Wat dacht je van naar een sollicitatiegesprek komen met een Powerpoint-presentatie?

Zoek werk

De praktijk van powerpoint in sollicitatiegesprekken, of andere presentatietools zoals Prezi of Bunkr, is niet erg wijdverbreid in Frankrijk. De Franse rekruteringsmarkt wordt als klassiek beschouwd in vergelijking met die van Angelsaksische landen. Kandidaten zijn meestal bang voor originaliteit en recruiters blijven gehecht aan traditionele sollicitatiegesprekken en conventionele cv’s. Maar het idee is verleidelijk. ” Ik denk dat het verrassingseffect een pluspunt kan zijn in het voordeel van de kandidaat, zelfs als het een riskante keuze is, zegt Loriane Blossier, recruitmentmanager bij Adecco. Let er echter op dat de ondersteuning geen pretentieus beeld van de kandidaat weergeeft. Het kan het tegenovergestelde effect hebben en hem een ​​slechte dienst bewijzen. De inhoud moet zorgvuldig worden bestudeerd en aangenomen, evenals de vorm.

Schema uw ideeën

Een powerpoint om te argumenteren ja, maar niet als cv! Voor Sylvie Protassieff, psycholoog en bedrijfsadviseur, moet powerpoint gewoon verstandig worden gebruikt: “Als de kandidaat anticipeerde op de vragen van de recruiter, kon hij een of twee dia’s maken om ze te beantwoorden, benadrukt ze. In plaats van banaal te antwoorden “Ja, ik kan het”, laat hij concreet zien hoe hij deze vaardigheid heeft verworven door middel van een schema. De powerpoint is geen presentatie. Het is een uniek, goed uitgewerkt document, dat het interview versterkt. In het boek dat ze co-auteur was, “Le Marketing de soi”, legt Sylvie Protassieff uit dat deze techniek speelt op het visuele kanaal, dat “het belangrijkste zintuiglijke kanaal zou zijn voor een indrukwekkend deel van de mens”.

Ondanks alles waren maar weinig van de personeelsleden die we hebben geïnterviewd, met deze oefening geconfronteerd. Sommigen deelden zelfs hun angsten met ons. “Het is een vrij marginale benadering, maar ik ben er niet echt voorstander van”, schampert Mustapha Benkalfate, directeur van rekruteringsbureau Jobtimise. Tijdens een interview testen we de vaardigheden die verband houden met de persoonlijkheid van de kandidaat, we willen spontane antwoorden, warme informatie, ontcijfert hij. Ik vrees dat een powerpoint totaal uit de pas loopt met de menselijke kant die essentieel is bij onderhoud. We merken echter een bijzondere interesse in verkoopprofielen die zo aantonen dat ze de tablet in de hand kunnen beargumenteren, een vaardigheid waar steeds meer vraag naar is van verkoopprofessionals.

Goed voor het zelfvertrouwen

De noodzaak om jezelf te “verkopen” in een sollicitatiegesprek is niet altijd duidelijk voor de minst zelfverzekerde kandidaten. Een diagram bij de hand hebben kan een geruststellend effect hebben en een beetje extra vertrouwen geven. Ze realiseerden het thuis, zonder druk, ze kennen de waarde ervan en kunnen het als ondersteuning gebruiken. Bovendien kan de zorgvuldigheid in de presentatie ervan ook worden gezien als een extra bewijs van motivatie. Wees natuurlijk voorzichtig om de software en zijn codes onder de knie te krijgen: vermijd felle kleuren voor de achtergrond, ken de betekenis van vormen en kleuren, geef de voorkeur aan nuchterheid en vermenigvuldig afbeeldingen niet.

Om technisch ongemak te voorkomen, kunt u uw diavoorstelling het beste op een tablet presenteren. Aan de andere kant kan het verlaten van uw computer en het vinden van het bestand mogelijk stress opleveren en te veel tijd verspillen in een vaak getimede persoonlijke ontmoeting. Powerpoint durven gebruiken in een interview is een beetje alsof je humor probeert met een vreemde. Het is een tweesnijdend zwaard. Een risico dat moet worden genomen op voorwaarde dat de gevolgen worden aanvaard.