5 tips om de beste stagiaires aan te trekken

Vooruitgang op het werk

Beheers de kalender

Hé, hé managers en recruiters: hoog tijd om aan de slag te gaan! Al ? “Het hangt natuurlijk allemaal af van het profiel en het opleidingsniveau dat je nastreeft”, legt Emmanuel Chomarat uit, medeoprichter van de Diploma-groep, een bedrijf dat zojuist een onderzoek naar stageroosters heeft gepubliceerd. ” Het lijkt erop dat de meest gunstige maanden voor het huisvesten van een stagiair op niveau b+2/3 zijn de maanden april en mei, legt onze specialist uit. 50% van de stagiairs op niveau bac+2/3 loopt gedurende deze periode twee maanden stage. Maar om een ​​stagiair op niveau 4/5 te vinden, zijn maart en april de gunstigste maanden omdat 46% van de cursisten op bac+4/5-niveau op dat moment waren. »

Het begin van het jaar is dan ook het juiste moment om de cursuscompetitie te volgen. Een advertentie die slechts één maand voor de startdatum van de stage wordt verzonden, zou namelijk gemiddeld 80% minder sollicitaties ontvangen dan een aanbieding die drie maanden eerder is verzonden. En voor bepaalde zeer competitieve profielen, of in een situatie van schaarste, tot 6 maanden stroomopwaarts!

Weet wat de stagiair van het bedrijf verwacht

Omdat hij ook stagiair was, noemt Laurent Potel graag enkele fouten die hij niet moet maken. Vandaag mede-oprichter van de start-up Reezocar, rekruteert hij stagiaires met marketingprofielen, front- en backoffice webontwikkelaars, accountmanagers, officemanagers, enz. zorg ervoor dat je je voorbereidt op hun ontvangst. “Je hebt een minimum aan upstream-investeringen nodig. Ik heb altijd een hekel gehad aan stages waarbij de student hand in hand wordt betaald terwijl de bijdrage die het bedrijf verwacht hoog is. Deze recruiter heeft al oud-stagiairs aangenomen en weet dat de exercitie een minimum aan aandacht verdient. ” Het idee is om stagiaires te beschouwen als potentiële toekomstige werknemers. In sectoren waar het juist moeilijk is om aan te werven, is dit een goede gelegenheid om profielen te testen en veelbelovende jonge afgestudeerden aan te trekken. Maar daarvoor moeten ze ook dingen leren. »

Effectief samenwerken met HR

Pascale Joly is dezelfde mening toegedaan. Voor deze consultant voor kmo’s is de uitdaging de moeite waard om er niet lichtvaardig mee om te gaan, er zelfs de prijs op te zetten… “Voor het bedrijf is het een proces dat weinig kost, maar veel kan opleveren”, analyseert de coach. Officieel kost het proces minimaal zo’n € 500 per maand voor een voltijdse stagevergoeding. Maar een manager kan ook proberen, door samen te werken met de HR-teams stroomopwaarts onderhandelen over hogere vergoedingen of andere voordelen om potentiële kandidaten te verleiden. »

Door zijn advertentie te targeten

Negeer ten slotte de aankondiging niet. “Studenten moeten vinden wat ze zoeken”, somt Emmanuel Chomarat op. » Het stageaanbod is een sterk element om kandidaten te inspireren. Ze moeten zichzelf kunnen projecteren. En als er eenmaal een pakkende maar realistische tekst is geschreven, moet deze worden verspreid. Vaak is de website van het bedrijf niet voldoende.