of je nu net afgestudeerd bent aan de middelbare school of een gevestigde werknemer bent die een carrièreswitch wil maken, je verdient het om een ​​baan te vinden die je elke dag met veel enthousiasme naar je werk laat gaan. En dat hoeft niet te betekenen dat je je moet inschrijven voor een vierjarig universitair programma.

Scholen voor beroepsonderwijs bieden een scala aan uitstekende onderwijsprogramma’s voor mensen die al weten welke carrière ze willen nastreven en niet naar de universiteit willen gaan. Deze programma’s leren je de vaardigheden die je nodig hebt om sneller de arbeidsmarkt te betreden dan het traditionele hoger onderwijs, waardoor je zo snel mogelijk aan je carrière kunt beginnen.

Als je aarzelt om te solliciteren naar de universiteit of een mogelijke carrièreswitch te overwegen, vraag jezelf dan af of een beroepsopleiding de juiste optie is om je volgende hoofdstuk een vliegende start te geven.