Heb jij de kwaliteiten van een leider… of het charisma van een alikruik?

Vooruitgang op het werk

1 – Zie jij mogelijkheden waar anderen alleen vuur zien?

Een leider heeft een specifiek project en gelooft erin. Zijn motto: wees nooit passief, altijd op zoek naar de wereld van morgen. “Hij heeft een visie, vraagt ​​zich af waar hij heen wil, wat hem echt drijft en welke betekenis hij aan zijn werk wil geven. Jezelf eerlijk afvragen wat werkte, de projecten waar je het meeste plezier aan beleefde, waar je het meeste gevoel van eigenwaarde voelde… de HR-afdeling van het adviesbureau Karistem. Leiders zijn degenen die de normen van een markt herdefiniëren door al dan niet disruptief te zijn, maar vooral door in hun project te geloven. Ze stellen spontaan doelen.

2 – Weet jij hoe je de aandacht van een publiek trekt?

Een goede leider wordt niet afgemeten aan de stilte van een kamer als hij spreekt of aan de applausmeter. Het is eerder het vermogen om iemands visie te delen dat belangrijk is. Dit is de reden waarom de kwaliteiten van een goede communicator, die iemands ideeën en beslissingen duidelijk uitlegt, onlosmakelijk verbonden zijn met het begrip leiderschap. En dat kan dagelijks of door te trainen in goede communicatietechnieken.

3 – Weet jij invloed uit te oefenen?

Overtuigen ten koste van alles is niet het voorrecht van leiders. Nee, hun ding is om het vertrouwen te winnen van de mensen om hen heen. “Ze kunnen luisteren en zich inleven, dus neem contact op met anderen. Voor een misantroop kan de weg naar leiderschap erg lang zijn”, waarschuwt Hervé Borensztejn. Om te beïnvloeden (en niet te manipuleren), geen keuze, moet je consistent zijn met wat je doet. Dus geen vuile trucs, geen doodlopende wegen waar je niet uit komt. “Het gemeenschappelijke punt van alle soorten leiders is hun vermogen om invloed uit te oefenen op een groep en meer in het bijzonder op mensen die ze niet rechtstreeks leiden”, benadrukt Cécile Dejoux, universiteitsprofessor aan CNAM Paris en auteur van de Mooc “Du manager to leader 2.0”.

4 – Sta je open voor de ideeën van anderen?

Luisteren naar de bijdragen van anderen – werknemers, klanten, leveranciers, partners – is essentieel. Erkennen dat je niet alle antwoorden hebt, is een van de essentiële eigenschappen van een goede leider. ” Je moet deze kansen grijpen om jezelf te verbeteren beveelt Hervé Borensztejn aan.

5 – Weet jij jezelf in vraag te stellen?

Ten slotte kent een goede leider zijn sterke en zwakke punten, hij accepteert feedback en feedback is niet bang om zichzelf bloot te stellen aan het oordeel van anderen. Ook als het niet goed is. Jezelf uitdagen is een drijfveer voor leiders.

Conclusie: als je op al deze vragen ja hebt geantwoord, dan is het duidelijk dat je de kwaliteiten van een leider in huis hebt. Als dit niet het geval is, ligt de schelp van de maagdenpalm op je te wachten maar raak niet in paniek. In leiderschap zit soms aangeboren maar ook veel verworven. Leider worden kun je ook leren. Dus aan het werk!