Waarom wordt 76% van de vaardigheidsbeoordelingen uitgevoerd zonder de werkgever hiervan op de hoogte te stellen?

Nieuws

De beoordeling van vaardigheden wordt democratischer

In twee jaar tijd is het gebruik van de vaardigheidstoets meer dan verdubbeld. Het moet gezegd worden dat het is gestimuleerd door de Personal Training Account (CPF), waarmee werknemers uit de particuliere sector het na drie tot vier jaar ervaring voor 100% kunnen financieren.

De vaardigheidsbeoordeling was het onderwerp van 85.000 gevalideerde financieringsaanvragen in 2021, vergeleken met 50.000 in 2020 en 33.000 in 2019.

Vandaag zijn het vooral vrouwen (80%) die aan dit proces beginnen, zo blijkt uit een enquête* die in januari en februari 2023 werd gehouden onder 668 respondenten die een competentietest hebben ingevuld via het digitale platform Even Not Cap. De begunstigden zijn meestal tussen de 35 en 49 jaar (52%) en hebben meestal een baan (83%). Kaderleden vertegenwoordigen 31% van de aanvragen geregistreerd door de start-up, die meer gericht is op een doelgroep van jonge werknemers, vanwege de 100% positionering op afstand.

De zoektocht naar betekenis: belangrijkste trigger

De zoektocht naar zingeving is de eerste factor die werkende mensen aanmoedigt om een ​​competentie-assessment te doen. Paradoxaal genoeg, zelfs als het “essentiële” beroepen van andere onderscheidde, had de Covid-19-crisis volgens de enquête geen triggereffect voor 76% van de respondenten. Zorgwekkender is de lijden op het werk staat op de tweede plaats van de triggers, vóór de wens om te leren. Bijna 60% van de ondervraagden noemde de burn-out, vermoeidheid en intimidatie als voorbeelden van lijden die hen ertoe brachten hun aspiraties te onderzoeken. ” Steeds meer huisartsen verwijzen cliënten naar ons door. Meestal zijn dit mensen die in toxische managementsituaties leven “zegt Yves Tcheris, mede-oprichter van Even Not Cap. Een goede reflex, zij het laat.

Het uitvoeren van een vaardigheidsbeoordeling wanneer alles in orde is, voorkomt dat er een noodtoestand ontstaat.

Blijf discreet uit overtuiging

Als steeds meer werknemers een vaardigheidstest gebruiken, schreeuwen ze het nog lang niet van de daken. Volgens de Even Not Cap-enquête praatte 76% van de respondenten niet over hun aanpak met hun werkgever, uit angst voor hun reactie (30%) of omdat ze ervan overtuigd waren dat het hun zaken niet aangingen (60%).

“Als deze bevolkingsgroep er de voorkeur aan geeft hun palmares van vaardigheden te verbergen, is dat vooral omdat ze niet alleen in het kader van hun bedrijf aan hun toekomstige carrière willen denken. Ze overweegt het liefst alle opties, inclusief het verlaten van haar werkgever om elders voldoening te zoeken.

Yves Trocheris

Activa zijn ook bang om een ​​negatief signaal af te geven aan hun N+1. “Ze zijn bang om in de kast te worden gezet of om geen toegang te krijgen tot dezelfde promoties als hun collega’s. Kortom, afgekeurd worden door hun hiërarchie…”, illustreert hij.

De werkgever wordt echter geraakt!

Zonder altijd 180°-wendingen te genereren, leiden vaardigheidsbeoordelingen meestal tot veranderingen in baan (43% van de gevallen), sector (31%) of status (20%). 17,5% van de werknemers is aan het einde van deze fase professioneel geëvolueerd, een bewijs dat de werkgever, die zelden op de hoogte is, rechtstreeks door dit proces wordt beïnvloed.

Bedrijven zouden er alles aan hebben om te weten dat hun werknemers een vaardigheidstest afleggen, al was het maar om hen naar een andere functie te leiden als ze niet op hun plaats zijn, maar ook om zich bewust te worden van het gebrek aan interesse van hun werknemers en te accepteren dat ze vertrekken .

Yves Trocheris

Daarbij is het professionele gesprek, dat om de twee jaar plaatsvindt, onvoldoende. “Het staat werkgevers niet toe zich te interesseren voor de projecten van hun werknemers en ervoor te zorgen dat ze op de juiste plek zitten om te floreren en te presteren”.

Risico nemen voor het bedrijf

Als het onderwerp taboe is, komt dat ook omdat competentiebeoordelingen geen reflex (meer) zijn van HR-afdelingen en managers. En terecht: wanneer een vaardigheidsbeoordeling niet wordt gefinancierd door het CPF van de werknemer, maar rechtstreeks door de werkgever, de werknemer is niet verplicht om de resultaten van zijn competentiebeoordeling te delen met zijn manager of HR.

De personen die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering ervan zijn eveneens onderworpen aan het beroepsgeheim. ” Dit is een sterke juridische beperking voor bedrijven: het is alsof ze een blanco cheque uitschrijven, zonder te weten wat ze uit dit proces kunnen halen en het risico te nemen dat hun werknemers hun loopbaan voortzetten bij hun concurrenten….”, zegt Yves Tcheris. Logischerwijs durven niet veel bedrijven deze oefening van een stapje terug aan hun medewerkers aan te bieden.

* Online declaratief onderzoek van 19 januari t/m 29 februari 2023 op basis van 3000 personen die een vaardigheidsassessment hebben afgelegd bij Even Pas Cap! 668 reacties geanalyseerd.