Waarom je de verbinding met je werk niet kunt verbreken

Vooruitgang op het werk

Omdat je bang bent iets te missen

Haar eerste stap als ze ‘bedwelmde’ klanten ontvangt: suggereren dat ze vrije dagen of RTT nemen. “Ik vraag hen om onderbrekingsperioden in te plannen”, legt Pascale Joly uit. En dan stellen we de juiste vragen. “Want het kan slecht aflopen en zij weet er wat van. “Een burn-out gebeurde snel, constateert deze coach. Wanneer je bepaalde verzoeken niet kunt weerstaan ​​en dit stress oplevert, moet je je afvragen waarom je de telefoon niet kunt opnemen.. Vaak identificeren we de angst om informatie te missen, die echter vaak kan wachten tot de volgende dag. Het gevoel lijkt breed gedeeld te worden: volgens een recent onderzoek zou 65% van de Fransen graag meer loskoppelen. “Mobiele schermen doen ons een plezier, tegelijkertijd maken ze ons tot slaaf”, merkt Isabelle Fontaine op, auteur van de gids Mijn digitale detoxboek. Grijp de kans om jezelf vragen te stellen over de tirannie van directheid en urgentie. Moet je echt meteen antwoorden? »

Omdat je alles door elkaar haalt

“Bepaalde beroepen, zoals leraren en vrije beroepen, nemen al heel lang werk mee naar huis”, zegt Laurent Rodriguez, plaatsvervangend hoofd van de rekruteringsafdeling van Gan-Groupama. Maar deze expert, zelf zeer verbonden, erkent dat de situatie een andere dimensie heeft gekregen met nieuwe technologieën. “Mobiele tools maken het makkelijker om werk mee naar huis te nemen. De grens tussen privé- en beroepsleven is zeer poreus geworden en het begrip vaste werktijd heeft alle betekenis verloren. Maar deze expert wijst er ook op dat deze doorlaatbaarheid twee kanten op gaat. “Als je niet weet hoe je de verbinding met je werk moet verbreken, is tegelijkertijd de privacy op kantoor gekomen omdat diezelfde tools het mogelijk maken om persoonlijke vragen te beheren. »

Omdat je aan telewerken doet

“Ik zie dat de tijden veranderen, bevestigt Matthieu Billette de Villemeur. Ik word steeds vaker ingeschakeld voor in-company trainingen voor medewerkers maar ook voor hun leidinggevenden. » Site-animator teletravail.fr, leert hij enkele goede praktijken om nomadisme en telewerken te vergemakkelijken. Of ze nu werkzaam zijn in de publieke of private sector, in een kleine KMO of een grote groep, steeds meer leidinggevenden maken zich zorgen. Maar deze expert nodigt betrokkenen ook uit om zichzelf te beschermen. “Als het de bedoeling is om tijdflexibiliteit te winnen, al was het maar door lange transporturen te besparen, moet je ook weten hoe je jezelf moet organiseren en de werksfeer van de privésfeer moet scheiden. Deze expert weet uit ervaring dat veel dankbare leidinggevenden de neiging hebben om zich tot het uiterste in te spannen om dat voorrecht te rechtvaardigen en te behouden.

Omdat we thuis soms beter nadenken

Ook Laurent Rodriguez merkt het: het kantoor is niet altijd de makkelijkste plek om je te concentreren. “Veel medewerkers werken projectmatig en zijn gebonden aan individuele doelstellingen, analyseert deze manager. Goud een goed idee kan op elk moment ontstaan, en vaak bovendien uit de context, juist omdat we meer uitgerust zijn of omdat we ons in een andere setting bevinden. En is het zo erg? Niet noodzakelijkerwijs als je weet hoe je jezelf moet kanaliseren. “Omdat het huis soms meer bevorderlijk is voor reflectie dan een open ruimte. Het enige dat overblijft is een paar voorzorgsmaatregelen te nemen. “Wacht ’s ochtends een behoorlijk uur om je e-mails en andere notificaties te checken”, raadt Isabelle Fontaine aan. Wees matig in de avond, het gebruik van beeldschermen voor het slapen verstoort de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon. »

Omdat je het eindelijk leuk vindt

Want uiteindelijk, ook al zijn de gevaren reëel, wil Pascale Joly ook een beetje bagatelliseren. “Het belangrijkste is om te weten waarom we dingen doen”, somt de consultant op die vindt dat ze verstandig verbonden blijft. “Je kunt bijvoorbeeld worden losgekoppeld zonder al je apparaten uit te zetten. Van mijn kant heb ik een stadium bereikt waarin ik mijn e-mails graag regelmatig zie scrollen, omdat ik weet dat ik graag op de hoogte blijf. Maar losgekoppeld zijn is vooral jezelf de luxe gunnen om niet op van alles en nog wat te reageren. Blijf verbonden … maar verwerk niet alles. »