Wat als ik een intimiderende manager was… zonder het te weten?

Vooruitgang op het werk

Wanneer de medewerker een nummer wordt

Marc Ossédat vertrekt van een simpel voorbeeld: de manager die, amper aangekomen op kantoor, al snel overweldigd raakt. “Als ik de opleiding van nieuwe managers leid, dring ik altijd aan op de noodzaak om rekening te houden met de menselijke en de diversiteit van persoonlijkheden binnen het bedrijf”, getuigt dit hoofd human resources en algemene middelen bij CAMCA (Credit Agricole Mutual Insurance Fund). Als hij samenwerkte met de gids Beheer zonder intimidatie, is dat omdat hij te vaak goedbedoelende managers heeft gezien die door het weer bepaalde elementaire etiquetteregels vergeten. ” Als je overweldigd of ontevreden bent, is het gemakkelijk om een ​​medewerker te reduceren tot zijn functie, dat wil zeggen om de relatie te ontmenselijken. Dit is natuurlijk niet per se intimidatie, maar vaak een slecht begin. “Als je niet langer in mensen geïnteresseerd bent, kunnen de woorden en eisen harder worden. »

Wanneer de manager infantiliseert

“Als advocaat zie ik zaken passeren waarbij het dossier al is samengesteld en de intimidatie al is gekarakteriseerd”, merkt Olivier Meyer, advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht, op. En tussen de stukken zitten vaak getuigenissen van infantiliserend gedrag dat ongetwijfeld vermeden had kunnen worden. “Natuurlijk heb je een commandostructuur nodig in het bedrijf en medewerkers die hun missie correct uitvoeren. Het is echter niet acceptabel om iemand herhaaldelijk in het openbaar te stigmatiseren. Onze experts wijzen erop dat een manager het recht heeft om zijn ongenoegen te uiten, mits de kritiek constructief is en zonder denigrerend wordt geformuleerd. ” Typisch, steriele zinnen als “Je hebt me erg teleurgesteld” leiden tot niets anders dan om de medewerker te kleineren “, zegt Jean-Baptiste Ferrero, de derde co-auteur van het boek. Deze consultant betreurt ook een echte brutalisering van de menselijke relaties binnen het bedrijf. “Als een manager geen perspectief heeft en een teleurstelling persoonlijk maakt, is er vaak gevaar. »

Wanneer hij zich bemoeit met het privéleven van zijn medewerkers

Dat de manager veeleisend is, is één ding. Maar dat de eisen ervan doorsijpelen in het privéleven van de werknemer is een tweede. ” Een van de belangrijkste inbreuken, slecht geleefd als het wordt herhaald, heeft betrekking op tijdbeheer, vervolgt Marc Ossédat. Er zijn slechte gewoonten die erin bestaan ​​om bijvoorbeeld om 22.00 uur e-mails te sturen. Ik heb managers vaak horen zeggen dat niemand werknemers dwingt ze te lezen, maar dat is een misvatting van de slechte gewoonten die met nieuwe technologieën zijn opgedaan. “Dit zijn tekenen die vrij gemakkelijk te herkennen zijn en duur kunnen zijn”, voegt Olivier Meyer toe. Bovendien is het niet ongebruikelijk dat werknemers die besluiten een klacht in te dienen, alle telefoontjes en berichten die buiten werktijd binnenkomen verzamelen om een ​​dossier op te bouwen. Disconnectie is een recht. »

>> Lees ook : Right to disconnect: zal dit apparaat een einde maken aan de hyperconnectie van leidinggevenden?

Wanneer werknemers gedemotiveerd zijn

Omdat hij geen zicht op zichzelf heeft, kan de manager in ieder geval een beetje kijken naar wat er om hem heen gebeurt. Jean-Baptiste Ferrero nodigt uit managers om de voldoening van hun werknemers in twijfel te trekken. “In Frankrijk gebeurt de rekrutering van Franse managers massaal op het criterium van technische aspecten. Je wordt manager omdat je een goede verkoper of een goede ingenieur bent, alsof een goede violist je een goede dirigent kan maken. » Met andere woorden, het is menselijk om fouten te maken, althans bij gebrek aan training. “Ik ken gestresste managers die altijd op de rug van hun teams zitten en verbaasd zijn dat ze geen resultaten boeken. » “Verzuim moet niet lichtvaardig worden opgevat, omdat het soms ook nodig is om te weten hoe je bepaalde geluiden in de gang kunt horen, bevestigt Olivier Meyer. Idealiter heb je in dit geval de steun van je eigen hiërarchie. Om coaching vragen, of zich afvragen hoe zijn management niet wordt gezien, is geen teken van zwakte, integendeel. »

En als de n+1 van de manager hem ook slecht behandelt…

Uiteindelijk zijn onze drie experts het over één punt eens: weinig managers zijn pesters van beroep. ” Meestal zijn dit profielen die zelf in een situatie van dwang worden geplaatst, afhankelijk van resultaatdoelstellingen en uiteindelijk een beetje lastiggevallen tot het punt dat ze deze stress doorgeven aan hun werknemers. Maar de advocaat nodigt de betrokkenen uit om de situatie recht te zetten om problemen te voorkomen. “Want uiteindelijk maakt het volgens de wet niet uit als ze hun teams niet opzettelijk lastigvallen. De wet spreekt van de waargenomen effecten en niet van de bedoeling. En als het wordt gekarakteriseerd, is intimidatie een misdrijf dat kan worden bestraft met twee jaar gevangenisstraf en een boete van € 30.000. Om nog maar te zwijgen van de slechte resultaten van uw team en de hel die hen kan worden aangedaan.